« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  «Червоний млин» його життя
«Червоний млин» його життя Він народився 24 листопада 1864 року в маленькому міс­течку Альбі неподалік Тулу­зи, на південному заході Франції, у родовому замку Боск. Лише за одним фактом наро­дження в цій родині дитина належа­ла до вищого світу, до найпривіле­йованіших, найбагатших верств. Узагалі Тулуз-Лотреки – найдавні­ший рід у Франції, то були поколін­ня людей добре освічених, не чужих політиці й культурі, а здебільшого – мистецтву. Одне слово, на хлопчи­ка, якого було названо «за всіма пра­вилами» давнього аристократично­го роду Анрі-Марі-Раймон де Тулуз-Лотрек де Монфа, чекало забезпече­не й спокійне майбутнє.
 
Культура
  Гетсбі... який стверджує
Гетсбі... який стверджує Шедевральний роман Френ­сіса Скотта Фіцджераль­да «Великий Гетсбі» (1925) з його прицільно точним нюансуванням психоло­гії, мотивів, почуттів персонажів водночас цілком кінематографічний (мінімум п’ять екранізацій). Для ре­жисера просто-таки «ельдорадо» на­явність багатьох надзвичайно яскра­вих, динамічних і скрупульозно ви­писаних сцен «епохи» джазу, золотої лихоманки, активності «королів» контрабандного алкоголю, запамо­рочливих кутежів...
 
Культура
  Наскрижалили...
Наскрижалили... Більшість загадкових місць на Землі назвали такими через тисячоліття (свого часу їх по­ходження й завдання були сучасникам зрозумілі). А за­раз йтиметься про загадку, що стала нею практично із самого початку, з 1979 року. Це своєрідний пам’ятник під назвою Скрижалі Джорджії (штат на південному сході США), або Georgia Guidestones, або ще – Американський Стоунхендж. Мону­мент заввишки понад шість метрів складається з шести блоків блакит­ного граніту загальною вагою близь­ко ста тонн. Унизу – кам’яна табли­ця, що згадує про якусь «капсулу часу» (time capsule), нібито закладе­ну в підґрунтя пам’ятника. Але вміст капсули (якщо вона справді існує) нікому не відомий.
 
Культура
  Той, хто бачив крізь час і простір
Той, хто бачив крізь час і простір Дивно: всі знають Вангу й навіть Нострадамуса, а ось про того, хто був набагато ближче до нас і водночас наділений безпреце­дентним даром телепатії й передба­чення, чули хіба одиниці. Його біо­графією й унікальним обдарованням майже не цікавляться, молодь прак­тично нічого не знає про нього, а тим часом упродовж кількох десятиліть ім’я Мессінга буквально гриміло в Європі й Америці.
 
Культура
  Батько сінематографа
Батько сінематографа Знаєте, чому відомий фільм Алли Сурикової про піонера кінопрокату в Північній Аме­риці називається «Людина з бульвару Капуцинів»? (Хоча правильно – бульвар Капуцинок: саме там, у Другому окрузі Парижа, колись був жіночий монастир капу­цинок). Бо історія світового кіно роз­починається з 28 грудня 1895 року, коли у паризькому «Гран-кафе» на бульварі Капуцинок брати Люм’єри влаштували перший платний пу­блічний кіносеанс, тріумфально ре­презентувавши власний винахід. До кінопрограми було включено 10 фільмів, кожен із хронометражем хвилина-півтори. Однак те, що саме Луї Люм’єр (1864–1948) є винахідни­ком кіно нині вважають одним з мі­фів, пов’язаних з його життям і ді­яльністю.
 
Культура
  Планета любові й ненависті
Планета любові й ненависті У 1953 році вийшла перша по­етична збірка Дмитра Пав­личка «Любов і нена­висть»...
 
Культура
  Написано кров’ю серця. Спроба intermezzo
Написано кров’ю серця. Спроба intermezzo 17 вересня виповнилося 150 років з дня народження видатного україн­ського письменника Михайла Коцю­бинського, чиє ім’я не просто знайо­ме, а й безмежно дороге серцю кожно­го цивілізованого українця. І так само дороге цивілізованому культурному світу, котрий десятками різних мов читає й зачитується його творами. Магнетизм, притягальна сила прози майстра незмірні, і в певному сенсі сутність цього не достоту зрозумілого магнетизму дещо прояснив літера­турний учень і земляк Коцюбинсько­го письменник Михайло Стельмах: «Усе, дорогий Михайле Михайловичу, що написане кров’ю Вашого серця, зо­сталося в пам’яті всього нашого наро­ду... увійшло в безсмертя».
 
Культура
  Він дихав Україною
Він дихав Україною Невідомо, чи добре знають-пам’ятають нешколярі й не­філологи цього видатного українського поета, мисли­теля, публіциста, переклада­ча. Але якщо будь-кому, незалежно від віку й професії, почати читати оці рядки: «Рученьки терпнуть, злипа­ються віченьки, Боже, чи довго тяг­ти?..» – в людини миттєво виблиску­ють очі, вона ствердно хитає головою й каже: так-так, ну звісно ж, це... це...
 
Культура
  На ньому «грати» не можна...
На ньому «грати» не можна... У заголовку, як ви зрозуміли, фраза з монологу Гамлета – «На мне играть нельзя!», що вияв­ляє внутрішню силу, мужність та гідність героя. Те саме ціл­ком стосується й беззаперечного улю­бленця мільйонів глядачів у всьому сві­ті, видатного французького актора теа­тру і кіно, письменника, сценариста, режисера, музиканта й бізнесмена П’єра Рішара. Недавно митець відзна­чив своє 80-річчя. Скромно – у тісному колі рідних і близьких друзів. І у цьому також навіч його характер: усе без пози й хизування, все по-справжньому.
 
Культура
  Сонечко дитячої літератури
Сонечко дитячої літератури «Соняхи він дуже любив, тому в нього й герої веснянкуваті, руді. Та й усіх людей довкола, старих і малих, Всево­лод Зіновійович називав «сонечко» (gazeta.ua/ru).
 

Сторінки: « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання