« на головну 07.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  «Поза сумнівом, я режисер талановитий»
«Поза сумнівом, я режисер талановитий» Так сказав Єжи Гофман після демон­страції свого нового фільму в Лондоні. А 22–30 жовтня в Києві проходив 41-й Міжнародний кінофестиваль «Моло­дість». До конкурсної програми було включено близько 50 стрічок, а для позаконкурсної запланували понад 140 фільмів. Однак, попри назву й фактичне завдання заходу, головним гостем фестивалю став широкові­домий польський режисер Єжи Гофман, який власне й розпочав роботу форуму своєю новою картиною в 3D «Варшавська битва. 1920».
 
Культура
  Побачити реальність по-новому
Побачити реальність по-новому Цього року Нобелівську премію з літератури одер­жав 80-річний шведський поет Томас (Тумас) Транстрьомер, автор 12 книжок віршів і прози. Це стало приводом для журналістів, перекладачів його поезій та й просто освічених людей помірку­вати не лише на теми «шведський?», «поет?», а й узагалі – про долю поезії у сучасному світі.
 
Культура
  Зірка й труди Миколи Мащенка
Зірка й труди Миколи Мащенка Як ми вже писали, серед номінантів на здобуття Державної премії Украї­ни ім. Олександра Довженка у 2011 році – два видатних українських кіноре­жисери, наші сучасники. Один із них – лауреат Національної премії Украї­ни ім. Тараса Шевченка, академік Національної академії мистецтв Укра­їни, письменник, народний артист України Микола Мащенко.
 
Культура
  «Злочинність зменшувалася наполовину»
«Злочинність зменшувалася наполовину» Як відомо, Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про присудження Державної премії України ім. Олександра Довженка у 2011 році». Отож премією нагороджено кінорежисера, заслуженого діяча мистецтв України Григорія Кохана та кінорежисера, лауреата Національної пре­мії України ім. Тараса Шевченка, академіка Національної академії мис­тецтв України, народного артиста України Миколу Мащенка.
 
Культура
  «Будеш, батьку, панувати...»
«Будеш, батьку, панувати...» У вересні, урожайному на ювілейні та й просто урочисті дати, ми згадували славного батька сучас­ної української літератури Іва­на Петровича Котляревського. Його твори, мов золоті злитки, наві­ки зберігатимуться в скарбниці національної культури. Хоч трохи зна­ючи життєпис і творчий доробок Івана Котляревського, справді, важко почати з чогось «першого», перелічуючи його невмирущі заслуги перед рідним народом. Зрештою, мабуть, найголовніше те, що він стояв біля витоків українського духовного відродження, піднявши українську народ­ну мову до значення літературної.
 
Культура
  Свій погляд і подих
Свій погляд і подих 2–4 вересня у Чернівцях відбувся Другий міжнародний поетичний фести­валь Meridian Czernowitz. Торік, звітуючи про перебіг цього поетичного свята (акцентованого на творчість єврейського німецькомовного поета Пауля Целана, який народився й жив у Чернівцях), газета «День» писа­ла: «Біля входу до Чернівецького художнього музею, що на площі Головній, звідкіля бере початок одна з найбільш принадних для туристів пі­шохідна вулиця Ольги Кобилянської, читаємо: «Чернівці – на півдорозі між Києвом і Бухарестом, Кримом і Одесою – були таємною столицею Європи, де тротуари підмітали букетами троянд, а книгарень було більше, ніж пекарень».
 
Культура
  Люби те, чим займаєшся
Люби те, чим займаєшся Уперше про Миколу Помогалова та його ди­вовижний еко- й зоопарк «Лукомор’я», що в Севастополі, я почула в одній із радіопере­дач. І почала шукати матеріали про цю лю­дину. Хоча ні, спочатку була розповідь Ольги Іванової (передача «Сам собі») про ослячу ферму в селі Залісному неподалік Севастопо­ля. Поки тварини видавали кумедні звуки, учасники передачі – працівники ферми, у тому числі юнаки й дівчата, навперейми розхвалювали віслюків за їхній розум та «ін­телігентну» поведінку. Але причому тут Микола Помогалов? Тож усе по порядку.
 
Культура
  По одежі стрічають, по уму випроводжають...
По одежі стрічають,  по уму випроводжають... Продовжую обіцяну тему етикету (початок див. у №31), знову-таки ґрунту­ючись на величезному досвіді та широких знаннях Галини Олексіївни Нау­менко, радника з протоколу вищого радянського керівництва, а нині – МЗС України. Вона – практично єдина жінка на теренах СНД, котра володіє цим високим мистецтвом, затребуваним передусім у дипломатичній сфері.
 
Культура
  Богдан Ступка – назавжди!
Богдан Ступка – назавжди! 27 серпня відзначає своє 70-річчя Бог­дан Сильвестрович Ступка – народ­ний артист України, народний ар­тист СРСР, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, лау­реат Державної премії та Міжна­родної премії ім. К. Станіславського, лауреат Всеукраїнської програми «Лідери регіонів», академік Академії мистецтв України, художній керів­ник Національного академічного дра­матичного театру ім. І. Франка.
 
Культура
  Увесь цей джаз...
Увесь цей джаз... 110 років тому народився і 40 ро­ків тому помер Луї Деніел Армстронг (сце­нічне прізвисько Сач­мо), який назавжди ввійшов до історії му­зики як король джазу.
 

Сторінки: « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання