« на головну 07.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  Петля часу
Петля часу Якщо час є понят­тям так само від­носним, як і будь-яке інше, то мав рацію вчений, ко­трий припустив, що час – не видо­вжений ланцюжок без початку й кін­ця, а петля, яка до­зволяє з’єднати по­чаток і кінець. Це підтверджують відкриття остан­нього часу і зрос­тання інтересу до сивої давнини в усьому світі.
 
Культура
  Культ моди– це комфортно
Культ моди– це комфортно Кажуть, в української моди є «мама». Її ім’я – Ірина Данилевська. Сьогодні вона – одна із співзасновників і голова оргкоміте­ту Ukrainian Fashion Week – добре відома професіоналам і всім, хто покладається на їхню думку стосовно модних напря­мів, течій, тенденцій в Україні і світі. Свого часу Ірина Данилевська була редактором престижного паризько­го журналу в Україні – «L’Officiel –Україна». Саме вона колись приду­мала й розкрутила модний жіно­чий журнал «Єва».
 
Культура
  Свято храмів муз
Свято храмів муз Щороку 18 травня музейні праців­ники всього світу відзначають своє професійне свято. «Храм музи» – так перекладається грецьке слово mouseton, а по-сучасному це просто музей. У 1946 році було створено міжнародну організацію ICOM (International Council of Museums), тобто Міжнародну раду музеїв, з метою підтримки та розвитку музейної діяльності. Нині організа­ція має понад 27 тис. членів зі 115 країн світу й тісно співпрацює з ЮНЕСКО, а скликається кожні три роки в одній із країн-учасниць.
 
Культура
  У кадрі – Лазурний берег
У кадрі – Лазурний берег Українське кіно втретє пред­ставлене у Каннах – на най­престижнішому міжнарод­ному кінофестивалі, який відбувається вже 64-й раз. У рамках основного кон­курсу короткометражок до вирішального відбору включили дев’ять фільмів з-понад півтори тисячі. І серед них – «Крос» 29-річної киянки, випускниці театрального інституту Марини Вро­ди. Торік режисер Сергій Лозниця представляв тут свою стрічку «Щастя моє» і, до речі, Марина Врода була в нього режисером масовки.
 
Культура
  Баєчка про цензуру і культуру
Баєчка про цензуру і культуру «О, дайте, дайте мені волю, свою ганьбу зумію змити я, вря­тую честь свою і славу», – прига­дуєте? Так, «програмна» арія князя Ігоря з однойменної опери О. Бородіна. Повернути собі сво­боду означає тут можливість дальшої боротьби за славу й честь батьківщини. Втім, «по­лон – воля» – антагонізм по­нять надто очевидний. Цікаво, що нині, без усілякої «очевидності» і, здавалося б, таки посеред волі її все одно вперто хочуть геть усі. Проте не для праці на благо вітчизни – для себе. Діти – свободи від батьків, студенти – від педагогів, одні країни – від інших країн, журналісти – від цензури. Останнє набуло особливої акту­альності з огляду на те, що 3 травня відзначався Всесвітній день свободи преси.
 
Культура
  Нетлінність за задумом – загибель за звичаєм
Нетлінність за задумом – загибель за звичаєм Вісім дерев’яних українських церков стали новими кандида­тами до списку Міжнарод­ної спадщини ЮНЕСКО. Йдеться про чотири церк­ви на Львівщині, дві – на Івано-Франківщині та дві – у Закарпатській області. Найдавні­ша – дерев’яна церква Святого Миколая в закарпатському селі Колодне, збудована 1470 року.
 
Культура
  Я, ти, він, вона – і зовсім інші
Я, ти, він, вона – і  зовсім інші У середині квітня в Києві презентували ціка­ву фотоекспозицію «Звідки приходить час» – близько 90 фотографій. Перед тим фото­виставка побувала у Празі, а ще раніше – об’їздила пів-Росії, Крим, Казахстан, При­балтику, дійшла до Канади й Куби. І повсюд­но збирала десятки, сотні відвідувачів – зацікав­лених, допитливих, вдячних. «Фокус» тут не в самих фотографіях, мистецьки вправних біль­ше чи менше: зрештою, цифрова оптика нині є скрізь і добре фотографують навіть школярі. Весь сенс – у сюжетах. Не в тому, як сфотографо­вано, а ким, де, чому...
 
Культура
  Модерн + традиція
Модерн + традиція У 2005 році кілька архітекторів – молодих, проте з великим досві­дом роботи як в Україні, так і за кордоном – створили про­ектну групу «Архімати­ка». Що вирізняє їх з-поміж інших? Мабуть, віра в себе, знання, море креати­ву, тонке від­чуття форми й стилю, патріотизм, а отже, вміння вловити слабкі сигнали ще чітко не сформульованої національ­ної ідеї. Тому двоє з «Архіматики» й поставили перед собою неординарне завдання: новій державі Україна потрібний новий архітектурний сим­вол. І цей символ буде – ПИСАНКА!
 
Культура
  Що ж це за феномен такий – покликання?
Що ж це за феномен такий – покликання? «Навряд чи є вища з насолод, ніж насолода творити», – цитує Миколу Гоголя героїня на­шої оповіді. У людей бувають різні захоплен­ня. Деякі – постійно супроводжують основ­ний фах людини, тішачи й заспокоюючи її в години дозвілля. Інші, навпаки, впевнено «перетягують» до себе і стають для твор­чої людини головним сенсом існування, віч­ною школою майстерності, висуваються на перший план її інтересів та діяль­ності, змушують лишити на узбіччі ще недавно звичні заняття. Відома журналістка й мистецтвознавець Тетяна Федорова все життя майструє ляльки. Ми з вами читали й чули, звісно, про Галерею колекційної авторської ляльки «Парсуна» у Києві. Але ляльковий світ Федорової – принципово інший.
 
Культура
  Ірреальний світ Фандикова
Ірреальний світ Фандикова ...Отже, повертаємося до справді прецікавої експозиції робіт харківсь­кого художника Олександра Фанди­кова, яку було презентовано під час березневої арт-акції «Любов, комсо­мол і весна» в Українському домі.
 

Сторінки: « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання