« на головну 30.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Різне
Різне
  ОСТРОВИ В ОКЕАНІ – «ПОДАЛІ ВІД ПОЛІТИКІВ»
ОСТРОВИ В ОКЕАНІ – «ПОДАЛІ ВІД ПОЛІТИКІВ» До 2022 року у Тихому океані з’явиться перша незалежна пла­ваюча країна, громадяни якої жи­тимуть без урядових законів та користуватимуться власною ва­лютою Vayron.
 
Різне
  Неперевершена піч славетного українця
Неперевершена піч славетного українця Вельми цікавими є історичні розвідки генерал-полковника Дмитра Алексєєва щодо польо­вих кухонь. Зокрема така: «Під час війни, коли голод був так само звичний, як і смерть та нездій­сненна мрія про сон, а неоціненним подарунком могла слугувати найні­кчемніша в сьогоднішньому розумін­ні річ – кусень хліба, склянка ячмінно­го борошна або, до прикладу, куряче яйце, їжа дуже часто ставала еквіва­лентом людського життя й цінувалася нарівні з бойовою зброєю» (vkusninka.com). Тож кулінарна складова війни не менш важлива, ніж будь-яка інша.
 
Різне
  Під таким «соусом»
Під таким «соусом» Що не кажіть, а куліна­рія та їжа подарува­ли світу чимало ви­разних фразеологіз­мів із різним змістовно-емоційним забарвлен­ням, якими охоче користуємо­ся за слушної нагоди: «не все котові масляна», «дурне сало без хліба», «характер з перчи­ком», «риба гниє з голови» тощо. В англійців, скажімо, є вираз «to be worth one’s salt», дослів­но «бути гідним (чиєїсь) солі», а фак­тично ідіома означає «недаремно одержувати зарплату». Або фран­цузький – «ne pas être dans son assiette» перекладається дослівно «бути не в своїй тарілці», а означає почуватися некомфортно, мати по­ганий настрій.
 
Різне
  Кейф-ір і «Кавказька полонянка»
Кейф-ір і «Кавказька полонянка» До початку ХХ століття на тере­нах царської Росії лікарі для зцілювання пацієнтів широко використовували знежирене молоко, причому особливо ко­рисним воно вважалося для лікування нервової системи та гастроентероло­гічних захворювань. «Молочну прав­ду» підтверджено тисячоліттями: з глибокої давнини дійшли перекази, що сам Юпітер був вигодований моло­ком божественної кози Амалфей; Гіп­пократ призначав його для лікування хворих на туберкульоз; Аристотель вибудував шкалу корисних властивос­тей молока; Авіценна вважав, що най­більш корисне для людини молоко тих ссавців, котрі виношують плід приблизно стільки ж, скільки й людина.
 
Різне
  Зернятко, що завоювало світ
Зернятко, що завоювало світ Як машина потребує пального, так, схоже, людина – кави. Надто зранку, адже навіть ма­ленька чашечка швидко допо­магає прокинутися, та ще й примудряється посприяти працездат­ності мало не до вечора! Й це, зауваж­те, не ліки, це – суцільна насолода!
 
Різне
  Фрукт корисний, непростий...
Фрукт корисний, непростий... Коли вже така тема, не можу втриматися, щоб не згадати один кумедний випадок напе­редодні падіння російської мо­нархії. Влітку в міському саду десь на півдні України мав виступати духовий оркестр, відкриваючи про­граму державним (у 1833–1917 рр.) гім­ном Російської імперії «Боже, царя храни». Місцеві хлопчаки, перейняті загальним революційним піднесен­ням, заздалегідь усілися на першій лаві, просто перед сценою. В кожного у кишені був лимон. Щойно диригент змахнув батутою й полилися перші звуки, хлопці повитягували з кишень свої лимони й заходилися демонстра­тивно їх гризти, гучно прицмокуючи. На цьому, звісно, музика перейшла в какофонію, а далі й скінчилася, бо оскома не давала духовикам видобу­ти жодної «живої» ноти...
 
Різне
  Хризантеми гожий цвіт
Хризантеми гожий цвіт «Чуден-дивен світ... / Та невже я вже прожив / Аж тисячу літ? / Не струсив іще й роси / Хризантеми гожий цвіт» (з антології «Кокінсю», поч. Х століття, переклад з японської Ми­коли Лукаша). Спочатку поясню, чому обрала саме цей початок для статті. Хри­зантема – національна квітка Япо­нії, її традиційно зображують на мо­нетах і державній емблемі; одна з найвищих нагород Країни Сонця, що сходить, – орден Хризантеми; жовта квітка зображена на офіційно ухваленій 1889 року імператорській печатці Японії. До слова, японською мовою хризантема називається «кіку», тобто сонце, обидва поняття позначає один і той самий ієрогліф. Власне, японці й вважають себе ді­тьми сонця, а найгарніших дівчат, пише portaltravi.ru, величають «о-кіку-сан» з думкою, що кожна з них сяє, мов сонце, й водночас ніж­на, як хризантема.
 
Різне
  «Кулінарне» прізвище, дивна доля...
«Кулінарне» прізвище, дивна доля... Ми досі ще не згадали до­брим словом людину, ко­тра вразила цілий світ власними працями з кулі­нарії. Своїм глибоко науко­вим, беззаперечно елітарним, навіть романтико-поетичним підходом до цієї нібито прозаїчної сфери. Людину унікальну не лише з огляду на її ен­циклопедичні знання, а й на... ім’я: Вільям-Август Похльобкін.
 
Різне
  Еліта з «блакитною кров’ю»
Еліта з «блакитною кров’ю» Є такі тверді сири, чиї назви ча­сом і запам’ятати важко. Та й вимо­вити нелегко. Камамбер, приміром, або мааздам дамталер чи горгонзо­ла, а ще дорблю, рокфор, данаблю, фурм д’Амбер тощо. Сирна еліта! А вишуканого й шляхетного смаку (втім, це й справді справа смаку) цим сирам надають не так майстер­ність виробника чи якість молока, як... плісняві грибки.
 
Різне
  Дари «іншої планети»
Дари «іншої планети» Моря й океани з їхнім бурхли­вим, надзвичайно наповне­ним щоденними турботами життям – власне, з їхніми багатоманітними мешкан­цями, більшість яких принципово во­ліють проживати виключно у воді, ма­буть, можна назвати «іншою плане­тою». На відміну від звичної земної, де таємниці й дива також є, але набагато наочніші й зрозуміліші. Загальновідо­ме «море хвилюється – раз...» особисто я із задоволенням замінила б на «море хвилює»! Цілком вичерпно. Шалений простір, вічна загадка!
 

Сторінки: 1 2 3

УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання