Фрукт корисний, непростий...
Коли вже така тема, не можу втриматися, щоб не згадати один
кумедний випадок напередодні падіння російської монархії. Влітку в міському
саду десь на півдні України мав виступати духовий оркестр, відкриваючи програму
державним (у 1833–1917 рр.) гімном Російської імперії «Боже, царя храни».
Місцеві хлопчаки, перейняті загальним революційним піднесенням, заздалегідь
усілися на першій лаві, просто перед сценою. В кожного у кишені був лимон.
Щойно диригент змахнув батутою й полилися перші звуки, хлопці повитягували з
кишень свої лимони й заходилися демонстративно їх гризти, гучно прицмокуючи.
На цьому, звісно, музика перейшла в какофонію, а далі й скінчилася, бо оскома
не давала духовикам видобути жодної «живої» ноти...
Лимон – гарний плід. Але кислий. Проте дуже корисний. Але
страшенно кислий. Однак він неймовірно шляхетний – наш головний і незамінний
друг у десятках випадків, пов’язаних передусім із здоров’ям, а також багатьма
побутовими ситуаціями.
Одна кавказька легенда розповідає
(phenomenonsofhistory.com), що якось улюбленець-слуга одного з місцевих царів
у чомусь завинив, і розгніваний володар наказав ув’язнити його й годувати лише
одним і тим самим видом їжі. Вартові запитали: яким саме? Цар, уже трохи охолонувши,
відповів: «Нехай сам обирає». Й тоді опальний слуга попросив давати йому
лише... лимони. Всі були здивовані, однак той пояснив: «Аромат лимона
звеселятиме мої думки, шкірка й зерна будуть корисні для мого серця, в м’якоті
знайду собі їжу, а соком тамуватиму спрагу». Доволі цікавий урок, що оповідає
нам про чималі знання далеких пращурів і про те значення, якого надавали вони
згаданому фрукту.
Лимон – фрукт загадковий, пише Н. Зеленьова (там же).
По-перше, ніхто й ніколи не бачив цієї рослини в «дикому» вигляді, в неї немає
батьківщини (думається, все ж таки є – Індія або Китай, тихоокеанські тропічні
острови), по-друге, лимони в сиву давнину називалися «індійські яблука».
Власне, це воїни Александра Македонського з-поміж іншої дивини завезли з
Індії до Європи цікаві жовто-зеленкуваті плоди, яких тут досі ніхто й ніколи
не бачив. Отже – індійські яблука, так було зрозуміліше. А в скандинавських легендах
згадуються «золоті яблука безсмертя»: кому пощастило поласувати ними, той не
знав хвороб старості, жив довго й почувався молодим. Принагідно згадаймо й
деякі російські народні казки: «Почув цар, що десь ростуть молодильні яблука...»
– ну й, звичайно, послав синів знайти, набрати, привезти. Думалося: й справді
яблука, а йдеться, отже, про лимони!
Судячи з усього, слідом за самим лимоном (насінням,
паростками, плодами) із Сходу в Європу потрапляли певні фрагменти його
історії. Тому не випадково, починаючи з Іспанії ІХ століття, а далі в усіх
європейських країнах лимони вважалися суперцінним продуктом і коштували
шалено дорого, розкіш мати власне лимонне дерево, зокрема в Росії, могли
дозволити собі лише дуже заможні люди. Йшлося передусім про його цілющі й
омолоджуючі властивості. Адже, приміром, китайці ще 4 тис. років тому
згадували лимон у своїх літописах, згодом рекомендували пити чай неодмінно з
лимоном, ще згодом розробили низку особливих кулінарних рецептів на його
основі. Далі почали застосовувати лимон як засіб для лікування ран та
легеневих захворювань, зрештою, за чимало століть до відкриття вітаміну С саме
китайці за допомогою лимона виліковували цингу. Однак лише у ХVIII столітті в
англійському флоті було введене обов’язкове щоденне приймання 30 г лимонного
соку, й відтоді британських моряків почали називати «лимонниками».
Авіценна називав лимон кращими ліками при серцевих
захворюваннях, давні египтяни переконувалися, що лимон знешкоджує отруєну їжу,
запобігає багатьом тяжким хворобам, давні греки, які захоплювалися ароматом і
кольором лимона, зробили його емблемою своїх веселощів; а в період
середньовіччя вірили, що цей фрукт рятує від чуми.
Ну, а ми з вами пам’ятаємо, що коли після важкого фізичного
навантаження випити сік із трьох лимонів, змішаний із трьома столовими ложками
меду, можна швидко поновити сили й дістати заряд бадьорості.
Якось королева Великобританії Єлизавета
ІІ(phenomenonsofhistory.com) запросила на чай Дмитра Шостаковича. Допивши,
композитор ложечкою витяг із склянки шматочок лимона й з’їв його. Етикет
цього не передбачав, і всі присутні розгубилися. Тоді королева вирішила
виправити становище: вона теж дістала із своєї склянки лимон і з’їла його.
Після того вся країна взяла собі за звичку неодмінно насамкінець їсти той
шматочок лимону, що був у чашці.
Авідомий американський автор у галузі нового мислення й
один із створювачів літературного жанру «самодопомога» (self-help book) Наполен
Хілл писав: «Коли життя простягає вам лимон, не нарікайте, – зробіть із нього
лимонад. Я не знаю фрукта, кориснішого за лимон. Щоразу, йдучи до крамниці, я
неодмінно купую чимало лимонів, удома викладаю їх на гарну тарелю, й вид цього
цитрусу завжди підносить мені настрій».
Зрештою, як відомо, французьке місто Ментон, основний
виробник цитрусових на континенті, є всесвітньо відомим «майданчиком» для
проведення славетних цитрусових фестивалів. Лимон став символом міста й
прикрашає місцевий герб. Усе це, звісно, відповідає легенді, за якою «Єва,
таємно зірвавши лимон у райському саду, закопала його там, де згодом і виникло
місто Ментон». Виходить, наша прародителька зналася не лише на яблуках...
Гамбургер як символ «нового мислення»
Багато хто претендує на роль винахідника цього, вже
культового, продукту. Щось схоже на бургер «майстрували» ще всередині ХІХ
століття. Проте вважається, що американський гастроном Луї Лессінг, уродженець
німецького міста Гамбург, першим зробив бургер саме таким, яким ми його знаємо:
дві круглі булочки, змащені томатним соусом, між ними гаряча котлета й
неодмінний листочок салату. Й від 28 липня 1900 року, продавши перший
гамбургер у своєму місті Нью-Хевен, він почав заробляти на цьому немалі гроші.
Уявляєте, ще на самому початку ХХ століття один з найдалекоглядніших представників
громадського харчування збагнув, що темп життя дедалі прискорюється, і його
ділові співвітчизники, постійно кудись поспішаючи, потребують легкої їжі «на
ходу» більше, ніж тривалого перебування в ресторанах, тим більше довгої метушні
на власних кухнях. Через чотири роки, 1904-го, гамбургери взяли участь у
Всесвітній виставці у Нью-Йорку, справили враження, але мусили й далі, приблизно
років 30, боротися за пріоритет у серцях американців. Виходить так, що бургеру
справді пощастило якраз у роки Великої депресії.
Попри визнану шкідливість «чисто чоловічої їжі» (як
стверджують експерти) і навіть судові процеси, що не раз сколихували мережі
фаст-фуду, гамбургер, так само, як і джинси, досі є символом Нового Світу,
розповідає nechtoportal.ru. До слова, кунжутом булочки почали посипати на
початку 60-х років минулого століття, коли дієтолог Уеслі Пондс, схваливши
поживність гамбургера, довів, що він є дуже важким для людського шлунку. Акунжутне
насіння поліпшує й полегшує процес травлення.
Славетний
кулінар
Микола Васильович
Гоголь і кулінарія нероздільні ще більше, ніж Россіні й кулінарія.
Микола Васильович був, як відомо, людиною здебільшого похмурою, іпохондричного
складу. Але радо приймав у себе друзів, і для них у нього завжди був
прекрасний чай та якісь немислимі солодощі, які сам обожнював і які решта
людей навіть не бачили в крамницях. Аяк похвалиш господаря, здається, подаруєш
йому найвищу в світі насолоду!
Від щирого хлібосольства, читаємо в kulina.ru, народилася в
Гоголя звичка урочисто відзначати свої іменини – 9 травня, в розпал весни. Був
він такого дня надзвичайно приязний і дотепний – неперевершений співрозмовник!
Один з його сучасників згадував подібний прийом: «Гоголь безупинно піднімав
кришки з каструль та нюхав аромати, що струмували з них. Слідкував за тим, як
смажилися перепели й каплуни, як закипали вареники з вишнею, а в духовці шипів
масний багатошаровий пиріг. Давав безліч високоавторитетних порад. Запрошений
шеф-кухар популярного московського трактиру почувався кухаренком-початківцем. Обід
видався на славу! Сергій Тимофійович Аксаков адресував Гоголю знаменитий тост:
«Читаючи вас, я завжди відчував, що в змалюванні малоросійських страв ви
фантазуєте. Асьогодні, скуштувавши ваші кулінарні шедеври, кажу відверто: ви ще
пом’якшили барви».
Коли Микола Гоголь повернувся з Італії, слава про його
кулінарні таланти багаторазово примножилася. В пам’ять про свою другу
батьківщину Гоголь привіз невідому в Москві, але вже улюблену ним страву –
макарони із сиром (спагеті). Підстав для такої прихильності мав немало:
спагеті легко приготувати (надто за його холостяцького способу життя), вони
самі по собі дуже смачні, а головне – за всієї простоти дарують надзвичайний
простір для фантазії! Приміром, можна притрусити їх пармезаном, можна
приготувати найрізноманітніші соуси. Авже кулінарної фантазії геніальному
письменникові не бракувало! Гоголь буквально чаклував над своїми макаронами,
додавав то спеції, то прянощі, то вершкове масло абощо. Й ніхто не міг за один
раз з’їсти їх стільки, скільки він.
Навіть в Італії, за тим же джерелом, письменник примудрявся
диктувати рестораторам свої правила приготування. Тож кожна поява синьйора Ніколо
в траторії перетворювалася на маленьку виставу: моторні хлопчаки, camerieri,
котрі звикли до нього, дивляться Гоголю у вічі й очікують на вказівки, типу
«макарон, сиру, гірчиці, оцту, цукру, броколі...». Все швидко виконується,
далі Гоголь педантично додає до страви ще чогось необхідного в чітко визначених
ним самим пропорціях і – прошу до столу! Чимало його тамтешніх друзів навіть
спеціально приходили слідом до ресторану, аби потішитися. Той же Аксаков з
цього приводу зауважував: «Він так від усієї душі опікувався цією справою,
наче то було його улюблене ремесло». Можна інакше сказати: все, що він робив,
– робив професійно, з любов’ю!
02.03.2014
Тетяна Моргун спеціально для «ПВ»
|