« на головну 07.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  Чарівним пензлем
Чарівним пензлем Колись я була близько знайома з нині широковідомим народ­ним художником України Ва­силем Лопатою. Невдовзі піс­ля знайомства він сказав, що звати його Василь Іванович. «О, ти як Чапаєв!» – пожартувала я. «Чому як Чапаєв – як Суриков!» – гордовито відказав Василь Лопата.
 
Культура
  Прапороносець
Прапороносець 3 квітня минуло 95 років з дня народження славетного укра­їнського письменника Олеся Гончара.
 
Культура
  Питання попиту й пропозиції
Питання попиту й пропозиції Теми знаходять мене самі: бук­вально впродовж дня натра­пляю одразу на кілька дже­рел, що порушують одну й ту саму проблему, зовсім мені не байдужу. Передусім це доля ВУФ­КУ (Всеукраїнське фотокіноуправ­ління), а ще – блог журналіста й по­літолога Олега Леусенка й давня стаття кінознавця Лариси Брюхо­вецької, зрештою, «кіношна» розмо­ва в ефірі радіо «Свобода» Миколи Вересня й Станіслава Притули. Все це знову спрямувало думки до ВУФ­КУ й перспектив розвитку сучасної української кіноіндустрії.
 
Культура
  Незабутній Брондуков
Незабутній Брондуков У 1994 році режисер Юрій Кара завершив зйомки фільму «Майстер і Маргарита», але коли по 12 роках замовчу­вань, з’ясовувань і конфлік­тів з продюсерами він нарешті пред­ставив публіці скорочений варіант стрічки й знімальну групу, виступив відомий артист Лев Дуров (Левій Матвій). Згадав, як дзвонив Михай­лові Ульянову (Понтій Пілат) і ска­зав видатному актору: «Михайле Олександровичу! Ви геніально зігра­ли Пілата!». Далі, розповідав Дуров, настала довга пауза, й потому про­лунав глухий голос Ульянова: «Дя­кую, Льово. Мені вже давно ніхто не казав добрих слів». Розповівши це, Дуров заплакав, що є цілком зрозу­мілим будь-якій творчій людині. А присутня дочка М. Ульянова запро­понувала: «Згадаймо ж тих, хто зні­мався у фільмі й не дожив до цього дня». Через 12 років не було вже бага­тьох акторів, і на задньому плані сцени змінювали один одного їхні величезні портрети.
 
Культура
  Кадило істини
Кадило істини Пам’ятників Тарасові Шев­ченку по всьому світу біль­ше, ніж будь-яким іншим видатним діячам інших країн. Чому його творчість нікого не лишає байдужим, чому трохи не в кожній українській оселі на найпочеснішому місці – портрет Тараса, а на столі неодмінний «Коб­зар»? Який неперевершений «код» закладено у його поезіях, що на них неодмінно відгукується вдячна чи­тацька душа?
 
Культура
  Кому Бог дав букет талантів
Кому Бог дав букет талантів На кожному кроці в нас завзя­то цитують вислів «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних лю­дей свого народу, той сам не годен пошани». Але хоч який світоч його автор – Максим Рильський, принай­мні те життя, що його має сучасний «маленький українець» і вже років із двадцять, у світлі вищезазначеної дефініції можна розглядати як дій­сний доказ на прикладі нас, «майбут­ніх», що наші не такі далекі предки достеменно не вивчали свого мину­лого. Бо «Доборолась Україна до са­мого краю, гірше ляха свої діти її розпинають».
 
Культура
  Слава й поневіряння «кам’яного» Богдана
Слава й поневіряння «кам’яного» Богдана Славетний пам’ятник Богданові Хмельницькому, встановлений у Ки­єві в центрі Софій­ської площі, з будь-якого погляду є довершеним. Не­великий «курган» із кам’яних брил, нагорі якого вершник, що, демонструю­чи неабияку вправність, однією рукою зупинив га­рячого, розпашілого скаку­на. Фігура вершника, який ніби зрісся із своїм бойо­вим конем, сповнена гід­ності й величі. Здається, саме таким і постав перед городянами уславлений гетьман, коли на чолі сво­го війська в’їхав до Києва 23 грудня 1648 року після перемоги під Пилявцями.
 
Культура
  Вікіреальність... із Валентином
Вікіреальність... із Валентином Останнього дня січ­ня український сегмент Вікіпедії відсвяткував свій дев’ятий день на­родження. Охочі до знань та ерудиції пам’ятають, що рівно дев’ять років тому ви­йшла перша стаття – «Атом». Утім, назвати цю публікацію статтею важко, бо складалася вона лише з двох речень, а автор волів лишитися анонімним. На сьогодні українська вільна енциклопедія має більш ніж солідний доробок: 426800 україномовних ста­тей, зазначає ua.comments.ua.
 
Культура
  Його висота
Його висота Авжеж, навіть не ві­риться, що Анатолі­єві Мокренку – 80! Утім, напевно, ди­вується радше той, хто давно не спілкувався з цією яскравою і, здається, завжди молодою людиною. Пригадую, як він енергійно заходив до редакції газети «Культура і життя» – гар­ний, стрункий, в елегантно­му шкіряному пальті... У ру­ках – щойно написана стат­тя музикознавчого, аналі­тичного характеру або й громадянського звучання. І – до завідувача відділу му­зичного мистецтва Михай­ла Головащенка: «Можете дати у номер цей матеріал?» Та залюбки! Статті його були серйозні, глибокі, ви­важені – очевидний резуль­тат життєвого досвіду, роз­думів, синтез великих знань, висновків і передба­чень, біль чи захоплення з певного приводу. Грамотні, переконливі. Хист до чітко­го викладу думок, мабуть, вроджений.
 
Культура
  Ясний полудень віку
Ясний полудень віку П’ятдесят років тому на базі славетного київського підприємства «Київхімволок­но» утворився цей колектив – улюблене дитя тоді могутньої первинної профспілко­вої організації заводу. Попри те, що в хорі співали й чоловіки, колектив назвали ніж­но – «Дарничанка»: авжеж, співучих жінок на підприємстві було більше. За довгі роки багато що змінилося, з новою добою піш­ли якісь потрібні складові затишку й захи­щеності. Та «Дарничанка» виявилася не тендітним паростком, а могутнім творчим організмом, що акумулював талант, енер­гію, життєстійкість кожного з учасників, включно з керівниками ансамблю.
 

Сторінки: « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання