|
|
|
|
|
Статті Різне |
|
Різне |
|
|
Tira mi su |
|
Усе правильно: саме з трьох слів складається назва багатьма улюбленого десерту, котрий, хоч називай його «просто» тірамісу, хоч похизуйся знанням італійської, однаково неперевершено смачний. Навіть якщо приготований... неправильно. І яка ж то промовиста назва! Адже tira mi su означає «вознеси мене» чи «підніми мене». Італійці стверджують, що мається на увазі емоційний стан, що назву можна прочитати як «забезпеч мені добрий гумор». Проте зовсім не жартівливий сайт vremyaest.su навіть і без солодкого не відмовляє собі в доброму гуморі й стверджує, що за іншою версією тірамісу, як ласощі, що збуджують (кава плюс шоколад), традиційно вживали чоловіки й жінки перед любовними побаченнями – звідси й назва, що, як не крути, а звучить дещо двозначно. |
|
|
Різне |
|
|
Страва пісна, усмішка – ясна |
|
Великий піст у розпалі, й усі ви, звісно, традиційно обізнані або добре начитані стосовно історії та сенсу подорожі до справжнього духовного і душевного піднесення та чистоти, до Божої благодаті. Великий піст, стверджують духовні наставники, це час, коли слід забути про себе й змінюватися по-справжньому. Кілька років тому журналістка Наталя Сухініна написала про дивовижну книгу – працю старця Паїсія Святогорця «З болем і любов’ю про сучасну людину». Біль – він спочатку, бо автор акцентує на найголовнішій, найінтелігентнішій людській якості, якої декому, на жаль, бракує. Це совість, інакше – «найперше Святе Письмо, дане Богом... Як людина не притлумлювала б свою совість, вона однаково викриватиме її зсередини». |
|
|
Різне |
|
|
Гірко! Солодко! Це і є задоволення |
|
На початку своєї історії шоколад був відомий лише як напій, приготований із зерен какао. На землях давніх ацтеків цих зерен було досхочу. Тож, заварюючи їх, вони помітили, що напій знімає втому й поновлює сили. Відтак люди вірили, що какао-боби потрапили на Землю з неба, а какао почали називати священною рідиною. Тим часом з’явилася й назва: choco (гіркий) і atl (вода) – «чоколатль». «Рідину» вдосконалювали, намагаючись уникнути надмірної гіркоти: з добре смаженого зерна готували какао, змішуючи його з гарячою водою, маїсовим борошном і медом. |
|
|
Різне |
|
|
Одне око синє, інше– зелене |
|
Коли йдеться про Туреччину, люди здебільшого згадують чарівні мальовничі курорти західної чи південно-західної частини – Кемер, Анталія, Мармарис, Сіде... Але нам з вами – на схід, до провінції, міста й озера, що називаються однаково – Ван. |
|
|
Різне |
|
|
І перспективно, і конструктивно |
|
Інформація – продукт не менш вартісний (а, може, й більш), ніж продукти харчування. Принаймні деякі. Тож і повелося, що паралельно з розкруткою та зростанням популярності якогось гастрономічного дива, в міру його географічного поширення й затребуваності, засоби масової інформації охоче інформують свої «маси» про походження страви, її автора. Творця, сказати б. |
|
|
Різне |
|
|
Вередливий «чорний діамант» |
|
Серед безлічі суперделікатесів, що часто згадуються, зокрема і в художній літературі, особливе місце посідає той, якого називають «вередливим принцем», або «чорним діамантом». Загадковий, негарний, оригінальний, неповторний, рідкісний... трюфель. Найдорожчий у світі гриб. Так би мовити, аристократ грибного королівства. Й предмет національної гордості французів – законодавців не лише у світі моди, а й кулінарії. Втім, трюфелі ростуть і в Іспанії, Португалії, на півдні Німеччини, в Італії, у лісах Каліфорнії (США), в Алжирі, Марокко, Тунісі... |
|
|
Різне |
|
|
З палким парагвайським привітом! |
|
Як відомо, посуд буває простий і... «золотий», – підкажете ви. Буває. Проте зараз лише хотілося б нагадати, що він буває простий і непростий. Екзотичний. «А навіщо нам, людям простим, такий посуд?» – запитаєте. Гадаємо, тому, що дуже приємно, не полишаючи власного крісла, переміститися, приміром, до парагвайських джунглів! |
|
|
Різне |
|
|
Спливають години, роки і століття... |
|
Більшість із нас завжди гадала, що Біг Бен – це годинник на високій башті Вестмінстерського палацу (Парламенту) в Лондоні. Виявляється, ні! Біг Бен – це дзвін, розміщений на циферблаті цього годинника. Він важить майже 14 тонн, заввишки понад два метри, а в діаметрі близько трьох. Он як! |
|
|
Різне |
|
|
Зернятко для «однокашників» |
|
Час поговорити про різні крупи, тим більше, що на побутовому рівні наявність круп у хаті – майже те саме, що й хліба: якщо вони є – з голоду не пропадеш. Водночас ми не надто замислюємося, звідки що береться. Приміром, манна крупа. То й що? Йдемо до магазину, купуємо, скільки треба, й варимо кашку собі та дітям. До речі, принагідно розповім про так звану гур’євську кашу. Смакота! Просто-таки манна небесна! |
|
|
Різне |
|
|
Цікава «яєшня» |
|
Пережив століття крилатий латинський вислів Ab ovo, що, як вважається, належить давньоримському поетові Горацію і буквально означає «від яйця», а метафорично – із самого початку. Річ у тім, що в давніх римлян, котрі обожнювали розкішні багатогодинні трапези, обід розпочинався зазвичай із варених яєць, а завершувався фруктами, найчастіше яблуками. Власне, вислів спочатку мав такий вигляд: «Від яйця – до яблука». Але потім яблуко десь поділося, а перша частина лишилась, усім дуже сподобалася й на століття увійшла до лексичного вжитку різних народів. |
|
Сторінки: 1 2 3 |
|
УВАГА!
З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.
|
НОВИНИ |
|
17.12.2024 21:58
17.12.2024 21:57
25.11.2024 20:08
25.11.2024 20:07
25.11.2024 20:06
25.11.2024 19:49
11.11.2024 21:24
11.11.2024 21:23
25.10.2024 21:44
11.10.2024 22:50
Усі новини |
|
|
|
|
|
Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©
|
01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49 |
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання |
|
|