« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  Кінорефлексії бурхливої пам’яті
Кінорефлексії бурхливої пам’яті «Я – геній!» – каже епохаль­ний, яскравий, супереч­ливий, епатажний режи­сер у фільмі «Параджа­нов», що його україн­ський Оскарівський комітет (шість членів комітету з десяти) нині вису­нув на найпрестижнішу премію Аме­риканської кіноакадемії в номінації «Кращий фільм іноземною мовою». Звісно, в певному сенсі це кінокуль­турна сенсація, й привертає увагу, як десятки репортерів квапилися «кину­ти» в мережу цю гучну новину, часом аж захлинаючись у власних повідо­мленнях. Приміром: «Режиссер уверя­ет, что ждать дешевой скандальности от фильма не стоит», – довелося про­читати на сайті vesti.ua/kultura. Та зерно істини тут є, адже невипадково про Сергія Параджанова (Саркіс Пара­джанян) казали: вірменин, народже­ний у Грузії й звинувачений росіяна­ми в українському націоналізмі.
 
Культура
  Любов, любов, любов...
Любов, любов, любов... «Забудь тут пам’ять про не­щастя й прийми щастя віще. Якщо ж ти щасли­вий, то будь іще щасли­вішим»... Немає, мабуть, такого сайту, присвяченого дендро­парку «Софіївка» в Умані, де не наво­дилися б ці слова графа Потоцького. За його наказом їх висічено в при­родній скелі грота Каліпсо, прозва­ному Гротом щастя. Й сам Станіслав Щенсний Потоцький не приховував власного щастя, адже він одружився із найкрасивішою жінкою в Європі – гречанкою Софією Вітт. Пишуть, вона була такою гарною, що люди (здебільшого чоловіки) ходили за нею натовпом, а деякі навіть приму­дрялися виявляти чудеса акробатики, аби тільки краще роздивитися її прекрасне обличчя, пише dimukraine.com.
 
Культура
  Заворожуючий світ між Адамсом і Віллі Вонкою
Заворожуючий світ між Адамсом і Віллі Вонкою Творці нових методів і форм у мистецтві не втомлюються підносити сюрпризи переси­ченій і водночас жадібній до сенсацій публіці. Часом сюрп­ризи відштовхують (скажімо, так зва­не «мистецтво» Дем’єна Херста). А іно­ді – зачаровують, як-от «продуктові пейзажі» одного з найталановитіших фотохудожників, симпатичного 48-річного австралійця Карла Уорнера, який нині працює в Лондоні. Такі ро­боти автор саме й називає Foodscapes (тобто ландшафти з їжі). Усі його не­звичайні картини створено винятково з продуктів харчування – цибулі, кар­топлі, помідорів й огірків, моркви, спаржі, капусти (різних видів), риби, м’яса, солодощів. І кожен вид продук­ту із своїм кольором, формою, факту­рою, розміром та іншими особливос­тями дарує художникові широчезні можливості, аби вигадати найкращу, найвідповіднішу композицію, на­тхненно попрацювати над черговою картиною, а далі – сфотографувати її.
 
Культура
  Та «Верьовочка», що кінця немає
Та «Верьовочка», що кінця немає «Народ наш мудрий, і такі ж його пісні. Багато з них мають вражаючу драматургію, глибоке філософське звучання. Це не лише художня цінність, а й іс­торія наша. Без розуміння і справж­ньої поваги до цього феномену наші патріотичні гасла нагадуватимуть бурю в склянці води», – сказав мені в інтерв’ю Анатолій Авдієвський.
 
Культура
  Маестро
Маестро 16 серпня всі, кому дорога українська музично-пісенна культура, відзна­чили 80-річчя славетного митця, відомого всьому світові. Це Анатолій Тимофійович Авдієвський. Народний артист України, Герой України, лауреат На­ціональної премії України ім. Тара­са Шевченка, професор, академік, художній керівник і головний дири­гент Національного заслуженого академічного українського народ­ного хору ім. Григорія Верьовки.
 
Культура
  Роби, що належить, і нехай буде, що буде
Роби, що належить, і нехай буде, що буде Це було улюблене прислів’я Володимира Галактіонови­ча Короленка. Він сповіду­вав його все життя, ніколи не боявся та не прорахову­вав наслідків. 27 липня ц. р. випо­внилося 160 років із дня народження великого письменника й публіцис­та. Трохи дивно, що Україна якось інертно-традиційно оминає цю не­пересічну особистість – і, не виклю­чено, саме тому, що надто вже вона неординарна, надто яскрава, надто «самостійна» й нетрадиційна в на­шому специфічному розумінні.
 
Культура
  Диво тайського слона
Диво тайського слона Після дельфінів слони вважа­ються найрозумнішими тва­ринами на землі. Тобто, звіс­но, можна говорити про рі­вень IQ у мавп, коней, собак, але з цими тваринами людині розби­ратися якось ніби психологічно лег­ше. Що ж до слона, то принаймні для європейця він лишається таємничим гігантом. З іншого боку, розум, коли він таки є, в гіганта не відбереш: од­разу спадає на думку зворушлива іс­торія Лоллі з однойменного оповіда­ння Олександра Купріна. До речі, циркові дресирувальники стверджу­ють, що ображати слона не варто – й зовсім не через його великі розміри, а виключно з урахуванням наявнос­ті розуму й довгої пам’яті.
 
Культура
  Суворий, побожний... романтик і мрійник
Суворий, побожний... романтик і мрійник Цього травня минуло 165 років з дня народження в російській глибинці сина священика Ві­ктора Михайловича Васнецова. При згадуванні цього імені хто з нас по-доброму не всміхнеться: «Три богатирі», «Альонушка», «Іван-царевич і сірий вовк», «Снігуронька» – будь-яка культурна людина чудово пам’ятає ці картини й безпомилково називає їхнього автора. Але для нас Васнецов, мабуть, передусім цікавий як автор грандіозних розписів Воло­димирського собору в Києві, де працю­вав у 1885–1896 роках і виявив найвищу професійну художню майстерність.
 
Культура
  Так надиктовує натхнення...
Так надиктовує натхнення... Відомо, що килими бувають різ­ні – ручної роботи, машинного плетіння, вовняні, штучні тощо. Але щоб такий!..
 
Культура
  Шлях до Бога – тернистий і вічний
Шлях до Бога – тернистий і вічний Однією з головних пам’яток будь-якого села є церква. І, як правило, кожна така спо­руда має свою історію, поза сумнівом, тісно пов’язану з історією населеного пункту, де розта­шована. Адже раніше саме храм був центром сільського життя, довкола якого оберталися всі найголовніші події. Впродовж свого життя кожна людина не раз бувала у церкві: там її хрестили, коли вона з’являлася на світ, там була повінчана, звідси ж проводжали до іншого світу, коли її земний шлях добігав свого кінця...
 

Сторінки: « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання