« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

Маємо талант!

Маємо талант!

Ольга Ільяшенко

голова Молодіжної ради ОПХО

Ще у лютому Об’єднання профспілок Харківської області повідомило про проведення фестивалю майстрів народної твор­чості під назвою «Профспілки Хар­ківщини мають талант».

На засіданні профкому ДП «За­вод імені Малишева» вирішили не лишатися осторонь. «Так, кошти по­трібні чималі (адже за участь кож­ного творчого колективу слід пере­казати 800 грн), але ж у нас є молоді перспективні хлопці – Богдан і Рус­лан Третьякови, термісти цеху 570, які створили групу «Нові почуття». Мало того, що хлопці чудово співа­ють, вони й пишуть музику та ство­рюють тексти до власних пісень», – міркували у профкомі. Тож ухвали­ли одностайне рішення: маємо по­казати себе на фестивалі.

Конкурс відбувся у Палаці куль­тури залізничників 29 травня 2013 року. Основна мета цього заходу – реалізація й розвиток творчих зді­бностей членів профспілок Харків­ської області.

Фестиваль був різножанровий. Першими виступали представники народного музичного мистецтва, такі відомі ансамблі, як «Слобожа­ни» (ТДВ «Спецбуд»), хор «Сяйво» (ГУ «Шебелинкагазвидобування»), народний хор «Водограй» та ін.

А. Синицький з автотранспортно­го технікуму виявився єдиним пред­ставником у жанрі класичної музики. А от сучасне музичне мистецтво ре­презентували аж одинадцять конкур­сантів! Від ВАТ «Турбоатом» – два творчі колективи, від ХМЗ «Свет шах­тера» – двоє вокалістів, Шебелинку представляли три конкурсанти.

Попри те, що колективів було ба­гато, лише два з них виступили з власними творами: представники Харківського коксового заводу з піс­нею «Мой самолет летит к Парижу» і, звісно ж, група «Нові почуття» з піснею «Самая красивая». Після завершення їхнього виступу на сце­ну вийшов голова профкому й наго­родив колектив пам’ятними пода­рунками.

Жанр хореографії представили чотири колективи, а театральний – лише ПКД ХТЗ – студія «Дитячий квартал».

Артистів-аматорів прийшли під­тримати родичі, колеги й просто знайомі. Зал був переповнений. Представники трудового колективу «Завод імені Малишева» також за­любки прийшли підтримати своїх талановитих співробітників.

Усі колективи нагороджували за жанрами; переможці отримали ди­пломи різних ступенів, нагороди.

Наші хлопці посіли призове міс­це й дістали золотий мікрофон і ди­плом ІІ ступеня в жанрі «Сучасне музичне мистецтво». Чимала «гру­па підтримки» заводу вийшла на сцену привітати улюблений вокаль­ний колектив.

На закритті фестивалю виступив голова Об’єднання профспілок Хар­ківської області Сергій Тесленко. Звучав Гімн профспілок.

На святі панувала приємна друж­ня атмосфера, й не лише глядачі, а й учасники фестивалю дістали чи­мало прекрасних емоцій.

Молодіжна рада профспілок з ра­дістю взяла шефство над молодою талановитою групою. Разом працю­ватимемо й розвиватимемося задля досягнення ще більших перемог.

Дякуємо хлопцям за їхній талант та активну участь у житті заводу. Дя­куємо також голові профкому Дми­тру Рижуку за те, що підтримує мо­лодь, сприяє її духовному розвитку.


«АЗОТ» – ПІДПРИЄМСТВО ПОЕТИЧНЕ

 Петро СЕМЕНОВ

Хіміки Сєверодонецько­го об’єднання «Азот» вдало поєднують ви­робничі успіхи із роз­витком народної творчості – в колективах художньої само­діяльності Палацу культури підприємства. Багато хто за­хоплюється живописом, ори­гінальними ручними вироба­ми. Зростає популярність ви­робничої спартакіади. Крім того, тут звернули увагу й на самодіяльних поетів: видано збірку їхніх віршів, а нещо­давно управління та профком підприємства провели фести­валь «Поэзии все возрасты покорны». Творче свято-конкурс зібрало у Великому залі ПК хіміків численну кіль­кість шанувальників поетич­ної творчості, а участь у ньо­му взяли працівники різних професій та віку. Лави поетів примножили й самодіяльні барди та читці. Усі вони були ніби пасажирами символіч­ного тролейбуса, що рухався рідним містом від однієї те­матичної станції з ліричною назвою до іншої. Замість квитка ведучий-водій Антон Шарапов вимагав прочитати вірш, а контролери-журі оці­нювали поезію.

Усім учасники фестивалю отримали дипломи й квіти. Кращими серед самодіяль­них поетів журі оголосило журналіста прес-центру Семена Перцовського, інженера-програміста управ­ління Марину Провоторову, апаратчика цеху виробництва ацетилену й вінілацетату Сергія Окишева. Серед читців пальму першості віддали електромонтеру цеху азотної кислоти Євгенії Онищенко.

Кращі твори планують видати окремою збіркою. А на лау­реатів фестивалю чекають нові виступи.

 

 

 Живи, паперова Книго!

 Ще недавно людина шукала книгу. А нині книга шукає лю­дину, «поглинуту» інтернет-мережею. Й зустріч із книж­кою, виявляється, – радість із ностальгічним присмаком. Одне слово, у цивілізованій бо­ротьбі за життя паперової книжки ще один прорив: у сто­лиці з’явилися вуличні бібліоте­ки. Власне, в парку імені Т. Шевченка встановлено ма­ленькі будиночки на кшталт шпаківень, у яких рядками сто­ять книжки, нові й старі. Кожен охочий може безплатно взяти будь-що на свій смак, а за ба­жання принести з дому якусь книжку натомість. Вибір чима­лий, і люди здебільшого тут-таки вмощуються на лавках, із цікавістю заглиблюючись у чи­тання. Багато хто бере книжки додому, а потім повертає, зо­всім як у традиційній бібліоте­ці. При цьому книжковий обмін ніхто не контролює, все побу­довано на довірі й слові честі. Практика дуже швидко довела, що це правильний підхід, бо приносять книжок більше, ніж забирають.

Дуже тішаться й дітлахи, адже для них встановлено окрему яскраву бібліотечку-«шпаківню».

Виявляється, «книжкові буди­ночки» вперше з’явилися в Америці, там їх сотні, й вони так сподобалися людям, що не­вдовзі поширилися по всьому світу. Автор «проекту», мабуть, і не здогадувався, що є засно­вником всесвітнього руху!

 

 

 Сяйво справжніх дарувань

  Степан Лісецький

кандидат мистецтвознавства

У Національній філармонії України з великим успіхом пройшов концерт педагогів і студентів Інституту мистецтв Київського університету ім. Бориса Грінченка. Причому захід мав про­мовисту назву: «Абітурієнту–2013 присвячується».

У програмі – українські народні пісні, класична та естрадна музика, зокрема твори С. Гулака-Артемовського, Д. Россіні, Ж. Бізе, Г. Майбороди, І. Кальмана, пісенні твори П. Майбороди, В. Верменича, Г. Кріге­ра, П. Маккартні, Н. Яремчука (молодшого) та ін.

Завдяки вдумливому й творчому підходу керівника проекту, заслуженого діяча мистецтв України Олега Мамченка програму було побудовано на стильових і жанрових контрастах і вона не містила полегшених завдань. Олег Мамченко – завідувач кафедри акаде­мічного та естрадного виконавства, він же головний диригент. На відкритті концерту естрадно-симфонічний оркестр під його орудою блискуче ви­конав увертюру до опери Дж. Россіні «Севільський цирульник».

Виступи студентів та їхніх педагогів постійно чергува­лися, й студенти переконливо довели, що добре вправляються з найскладнішими композиціями. Чу­дово співали, зокрема, випускниця, фактично профе­сійна співачка Катерина Рисістих, студенти Єлизавета Жихарєва, Євген Васюков, Наталія Папазогло, Денис Тетерєв. Щодо педагогів, то народний артист України Василь Бокоч задушевно виконав «Пісню про руш­ник» П. Майбороди і, як завжди, високопрофесійно й ефектно виступила заслужена артистка України Римма Шаповалова. Оплески супроводжували й ви­ступ тріо духових дерев’яних інструментів, групу струнних, акордеоністів із контрабасом; сильне вра­ження справив дует з мюзиклу Е. Уеббера «Привид опери» у виконанні доцента Світлани Кислої та її студента-третьокурсника Євгена Лі. А на завершення у виконанні соліста й хору інституту прозвучала арія Андрія з опери «Запорожець за Дунаєм».

У цілому весь концерт був вищою мірою цікавий і ху­дожньо довершений. Віримо, що талановиті студенти-музиканти залучили до високого мистецтва немало обдарованих абітурієнтів.

 

 

21.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання