Вередливий «чорний діамант»
Серед безлічі
суперделікатесів, що часто згадуються, зокрема і в художній літературі,
особливе місце посідає той, якого називають «вередливим принцем», або «чорним
діамантом». Загадковий, негарний, оригінальний, неповторний, рідкісний...
трюфель. Найдорожчий у світі гриб. Так би мовити, аристократ грибного
королівства. Й предмет національної гордості французів – законодавців не лише
у світі моди, а й кулінарії. Втім, трюфелі ростуть і в Іспанії, Португалії, на
півдні Німеччини, в Італії, у лісах Каліфорнії (США), в Алжирі, Марокко,
Тунісі...
Усе життя трюфеля
проходить під землею, тож як виростають земляні гриби не бачив ніхто й ніколи.
Навіть ті, хто збирає їх із покоління в покоління. Достеменно відомо лише те,
що зростає трюфель серед коріння дерев або чагарників, які віддають
«нахлібникові» частину власних вуглеводів. Однак рослина-господар теж не у
програші: гриб, у свою чергу, захищає його від шкіливих мікроорганізмів.
До речі, лише кілька різновидів земляних грибів, передусім
чорний перигорський трюфель, мають приємний запах і збуджують апетит. Решта
– якраз навпаки.
Цікаво, що за всієї неймовірної затребуваності трюфелів із
боку гурманів, знавців і поціновувачів цей плід, що зростає «під ногами»,
лишається у світі некультивованим. Тому його слід передусім відшукати. І лише
тоді – викопати.
Кумедно, що його шукають із собаками або свиньми. Причому
це вкрай результативні помічники людини під час «трюфельного полювання».
Приміром, свині відчувають здобич за двадцять метрів, біжать на те місце й
швидко відкопують: квапляться поласувати! Тому таких «шукачів» тримають на повідці
й неодмінно заохочують якоюсь смачною альтернативою – солодкою кукурудзою,
квасолею тощо. А от трюфельного собаку-шукача готують довго й неодмінно з
допомогою спеціальних тренерів. Успішність їхньої праці залежить від багатьох
факторів: вологості повітря, його температури, напрямку вітру тощо. Ця справа
дуже копітка і вартує не менш як п’ять тисяч євро. Втім справжні
грибники-тартуфайо не шкодують коштів, бо за рік-два собака з лишком їх
компенсує й даватиме господареві чималі прибутки. Оскільки останнім часом
дедалі більшого поширення набуває агрогастрономічний туризм, то деякі «трюфельні
собаки» додатково виконують іще й роль гіда чи масовика-витівника: обслуговують
екскурсії по лісу. Й доволі непогано.
Як же виглядають оці скарби природи? Всі вони, відверто
кажучи, негарні, так би мовити, малоестетичні: заокруглені й водночас
вугласті, чорного або бруднувато-червоного кольору, «бородавчасті». М’якоть
дозрілого плоду темна, з білими прожилками. Кращими вважаються плоди
завбільшки з яблуко. Але такі трапляються вкрай рідко, становлять лише один
відсоток і належать до категорії super extra. Частіше зустрічаються гриби
завбільшки з волоський горіх чи вишню, а переважають, як правило, зовсім
маленькі грибочки, що їх використовують для приготування соусів чи поливки.
Один із найпопулярніших трюфелів – білий італійський,
«фішка» П’ємонту. Трапляється нечасто, проте італійці переконані, що саме він
– найкращий. Аромат білого трюфеля дуже тонкий і багатоманітний. Його
незмінний суперник – чорний перигорський (його назва походить від історичної
області Перигор у Франції). Це шанований делікатес, його ще називають «чорним
діамантом». Перигорський трюфель здебільшого спеціально готують, проте у
невеликій кількості його використовують у сирому вигляді як ароматну й пікантну
приправу. Кілограм чорного перигорського трюфеля коштує на ринку понад
тисячу євро.
Білий та чорний – суперники, і не випадково. Білий
п’ємонтець створює яскраву й чарівну композицію запахів, а отже, незабутню й
бажану. А деякі сполучення з чорним перигорцем можуть видатися жахливими.
Проте незабутніми й ні з чим не зрівнянними. До речі, завдяки багатогранності
запаху чорного трюфеля він однаково цікавий як у поєднанні з м’ясом, так і з
шоколадом. Науковці з’ясували, що секрет аромату криється в самому грибі, де
за нього «відповідають» близько двохсот різних молекул. Деякі з них трапляються
у речовинах, з яких виробляють парфуми.
СМАКИ ГУРМАНІВ
РІЗНЯТЬСЯ
Усі рецепти, у тому числі старовинні, наполягають на
мінімальній термічній обробці трюфелів. Якщо їх готують, то загорнутими у
фольгу й не більш як п’ять хвилин. Оскільки трюфель має надто яскраві, причому
пролонговані, смакові якості, його використовують виключно як добавку
(нарізану максимально тонко) до основної страви. У ресторанах один грам чорного
трюфеля коштує не менш ніж п’ять доларів. Але можна замовити й п’ять грамів, і
навіть більше – залежно від смакових преференцій та розміру гаманця.
Найцікавіше, що головне питання усе ж таки до кінця не
з’ясоване: які страви прикрашає трюфель? Кухарі запевняють: трюфель може
чудово поєднуватися з усім. Але виграє у стравах «пасивного» смаку, тобто
таких, які не мають яскраво вираженого власного. Івсе ж таки під час застілля
історія щоразу повторюється: одні – шоковані, інші – у захваті.
ПЕРЕПІЛОЧКА
Дикого перепела
здавна намагалися приручити, та марно. Втім, удалося отримати низку різновидів
домашньої перепілки. Адже вона передусім пречудово співає! Колись російські
купці спеціально вишукували й за великі гроші купували найкращих крихітних
пернатих співаків.
А в Узбекистані
населення й понині залюбки утримує домашніх перепілок саме заради їхнього
співу.
Відома також і висока репутація перепелиних яєць (йдеться
знову ж таки про одомашнену, а не дику перепілку), які містять величезну
кількість корисних речовин: фосфор, калій, залізо, кобальт, мідь тощо, а також
білок овомокцид, що пригнічує алергічні реакції в організмі людини. Перепелиними
яйцями навіть лікували дітей, опромінених під час Чорнобильської
катастрофи. Після того у маленьких пацієнтів спостерігалося підвищення
гемоглобіну, припинилися носові кровотечі й запаморочення, діти стали
бадьорими. Назагал у такий спосіб перепілки допомагають лікувати чимало тяжких
хвороб.
Відомо, що в Японії яйця пташок-невеличок – обов’язковий
продукт харчування школярів. Окрім того, давно помічено, що перепелині яйця
омолоджують шкіру. Тож недаремно по всьому світу, на всіх континентах дедалі
поширюється розведення домашніх порід перепелів.
«ЭТИ ГЛАЗА НАПРОТИВ…»
Чи доводилося вам
чути про таку незвичайну рослину, як гуарана? Її яскраві червоно-біло-чорні
плоди справді нагадують широко розплющені очі.
Останнім часом на
прилавках магазинів дедалі частіше з’являються напої з екстрактом гуарани,
надто екзотичної як для нас. Тому знайомтеся: вічнозелений чагарник, що
зростає у вологих широколистяних лісах на півночі Бразилії й у Венесуелі.
Плоди гуарани зазвичай мають два-три насіння, що містять теобромін і теофілін
– два абсолютних «чемпіони світу» щодо вмісту кофеїну – 5 відсотків. Саме з
них й одержують пасту, котру використовують у медицині, додають у шоколад і
вживають для приготування тонізуючого, або енергетичного, напою. Він знімає
втому чи сонливість приблизно втричі швидше, ніж кава або чай. При цьому
тонізуючий ефект триває вдвічі довше.
Нині продукти з додаванням гуарани активно рекомендують
спортсменам, яким необхідне енергетичне харчування – один зі шляхів до
перемоги. Вважається, що на сьогодні гуарана – найкращий природний засіб для
поновлення сил і збільшення фізичної активності. Плюс вона поліпшує роботу
серця, прискорює обмін речовин, а отже, організм швидше спалює жири,
виводить зайві токсини й рідину (чудовий засіб для схуднення).
Недаремно індіанці з давніх-давен культивували цю рослину:
в кожному помешканні неодмінно зберігався запас гуарани, з якого місцеве населення
готувало тонізуючий напій – йоко (yoco). Його у холодному вигляді вживали
перед сніданком. Рідко коли індіанець вирушав на полювання або в далеку дорогу,
не прихопивши з собою мішечок із насінням гуарани, що дарує бадьорість і
пришвидшує реакції.
Сторінку підготувала
Тетяна МОРГУН, «ПВ»
18.09.2012
|