З палким парагвайським привітом!
Як відомо, посуд буває простий і... «золотий», – підкажете
ви. Буває. Проте зараз лише хотілося б нагадати, що він буває простий і
непростий. Екзотичний. «А навіщо нам, людям простим, такий посуд?» –
запитаєте. Гадаємо, тому, що дуже приємно, не полишаючи власного крісла, переміститися,
приміром, до парагвайських джунглів!
Але ж як цього досягти
без мате? Або з мате, але без бомбільї?! Не маючи не лише самої бомбільї, а й
навіть уявлення про неї, не варто навіть напружуватись і мріяти...
Бомбілья (bombilla) буквально перекладається як
«соломинка». Саме з неї і п’ють славетний парагвайський чай, інакше – мате. Ще
його називають чаєм єзуїтів або чаєм святого Бартоломея. Одержують мате з
висушеного листя вічнозеленого тропічного дерева єрба мате – попервах рослини
дикої, а згодом справедливо названої аборигенами «зеленим золотом Південної
Америки».
Індіанські легенди, повідомляє, зокрема, teanadin.com.ua,
оповідають, що місцеве населення одержало мате в подарунок від бога. Бог
з’явився в прадавні часи на землі плем’я гуарані – сильний, вродливий,
блакитноокий – і дав людям ще багато неоціненних знань: релігію, медицину,
навчив землеробству. Тож у Парагваї, Аргентині й Бразилії насолоджуються
незвичайним напоєм з давніх-давен.
А от європейці дізналися про нього лише на початку XVII
століття, коли ченці ордену єзуїтів привезли його до Європи під назвою «трави
святого Бартоломея». Причому монахи не лише самі залюбки пили мате, а й
удалися до монопольної торгівлі цілющим напоєм. Так у мате з’явилася ще одна
назва – «настоянка ченця». А загалом «зелене золото» було докладно описано
лише 1822 року французьким ботаніком і натуралістом Августом де Сент
Хілейром, коли він досліджував простору територію зелених заростей у басейні
річки Парана. До речі, такі ж дерева культивуються і в Індії; навіть більше –
їх листя є частиною аюрведичної фармакопії для лікування втоми, головного
болю, нервових розладів та ревматизму.
Але повернімося до посуду. За традицією, латиноамериканці
використовують бомбілью разом із посудиною з висушеного на сонці гарбуза, яка
називається калабас (іноді кажуть і пишуть калебаса, що, здається, точніше).
До речі, в мові іншого індіанського плем’я кечуа слово мате означає «пляшковий
гарбуз», отже, той самий калабас. Соломинка-бомбілья, як правило, завдовжки 15–25
сантиметрів. Вона може бути прямою чи вигнутою, S-подібною. Влаштована ця річ
доволі мудро – її горішня частина нагадує трохи сплющений мундштук, а нижня,
що занурюється в мате, – маленьку булаву з численними отворами. На цю умовну
«булаву» покладено функції фільтра, який затримує великі й дрібні часточки
рослини, котру заварюють. Можна сказати, що йдеться про свого роду попередника
чайного ситечка.
І хоча бомбілью найчастіше називають соломинкою, насправді
заможні парагвайці виготовляли її зі срібла, бідніші ж користувалися
дерев’яними, кістяними чи очеретяними бомбільями. Середній, якщо можна так
висловитися, клас парагвайського населення волів мати в себе комбіновані
бомбільї: сама трубочка могла бути очеретяна, а ситечко – срібне. У Південній
Америці мате набагато популярніший за чай чи каву. Його п’ють до семи разів на
день як стимулюючий та енергетичний засіб.
В останні десятиліття мате став надзвичайно модним напоєм у
Європі. Проте, на жаль, срібло використовується зрідка, сучасні бомбільї
здебільшого виготовляють із пластику.
Якщо ви вже вподобали мате й заохотили до нього приятелів,
наважимося на доречну пораду. Тому, хто любить гарячий напій, варто
користуватися бомбільями коротшими й виготовленими з дерева, а якщо
подобається прохолодний, добре прислужиться видовжена бомбілья, причому
неодмінно срібна.
Загалом можна заварювати й пити мате як звичайний чай,
відмовившись від екзотичного посуду. Тим більше, що він чудово заварюється біля
12 разів. Майже неймовірно, але напій від того тільки покращується. Та
враження все ж буде неповним: конкретні ужиткові речі міцно пов’язані з
традиційними ритуалами, заради яких їх і було створено
П’єш мате – здоровий
через те!
Не лише фахівці, а й споживачі, які розуміються на чаях, уже
виробили цілу низку спостережень та рекомендацій, зокрема щодо вживання
парагвайського чаю мате. Про його цілющі властивості ми частково вже
згадували. Додамо, що мате має унікальну здатність відновлювати клітини, а у
великих містах, де повітря вкрай забруднене, цей напій фактично ідеально
очищує кров завдяки наявності кисню й хлорофілу. Мате містить цілий комплекс
вітамінів та мінералів, що є запорукою міцного здоров’я, потрапляє
безпосередньо в кровотік, захищаючи організм від багатьох хвороб. Крім того, в
його складі є потужний алкалоїд – матеїн, який посилює увагу, не викликаючи
при цьому нервового збудження, на відміну від кофеїну. А ще він має виняткові
антистресові властивості й активно допомагає подолати алкозалежність і бажання
палити.
Між іншим, є слушні поради й для кожної статі. Приміром,
якщо жінка вживатиме свіжий чай мате 3–4 рази на день перед їдою, то швидко
відчує зниження апетиту, а вже за місяць помітить реальне схуднення. Якщо чоловік
після напруженого й важкого робочого дня замість пива вип’є свіжозаварений
мате, то позбудеться фізичної і душевної втоми.
Молочний
каптур, ченці
й
легенди
Яку волієте каву?
Може, капучіно? Смачний, поживний чорно-білий напій приховує чимало легенд
щодо походження власного рецепта й імені.
У перекладі з
італійської капучіно (cappuccino) означає каптур. Напій буцімто винайшли
ченці-капуцини (а їхнє вбрання справді мало чималий каптур), здогадавшися
змішати особливим чином каву з молоком. За переказами, каву вони уособлювали
з пеклом (але вживати полюбляли!), а молоко – з раєм. Отже, останнє ретельно
збивали, одержуючи міцний білий «каптур», яким і вкривали темну частину напою.
За іншою легендою, у Відні, де щойно завершилася війна з турками, з’явилися
кавові зерна, а слідом – прецікавий напій: чорна кава. Однак її незвичний для
віденців гіркуватий смак далеко не всім подобався. І знову «на сцену» виходить
італійський монах, який на той час проповідував у Ав стрії. Він і передав досвід
капуцинів віденцям.
Самі ж італійці до сьогодні обожнюють капучіно, п’ють його
зранку і впродовж дня. Холодна версія напою має назву cappuccino Freddo,
розповідає luxurynet.ru, і його молочний каптур менше, ніж у класичного.
А фахівці з приготування кави в Італії звуться «баріста».
Це справжні митці-креативники, затребувані в усіх ресторанах та кав’ярнях
світу. Професійні баріста вміють готувати біля 50 сортів кави, розрізняти 3
тис. відтінків кавового аромату. Змагаючись під час професійних конкурсів,
вони здатні буквально приголомшити глядачів надзвичайно гарним і складним
малюнком на верхівці чашки з капучіно.
Чи знаєте ви, що...
...існують рослини-«цукерки». Скажімо, листя парагвайського
чагарника стевія в 300 разів солодше за цукор. А по висхідній ще цікавіше:
мексиканська цукрова трава солодша за цукор у тисячу разів, червоні ягоди
трав’янистої рослини тоуматокус данелій з африканської савани – в 2 тис.
разів. Нарешті, Західна Африка може похвалитися найсолодшою рослиною в світі:
це чагарник кетемф, що містить речовину тоуматин, солодшу за цукор... у 100
тис. разів!
...на узбережжі Гвінейської протоки росте пальма, плоди
якої – дуже соковиті горіхи. Якщо сік такого горіха затужавіє, його практично
не можна відрізнити від вершкового масла.
...Японія – батьківщина цукеркового дерева ховенія солодка,
представника родини крушинових. Ховенію ще називають японським родзинковим
деревом. Щоправда, смак такої рослинної цукерки не кожному до вподоби: типові
сухі кислуваті родзинки. Кожне дерево може вродити до 35 кілограмів подібних
ласощів.
...на островах Океанії ростуть так звані хлібні дерева
(родина тутових). Їхні плоди – еліптичні «буханці» вагою до 12 кілограмів. У дещо
солодкій м’якоті такого «хліба» дуже багато крохмалю, що поступово,
дозріваючи, перетворюється на тісто. З недозрілих плодів місцеві мешканці
виробляють різні напої, а зі стиглих справді печуть хліб. Це дивовижне дерево
плодоносить упродовж 70–75 років і кожного року дає до 800 «хлібин». Недарма
славетний мореплавець Джеймс Кук писав: «Той, хто посадить хлібне дерево,
зробить більше, аби прогодувати своїх нащадків, ніж хлібороб, який усе життя в
поті чола свого обробляє поле».
(За factroom.ru)
Сторінку підготувала
Тетяна МОРГУН, «ПВ»
09.08.2012
|