« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

Примхливий метелик успіху

Примхливий метелик   успіху Цьогоріч, у шведському Мальме, популярний між­народний конкурс Євроба­чення (його символом став метелик, забарвлений у відповідні національні кольори), мабуть, утомившись від різних му­зичних «фокусів», кривлянь, ерза­ців та умовностей минулих років, нарешті повернувся до зрозумілих, гідних і добротних музичних ком­позицій.

Проте й учора, й сьогодні сотні фахівців – організатори, продюсе­ри, імідж- і кліпмейкери тощо, які готують виконавців, традиційно намагаються врахувати власні й чужі помилки, лишатися в тренді й водночас виокремитись. Простіше кажучи, точно прорахувати, вгада­ти, вцілити – й виграти. З одного боку, лотерея, а з іншого, – в принци­пі математично вирахувати успіх можливо. Аби був, як мовиться, пра­вильний розрахунок! І саме тому, що пульс Євробачення вельми нерів­ний, керівникам національних ко­манд рік у рік необхідно правильно зорієнтуватися, мати інтуїцію, яка безпомилково кореспондується з хвилею настроїв і очікувань, що їх у конкретне сьогодні еманує Європа. Та при всьому тому об’єктивними ре­зультати цьогорічного конкурсу, як практично й завжди, назвати не можна.

Певне розчарування в Україні сто­совно «бронзи» Злати Огневич з піс­нею Gravity («Притягання») на Євробаченні–2013 компенсується заспокійливо-розважливим «А все ж таки!». І справді: третє місце – оцінка дуже висока й почесна. Та однак, здавалося б, усе в нас було ретельно прораховане: Огневич – красуня, фі­гура запаморочлива, в номінантки добра музична освіта, гарний голос, неординарні пісня й антураж: видо­вищно, незвичайно, сексуально, су­часно й т. ін... А отже, в сумі всі скла­дові виступу Злати Огневич справед­ливо оцінювались як надзвичайно висока ймовірність блискучої пере­моги. Це ж, до слова, підтвердили й прогнози численних експертів та букмекерів, котрі дружно включили Злату як мінімум до трійці фавори­тів. Ми ж, знаючи величезний твор­чий потенціал співачки, певна річ, сподівалися на перше місце.

Однак Євробачення – конкурс осо­бливий: із співом, та не вокальний. До розгляду береться цілісний й ви­довищний творчий продукт. Тим ча­сом наша Злата Огневич – таланови­та співачка, мабуть, передусім тала­новита оперна співачка із чарівли­вим сопрано. Достатньо послухати хоча б «Барселону» чи «Адажіо» в її виконанні, або славетну арію «O mio babbino caro» Дж. Пуччіні, не кажу­чи про решту зручних для її голосу творів.

Але... з огляду на компози­цію, з якою Златі довелося ви­ступати на конкурсі, здаєть­ся, що режисер (Максим Лит­винов) та автор музики й про­дюсер (Михайло Некрасов) у даному разі прислужилися Златі Огневич не в найкра­щий спосіб. Один гранично обмежив рухи виконавиці, нав’язав співачці невиправ­дану статичність попри сло­ва пісні «я ніби метелик, який насмілився літати навколо меча... станцювати сьогодні я зовсім не боюся», тож їй до­водилося однією рукою одно­манітно імітувати політ. Від­повідно, Злата була позбавле­на можливості живого та при­родного спілкування з публі­кою, що якраз успішно проде­монструвала під час виступу з цією ж піснею на другій що­річній національній музич­ній премії України YUNA 17 березня. А щодо автора музи­ки, то, гадаю, краще б він на­писав пісню виключно під співачку, з урахуванням сильних, виграшних сторін її голосу, й тоді не довелося б казати про невигідну, незручну теси­туру й мелодичні ходи, що змушува­ли Злату форсувати голос, втрачаю­чи в інтонуванні й тембрі. А в номері Only Teardrops («Лише сльози») во­лодарки чудового голосу й ниніш­нього Кришталевого мікрофона – 19-річної Еммілі де Форест із Данії все було продумано до дрібниць: хвилю­юча жіночність героїні, що виступає босоніж, елементи фолку разом із су­часними ритмами, цілковита плас­тична свобода співачки.

Та, поза сумнівами, талант, май­стерність і чарівливість Злати Огне­вич чудово репрезентували Україну, й співачка вже має безліч цікавих творчих пропозицій.

 

 Євробачення із «шлейфом»

 Навздогін Євробаченню –2013 спалахнув скан­дал, до якого втягнуто й організатора конкур­су – Європейський мовленнє­вий союз: Росія звинувачує Азербайджан, який не дав жодного голосу Діні Гаріпо­вій; із свого боку, президент Білорусі, незадоволений 16-м місцем Альони Ланської й тим, що Росія проігнорувала виступ дівчини, переконаний: конкурс заполітизовано й фальсифіковано. Та й Україну, м’яко кажучи, здивував лише один бал від тієї ж Росії, що, втім, аж ніяк не засмутило нашу конкурсантку: справж­ньому таланту, як відомо, не властиве «притягання» (Gravity) до матеріальних ка­тегорій. Талант не з’ясовує стосунки й не вдається до хо­лодних підрахунків, надаючи перевагу вільному польоту. І нехай у Злати він буде до­вгим і щасливим!


 

 ...І розцвіла для дітей казка

У Львові відбулася унікальна по­дія – Дитячий фестиваль від Фо­руму видавців, повідомляє Gazeta.ua. Розпочався він пара­дом улюблених казкових героїв, у якому взяли участь півтори тисячі дітлахів, у тому числі з інших міст.

Приймав гостей заходу Палац мис­тецтв, де запланували впродовж трьох травневих днів провести кілька сотень заходів: читання, творчі майстерні, спортивні зма­гання, конкурси, ігри й квести. А та­кож автограф-сесії з відомими ди­тячими письменниками – україн­ськими й зарубіжними, яких на фестиваль було запрошено понад 30, зокрема з України, Польщі, Бі­лорусі, Великобританії та Швеції. Прибув і спеціальний гість, відо­мий британський дитячий пись­менник Іан Вайброу, автор пові­стей про Маленьке Вовченя.

Діти побували на виставці ілю­страцій до дитячих видань, відві­дали ярмарки книжок та іграшок, помилувалися екзотичними тва­ринами, одержали подарунки.

Цей фестиваль пропагує казку як універсальний метод виховання підростаючого покоління. Та голо­вне, він переконливо доводить, що паперова книга в моральному й виховному сенсі пріоритетніша, набагато цінніша за електронну. Відтак чимало юних українців уже щиро поділяють цю думку.

 

 

 Таланти освітян Свалявщини

 Інна НІБАК

методист відділу освіти, молоді та спорту Свалявської районної державної адміністрації

Працівники освіти мають безліч талантів, і в цьому була нагода переконатися під час гала-концерту «Освітянка–2013», що відбувся в травні на базі Будинку культури м. Свалява. Організатори заходу – голова районного комітету профспілки працівників освіти Марія Немеш і праців­ники відділу освіти, молоді та спорту Свалявської РДА.

Учасники концерту продемонстрували високу во­кальну й акторську майстерність, діставши захоплені відгуки глядачів. Провели концерт педагоги Сваляв­ської загальноосвітньої школи № 3 Марія Дребітко та Мирослав Сакаль. Концертну програму відкрили представники Свалявської загальноосвітньої школи № 1 з піснею «Ласкаво просимо». Подарунком усім присутнім стала чудова пісня «Моя Батьківщина» у виконанні Ліліти Стегури.

Свій прекрасний творчий доробок представили пра­цівники Свалявської гімназії, зокрема учитель музи­ки Іван Гучкович, який проспівав пісню «Мій край», вчителі Березниківської загальноосвітньої школи, що виконали українські народні пісні, в тому числі й піс­ню с. Березники «Іду горі селом».

Зачарували присутніх педагоги Полянської загально­освітньої школи, представивши на суд глядачів хор освітян і дует Мирослави Бочко й Володимира Цоклана.

Співали й учителі Неліпинської загальноосвітньої школи Габріел Кметі та Марія Данайканич, а Марія ще й натхненно прочитала поезію «Молитва».

Запам’яталися також яскраві виступи педагогів Па­сіцької загальноосвітньої школи, Сусківської загаль­ноосвітньої школи та Дусинської загальноосвітньої школи (Роман Гуйван, Інна Сакаль, Мар’яна Медзі­новська). Гармонійно вплівся у колорит свята виступ учителя Росошанської загальноосвітньої школи Віктора Сайлера.

Окрасою гала-концерту стала презентація талантів Керецьківської загальноосвітньої школи, супрово­джувана дотепними жартами власного конферансьє Василя Маровді.

Творчу майстерність педагогів Свалявщини високо оцінили начальник відділу освіти, молоді та спорту Василь Русин і голова профспілки Марія Немеш. Зо­крема, Василь Павлович наголосив на необхідності щорічного проведення освітянських фестивалів з ме­тою збереження та примноження культурної спад­щини українського народу. Василь Русин та Марія Немеш вручили вчителям грамоти за активну участь у районному огляді-конкурсі художньої самодіяль­ності працівників освіти «Освітянка–2013».

02.06.2013


Тетяна МОРГУН оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання