« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура
Культура
  «Вишивала дівчина вишиванку...»
«Вишивала дівчина вишиванку...» «Вишивала дівчина, виши­вала / Чорну та червоную нитку клала / Ой, та чор­на ниточка – то страж­дання / А червона ниточ­ка – то кохання... / Вишивала дівчина, вишивала / В тую вишиваночку душу вклала». Знайомі рядки! Автор тексту відомої пісні «Вишиванка» – Микола Сом. Та й як же втриматися, як не опо­етизувати цей унікальний, неперевер­шено гарний вид народного – переду­сім! – мистецтва, однаково прекрас­ний як кілька століть тому, так і сьо­годні. Завжди актуальний і дорогий серцю кожного українця. Коли роз­дивляєшся вишиванки, різні за техні­кою, орнаменталістикою, сюжетами, серце аж співає від тієї чарівної кра­си, багатства художньо-емоційних рі­шень, яскравих кольорів, а коли й не­яскравих, – то від ідеальної гармоній­ності дібраних тонів.
 
Культура
  З гордістю сина
З гордістю сина Коли Анатолій Сердюк співає свої патріотичні пісні, складається відчуття, що артист ніби уособлює нерозривність «нитки українських часів», легко доносячи до генетич­ної пам’яті слухача гомін і звитягу століть. Справді: душа до начал по­вертає! А, скажімо, його пісня «Но­вобранці»! Ані пафосу, ні форсуван­ня звуку, взагалі нічого надмірного, щирість у донесенні кожної фрази – душевна розмова. До слова, саме така «негомінка розмова» на непро­сту тему з психологічного погляду є найкращим, найуспішнішим ви­хователем почуттів.
 
Культура
  Що в імені твоєму...
Що в імені твоєму... Ще порівняно недавно (поки не з’явилися важливіші теми) різні інтернет-ресур­си навперейми опікувалися іменами для немовлят: які слід давати, а які – в жодному разі, пи­сали про імена «щасливі» й «нещасли­ві». Проте, з огляду на коментарі, ніко­го й ні в чому не переконали. За радян­ських часів заборонялося «вигадува­ти» ім’я для дитини. Зовсім не те нині. Знайшлися дослідники, котрі з’ясували, якими іменами українці нарікають своїх дітей при народжен­ні, пише www.city536.com.
 
Культура
  Цей яскравий, цей неможливий Моргунов
Цей яскравий, цей неможливий Моргунов Наприкінці червня минуло п’ятнадцять років із дня смерті оригінального, попу­лярного, надзвичайно обда­рованого актора, який бага­то в чому прославив радянське кіно­мистецтво, – Євгена Олександрови­ча Моргунова. «Бувалого».
 
Культура
  Ой, то душа, що шукала щастя
Ой, то душа, що шукала щастя «Ой, не зоря в небі запалала / То на землі квітка розквітала / Там, де трава, як зелений шовк / Ранок прийшов, але квітку не знайшов...» Пісня «Квітка-душа» (Діана Голь­де – Костянтин Меладзе), мабуть, як жодна інша, точно відповідає духу та атмосфері свята Івана Купала, ко­тре справедливо вважається одним із найяскравіших, найзначущіших літніх народних свят-обрядів. Таєм­нича чарівна ніч, сповнена загадок і несподіваностей, пошуки квітки па­пороті – метафора пошуків щастя, долі, багатства. Липнева ніч в Укра­їні проти Івана Купала – що є більш закличного, хвилюючого, романтич­ного та поетичного о цій порі?!
 
Культура
  Жеймовочка
Жеймовочка Згадаймо фільм 1947 року режи­серів Надії Кошеверової й Михайла Шапіро «Попелюшка» за сценарієм Євгена Шварца з Яніною Жеймо у головній ролі. Багато було на нашій пам’яті театральних і кіношних Сін­дерелл та Попелюшок – одна з них навіть негритянка в однойменній голлівудській стрічці 1997 року. Од­нак, думається, мініатюрна й ніжна Жеймо лишається Попелюшкою-зіркою, ностальгічно налаштовую­чи чутливі сердечні струни на ча­сом приховані сокровенні мрії, що не дорослішають, а тому завжди ли­шаються світлими й чистими.
 
Культура
  Сумний, сумний... веселун
Сумний, сумний... веселун ...Пригадується афористична фра­за Костика з фільму «Покровські во­рота»: «Мистецтво, як і раніше, у ве­ликому боргу...» На початку 80-х це звучало як дотепний жарт, сьогодні – радше як крик душі про катастро­фу, напророчену ще Гессе й Оруе­лом. Виховувати почуття, прище­плювати моральні цінності, робити своїх «споживачів» більш глибоки­ми й мудрими, милосерднішими, мужнішими – це безпосереднє за­вдання мистецтва не має жодного стосунку до навали не те що псевдо­мистецького, а руйнівного непотре­бу останніх років, котре хвилею на­крило наше, не підготовлене до подібних психо­логічних та ідео­логічних зма­гань, суспіль­ство.
 
Культура
  В ім’я отця, і сина, і Святого духа...
В ім’я отця, і сина, і Святого духа... Судячи з кількості релігійно­го змісту звернень до укра­їнців у періодиці й радіоефі­рі, з кількості нових прихо­жан та віруючих, з ентузіас­тичного дотримання людьми цер­ковних і побутових християнських традицій, побожність на наших те­ренах відчутно примножилась і зміцніла.
 
Культура
  Браво, профспілкові таланти!
Браво, профспілкові таланти! Вигуки «Браво!» й овації неодно­разово зривалися 14 травня в малій залі Харківського Наці­онального академічного теа­тру опери та балету. Ні, висту­пали не відомі артисти – тут відбув­ся заключний етап фестивалю май­стрів народного мистецтва «Проф­спілки Харківщини мають талан­ти!», організований Об’єднанням профспілок Харківської області. А розпочався фестиваль рік тому, коли Об’єднання профспілок Харківської області провело його перший етап – для працюючих спілчан.
 
Культура
  Тарас Шевченко і Айра Олдрідж
Тарас Шевченко і Айра Олдрідж В Одесі, Києві та Львові виступав Нью-Йоркський експеримен­тальний театр «La MaMa» з ви­ставою «Темні ночі, ясні дні» за участі американських та укра­їнських митців. В основі спектаклю, пише minprom.ua, – історичні матері­али: знайомство Тараса Шевченка з афроамериканським актором, видат­ним трагіком ХIХ століття Айрою Ол­дріджем під час гастролей останньо­го у Росії; тоді ж Тарас Григорович створив відомий портрет Олдріджа. Виставу присвячено 200-літньому ювілею Кобзаря.
 

Сторінки: « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання