« на головну 08.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  Красені, таланти, патріоти
Красені, таланти, патріоти Професор Юрій Ша­повал має на Наці­ональному радіо чудову авторську п’ятихвилинку «Мить історії». Гадаю, до цих виступів варто було б згодом повернутися, та на­разі схиляюся перед влуч­ністю назви і справжнім умінням історика «схопи­ти мить» – не в сенсі корот­кого відтинку часу, а як особливу прикмету, віху того чи іншого періоду. Йдучи, сказати б, у кільва­тері слогану, тішуся тим, що й собі повсякчас нама­гаюся вхопити «мить куль­турної історії». Адже коли кажемо «шануймося, бо ми того варті», не завжди до­стеменно уявляємо, чого таки варті насправді.
 
Культура
  Народна совість в українській літературі
Народна совість в українській літературі Так сказав про видат­ного українського поета Василя Симо­ненка (8 січня 1935 – 14 грудня 1963 рр.) Микола Жулинський, сер­йозний, добротний літера­турознавець (який колись вразив мене глибоким до­слідженням творчості Оле­га Ольжича).
 
Культура
  «Все, знайоме до болю…»
«Все, знайоме до болю…» «Тільки пісня нам зупинить час / Що так біжить від нас / Тільки пісня нам повер­не знов / Нашу юність і лю­бов», – написав Тарас Петри­ненко. І це справедливо на­віть стосовно просто хоро­шої пісні. А якщо йдеться про музичний шедевр, що легко та природно долає час і простір, незмінно звору­шує душу, розтривожує сер­ця, викликає найтепліші спогади, найшляхетніші емоції? Мається на увазі «Пісня про рушник» Плато­на Майбороди та Андрія Малишка. Здавалося б, так написати, створити такі рід­ні, зрозумілі рядки й таку щемну мелодію міг лише народ, і співалося це, поза сумнівом, із давніх-давен...
 
Культура
  «Прийдуть до тебе три празники в гості...»
«Прийдуть до тебе три празники в гості...» Понад півтора тися­чоліття, рік у рік, християни з радіс­тю й благоговінням відзначають день появи на світ Сина Божого, бо з цього благословенного дня розпочався новий від­лік людської історії, нове, просвітлене, розуміння людьми сенсу свого буття. І хоч у кожного свій влас­ний розумовий, душевний і духовний шлях до Різдва, український народ віддав­на та заздалегідь старанно й радісно готується до різдвяно-новорічних свят. «Бо прийдуть до тебе три празники в гості», – співа­ється в щедрівці, і з них найперший за значущістю – Різдво Христове.
 
Культура
  Він на сторожі коло їх поставив слово
Він на сторожі коло їх поставив слово «Боже, вели­кий, єди­ний, нам Україну храни, волі і світу промінням Ти її осіни...» – піднесено й за­клично звучить гімн на вірш Олександра Конись­кого у виконанні Націо­нального академічного хору імені Г. Верьовки. Лу­нає на всіх високих дер­жавних урочистостях, хви­лює, надихає. Люди в залі одностайно підводяться, наче підхоплені одним по­риванням, одним світлим духом чудового тексту: «Дай йому волю, дай йому долю, дай доброго світу...» Всесвітньо відома нині «Молитва за Україну» на­прикінці 1990-х стала дру­гим державним гімном не­залежної України. Й це є вища нагорода авторам твору, один з яких знайшов місце в серцях і думах не надто широкого, на жаль, кола шанувальників.
 
Культура
  Співаючи у терні
Співаючи у терні Передусім хотіла б нагадати рядки Бу­лата Окуджави – ві­доме наслідуван­ня середньовічного французького пое­та Франсуа Війона, поета гіпнотичного, «контраверсійного» й парадоксального.
 
Культура
  Кіно поетичне й… політичне
Кіно поетичне й… політичне Тема українського поетичного кіно (як і, зрозуміло, саме кіно) з чіт­кою періодичніс­тю постає не лише в нашому загальнокультурному про­сторі, зокрема у кінознавчих розвідках, що природно та нормально, а й у світовому. Недаремно Нью-Йорк нещо­давно із захватом дивився ретроспекцію українських кі­ношедеврів цього напряму.
 
Культура
  Спідниця як символ мужності
Спідниця як символ мужності «Моє серце в верховині і душа моя/ Моя дума в верховині соколом буя/ Моя мрія в гори лине наздогін вітрам/ Моє серце в верховині, де б не був я сам» (переклад Миколи Лукаша), – так пи­сав великий шотландський поет Роберт Бернс про свою батьківщину – Шотландію. Мальовничий, чарівний край, насичений романти­кою, таїною, стародавніми казками, непорушними звичаями й традиціями. І якщо повести мову про Шотландію саме в такому, етнографічному, ключі, то перша ж асоціація безпо­милково намалює в уяві чоловіка в піджаку й кар­татій спідниці. Правильно! Кілт (спідниця) – традицій­ний одяг шотландців.
 
Культура
  Велика Соломія і дещо «в дужках»
Велика Соломія і дещо «в дужках» Нині, в період свят­кування 140-річчя з дня народження й 60-річчя з дня смерті геніальної української співачки Соло­мії Крушельницької, а втім, і рік тому, й позато­рік, і ще раніше – всі при­четні до цієї теми й усі за­цікавлені знову й знову згадують її біографію, ви­шукують портрети та доку­менти, пишаються львів­ською музейною експози­цією, пишуть книжки тощо. Загалом матеріалів про життя й творчість Со­ломії Амвросіївни тепер безліч, плюс створено низ­ку документальних філь­мів, тож, як мовиться, до­лучайся – не хочу.
 
Культура
  За пультом і в кулуарах
За пультом і в кулуарах Кожен журналіст зі стажем у запасі неодмінно має десятки спогадів, аналогій, ремінісценцій. Можливо, щось таке, до чого хотілося б поверну­тися. Отак я щиро зраділа інтерв’ю видатного диригента Романа Кофмана на сайті Політ.ua, тому що давно захоплююся цим прекрасним музикантом і неординарною людиною, а свого часу неодноразово зустрічалася з ним і, зви­чайно, писала про маестро. Навіть маю по­даровану ним авторську поетичну збірку.
 

Сторінки: « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання