« на головну 07.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  «Іванки» і Голівуд
«Іванки» і Голівуд У той час, як одні нарі­кають на зникнення українського кіно, інші знімають фільми – і виграють! Український короткометражний фільм «Іванки. Один день у Карпа­тах» київського режисера Бориса Гришкевича став ла­уреатом конкурсу Life in a day («Життя за один день»), що його проводив відео­сервіс Youtube. За правила­ми конкурсу кожен бажаю­чий міг відзняти власну ко­роткометражку про один день із свого життя. На цей кіноексперимент відгукну­лися режисери-аматори з понад 190 країн. Нарешті з 80 тисяч роликів було віді­брано лише 26, і серед них «Іванки...». Це промовиста перемога, адже в Україні й справді досі ще немає влас­ного кіновиробництва.
 
Культура
  «Сюр» за океаном
«Сюр» за океаном Друг славетного сюрреаліста Саль­вадора Далі пан Б. Леві, президент і власник фонду «Світ Далі», довго возив світом пере­сувну виставку творів ви­датного митця – з 1977-го до 2006 року. А коли через старість уже не міг контролювати цей процес, дав згоду на продаж неоцінен­ної колекції.
 
Культура
  «Я ще існую, бо я ще люблю»
«Я ще існую, бо я ще люблю» Українському поетові Олександру Ірван­цю виповнилося 50. Його творчість – майже незвичайне явище у вітчизняній літера­турі. Це не кабінетний «записний» пись­менник, котрий подумки бачить себе у вигляді пам’ятника. Це поет-Вітер, поет майдану, народний трибун (якщо прибрати звідси непотрібний пафос). Хто ж із нас не пам’ятає неповторні виступи О. Ірванця на 5-му каналі ТБ, у передачі «П’ять копійок»?! Навіть зовні він мав вигляд героя «суспільного телебачен­ня», просто людина з народу. А його віршики – політизація поезії чи пое­тизація політики? – це було щось! Дуже гостро, дуже дотепно, дуже влучно, дуже смішно і дуже... сумно.
 
Культура
  Як дивно тасується колода...
Як дивно тасується колода... Режисер Юрій Кара ще 1994 року зняв художній фільм «Майстер і Маргари­та», але стрічка так і не ви­йшла на екрани, набувши слави втраченого шедевра.
 
Культура
  Чи знаєте ви, що...
Чи знаєте ви, що... ...«король вальсів», скри­паль, композитор і дири­гент, тобто славетний Штраус, – це не один, а чо­тири музиканти? Переду­сім, звісно, Йоганн Батист Штраус-батько – перший, хто подав танцювальну му­зику як високе мистецтво. Він створив 250 п’єс, з них 152 вальси, працював до виснаження, а в 40 років раптом дізнався, що у Відні з’явився ще один «король вальсів» – його власний 19-річний син, Йоганн Штраус-молодший. Цей нащадок написав 168 вальсів, 117 польок, 73 кадрилі, 37 ма­зурок та підніс танцюваль­ну музику до симфонічних вершин. Молодший Штраус був настільки зайнятий, що не завжди встигав диригу­вати оркестром, котрий дістався йому від батька. Проте віденська публіка бажала бачити тільки Штрауса, і тоді брата поде­коли почав заміняти Йо­зеф, а згодом і наймолод­ший – Едуард. Вони також писали вальси і так само були темпераментними красенями, надзвичайно обдарованими музично. Врешті-решт на концерт­них афішах припинили пи­сати імена, а вказували просто: «Штраус», тож слу­хачі часто
 
Культура
  Усі барви душі
Усі барви душі У січні 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбуло­ся відкриття одразу двох виставок: видатного художниказемляка, члена Національної спілки художників України Юрія Луцкевича (1934–2001) та дружини художника, теж члена НСХУ Галини Городнічевої (м. Київ).
 
Культура
  Х-Фактор. Післямова
Х-Фактор. Післямова Перший сезон проекту «Х-Фактор» в Україні завер­шено. Деякі ЗМІ (приміром, siteua.org), мабуть-таки не без підстав, називають проект скан­дальним. Пишуть, що купуючи в британської компанії «Fremantle» популярний і дорогий фор­мат, канал СТБ навіть не уявляв собі, чим це для нього обернеться. І переконують у тому, що інтриги не сталося. А ось тут можна поспере­чатися.
 
Культура
  Фільм про Параджанова
Фільм про Параджанова У Києві презентовано проект художнього фільму «Параджа­нов». Це буде історія життя видатного кінемато­графіста. Стрічка знімати­меться на кіностудії «Інтер­фільм» спільно з Францією, Нідерландами, Грузією та Вірменією – до 90ліття з дня народження культового ре­жисера Сергія Параджанова.
 
Культура
  Яке казкове... свинство
Яке казкове... свинство У такий спосіб обурю­валася незабутня Мачуха у виконанні Фаїни Раневської з кі­ноказки Надії Кашеверової «Попелюшка». Приблизно те саме відчули недавно й ар­тисти драмтеатру ПетропавловськаКамчатського, коли місцева влада спробувала відмінити виставу «Новоріч­ні пригоди Попелюшки» або, як мінімум, вилучити з неї сцену з переведенням стрі­лок усіх годинників у палаці на годину назад, аби чарівна Попелюшка довше лишалася на балу. Чи ж міг подумати Шарль Перро, який написав казку 1695 року, що через понад три століття хтось вба­чатиме в цьому крамолу?!
 
Культура
  Про «людину-сніжинку»
Про «людину-сніжинку» Фермер з Вермонта Уїлсон Бентлі впродовж свого життя зробив по­над 5 тисяч мікрофо­тографій сніжинок. А це було на початку ХХ століття, коли про­цес фотографування дуже різнився від ни­нішнього.
 

Сторінки: « 31 32

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання