|
|
|
|
|
Статті Різне |
|
Різне |
|
|
ОСТРОВИ В ОКЕАНІ – «ПОДАЛІ ВІД ПОЛІТИКІВ» |
|
До 2022 року у Тихому океані з’явиться перша незалежна плаваюча країна, громадяни якої житимуть без урядових законів та користуватимуться власною валютою Vayron. |
|
|
Різне |
|
|
Неперевершена піч славетного українця |
|
Вельми цікавими є історичні розвідки генерал-полковника Дмитра Алексєєва щодо польових кухонь. Зокрема така: «Під час війни, коли голод був так само звичний, як і смерть та нездійсненна мрія про сон, а неоціненним подарунком могла слугувати найнікчемніша в сьогоднішньому розумінні річ – кусень хліба, склянка ячмінного борошна або, до прикладу, куряче яйце, їжа дуже часто ставала еквівалентом людського життя й цінувалася нарівні з бойовою зброєю» (vkusninka.com). Тож кулінарна складова війни не менш важлива, ніж будь-яка інша. |
|
|
Різне |
|
|
Під таким «соусом» |
|
Що не кажіть, а кулінарія та їжа подарували світу чимало виразних фразеологізмів із різним змістовно-емоційним забарвленням, якими охоче користуємося за слушної нагоди: «не все котові масляна», «дурне сало без хліба», «характер з перчиком», «риба гниє з голови» тощо. В англійців, скажімо, є вираз «to be worth one’s salt», дослівно «бути гідним (чиєїсь) солі», а фактично ідіома означає «недаремно одержувати зарплату». Або французький – «ne pas être dans son assiette» перекладається дослівно «бути не в своїй тарілці», а означає почуватися некомфортно, мати поганий настрій. |
|
|
Різне |
|
|
Кейф-ір і «Кавказька полонянка» |
|
До початку ХХ століття на теренах царської Росії лікарі для зцілювання пацієнтів широко використовували знежирене молоко, причому особливо корисним воно вважалося для лікування нервової системи та гастроентерологічних захворювань. «Молочну правду» підтверджено тисячоліттями: з глибокої давнини дійшли перекази, що сам Юпітер був вигодований молоком божественної кози Амалфей; Гіппократ призначав його для лікування хворих на туберкульоз; Аристотель вибудував шкалу корисних властивостей молока; Авіценна вважав, що найбільш корисне для людини молоко тих ссавців, котрі виношують плід приблизно стільки ж, скільки й людина. |
|
|
Різне |
|
|
Зернятко, що завоювало світ |
|
Як машина потребує пального, так, схоже, людина – кави. Надто зранку, адже навіть маленька чашечка швидко допомагає прокинутися, та ще й примудряється посприяти працездатності мало не до вечора! Й це, зауважте, не ліки, це – суцільна насолода! |
|
|
Різне |
|
|
Фрукт корисний, непростий... |
|
Коли вже така тема, не можу втриматися, щоб не згадати один кумедний випадок напередодні падіння російської монархії. Влітку в міському саду десь на півдні України мав виступати духовий оркестр, відкриваючи програму державним (у 1833–1917 рр.) гімном Російської імперії «Боже, царя храни». Місцеві хлопчаки, перейняті загальним революційним піднесенням, заздалегідь усілися на першій лаві, просто перед сценою. В кожного у кишені був лимон. Щойно диригент змахнув батутою й полилися перші звуки, хлопці повитягували з кишень свої лимони й заходилися демонстративно їх гризти, гучно прицмокуючи. На цьому, звісно, музика перейшла в какофонію, а далі й скінчилася, бо оскома не давала духовикам видобути жодної «живої» ноти... |
|
|
Різне |
|
|
Хризантеми гожий цвіт |
|
«Чуден-дивен світ... / Та невже я вже прожив / Аж тисячу літ? / Не струсив іще й роси / Хризантеми гожий цвіт» (з антології «Кокінсю», поч. Х століття, переклад з японської Миколи Лукаша).
Спочатку поясню, чому обрала саме цей початок для статті. Хризантема – національна квітка Японії, її традиційно зображують на монетах і державній емблемі; одна з найвищих нагород Країни Сонця, що сходить, – орден Хризантеми; жовта квітка зображена на офіційно ухваленій 1889 року імператорській печатці Японії. До слова, японською мовою хризантема називається «кіку», тобто сонце, обидва поняття позначає один і той самий ієрогліф. Власне, японці й вважають себе дітьми сонця, а найгарніших дівчат, пише portaltravi.ru, величають «о-кіку-сан» з думкою, що кожна з них сяє, мов сонце, й водночас ніжна, як хризантема. |
|
|
Різне |
|
|
«Кулінарне» прізвище, дивна доля... |
|
Ми досі ще не згадали добрим словом людину, котра вразила цілий світ власними працями з кулінарії. Своїм глибоко науковим, беззаперечно елітарним, навіть романтико-поетичним підходом до цієї нібито прозаїчної сфери. Людину унікальну не лише з огляду на її енциклопедичні знання, а й на... ім’я: Вільям-Август Похльобкін. |
|
|
Різне |
|
|
Еліта з «блакитною кров’ю» |
|
Є такі тверді сири, чиї назви часом і запам’ятати важко. Та й вимовити нелегко. Камамбер, приміром, або мааздам дамталер чи горгонзола, а ще дорблю, рокфор, данаблю, фурм д’Амбер тощо. Сирна еліта! А вишуканого й шляхетного смаку (втім, це й справді справа смаку) цим сирам надають не так майстерність виробника чи якість молока, як... плісняві грибки. |
|
|
Різне |
|
|
Дари «іншої планети» |
|
Моря й океани з їхнім бурхливим, надзвичайно наповненим щоденними турботами життям – власне, з їхніми багатоманітними мешканцями, більшість яких принципово воліють проживати виключно у воді, мабуть, можна назвати «іншою планетою». На відміну від звичної земної, де таємниці й дива також є, але набагато наочніші й зрозуміліші. Загальновідоме «море хвилюється – раз...» особисто я із задоволенням замінила б на «море хвилює»! Цілком вичерпно. Шалений простір, вічна загадка! |
|
Сторінки: 1 2 3 |
|
УВАГА!
З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.
|
НОВИНИ |
|
17.12.2024 21:58
17.12.2024 21:57
25.11.2024 20:08
25.11.2024 20:07
25.11.2024 20:06
25.11.2024 19:49
11.11.2024 21:24
11.11.2024 21:23
25.10.2024 21:44
11.10.2024 22:50
Усі новини |
|
|
|
|
|
Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©
|
01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49 |
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання |
|
|