Кейф-ір і «Кавказька полонянка»
До початку ХХ
століття на теренах царської Росії лікарі для зцілювання пацієнтів широко
використовували знежирене молоко, причому особливо корисним воно вважалося для
лікування нервової системи та гастроентерологічних захворювань. «Молочну правду»
підтверджено тисячоліттями: з глибокої давнини дійшли перекази, що сам Юпітер
був вигодований молоком божественної кози Амалфей; Гіппократ призначав його
для лікування хворих на туберкульоз; Аристотель вибудував шкалу корисних
властивостей молока; Авіценна вважав, що найбільш корисне для людини молоко
тих ссавців, котрі виношують плід приблизно стільки ж, скільки й людина.
При всьому тому приблизно із середини ХІХ століття до Росії
почали надходити відомості, що на Кавказі існує незнайомий і незвичайний кислуватий
молочний напій, і він лікує від багатьох хвороб. Це стверджували, на цьому
наполягали сотні голосів, адже на Кавказ, зокрема до Кисловодська «на води»,
регулярно приїжджали безліч людей з метою відпочити й поліпшити здоров’я. У
захваті від згаданого кисломолочного напою були зокрема О. Пушкін і М.
Лермонтов, а І. Мечников дійшов висновку, що цей напій успішно пригнічує
процеси гниття в організмі людини й уповільнює старіння...
Врешті-решт, багатоголосий захват перейшов у справжній бум.
Ще б пак! Напій смачний, легкий, тамує спрагу, освіжає, зцілює, подовжує життя!
Однак рецептом його приготування володіли лише горці, народи Північного
Кавказу. Й свій «кейф-ір», що буквально означає «напій задоволення», охороняли
ревно, ділитися секретами рецептури не збиралися ні з ким. Адже, за місцевою
легендою, сам Аллах вручив кефірні «зерна» (грибки) доброчесному старому
карачаївцю й суворо заборонив дарувати чи продавати їх іншим племенам, надто
«невірним». Інакше можна накликати на себе Божий гнів і позбутися запасів
закваски! Й не було серед горців жодного, хто насмілився б знехтувати цією
забороною!
Тим часом на самому початку ХХ століття група московських
лікарів звернулася до власника молочно-гастрономічної фірми Бландова з проханням
усе ж таки налагодити в Москві виробництво кефіру.
Звісно, всі розуміли, що це не просто важко, а майже
неможливо за такого опору. З іншого боку, на карту було поставлено престиж фірми.
Бландов усвідомлював, що для здійснення задуманого потрібна хоробра,
високопрофесійна й надійна людина. І ось для виконання небезпечного завдання
він обирає не управляючого власними сироварнями в околицях Кисловодська
Васильєва, а... молоду дівчину, 20-літню красуню Ірину Сахарову (мабуть,
вирішив, що мета виправдовує засоби). Ірина справді була дуже здібним
співробітником, блискуче закінчила школу молочного господарства, на одній з
паризьких виставок фірма Бландова удостоїлася золотої медалі за рецептуру
вершкового масла, яку розробила саме ця дівчина.
Тож разом з Васильєвим Ірина й вирушила в гори до одного з
найбільших постачальників молока й сиру, князя Бек-Мірзи Байчарова. Щиро
сподівалися, що він усе-таки поділиться з ними недосяжними, засекреченими
кефірними грибками. Байчаров влаштував гостям по-східному розкішний прийом,
не втомлювався вихваляти красу Ірини, пообіцяв зробити для красуні все
можливе. Але не квапився виконати обіцяне.
Певний час Васильєв із Сахаровою їздили по аулах, розмовляли
з горцями, намагаючись одержати заповітні грибки. Експедиція успіхом не увінчалася,
довелося ні з чим повертатися до Кисловодська. Втомлена пригодами й дорогою,
Ірина задрімала... Раптом з-за повороту виїхали п’ятеро вершників у чорних
масках, оточили фаетон. Пролунав постріл, перелякані коні стали дибки, вмить
один з вершників схопив Ірину, перекинув її через сідло й помчав у гори, за ним
– четверо інших.
...Отямившись, Васильєв наказав кучеру їхати якомога швидше,
й незабаром фаетон зупинився біля будівлі жандармського управління. А Ірина
опинилася в незнайомій саклі, куди навідався Байчаров. Вибачився за гірський
звичай викрадати наречених і тут-таки запропонував красуні руку й серце. Ірина
рішуче відмовилась. Невдовзі в двері постукали жандарми, яких привіз із собою
Васильєв.
Потім відбувся суд
над Бек-Мірзою, й суддя, який боявся зіпсувати стосунки з впливовим князем,
нагадав Сахаровій, що підсудний не завдав їх шкоди, а отже, добре було б, аби
вона його пробачила. На це дівчина відповіла, що ладна пробачити образу, однак
лише за умови, що князь подарує їй десять фунтів кефірних грибків. Останньому
не лишалося нічого іншого, як погодитися.
На ранок він надіслав Ірині обіцяні кефірні грибки й
величезний букет тюльпанів. До слова, вона ще з місяць потому була в
Кисловодську й, як виявилося, дістала можливість безперешкодного пересування
краєм, тож по крупицях збирала в карачаївців способи приготування кефіру та
скрупульозно вивчала їх. І щоранку, прокинувшись, знаходила на своєму
підвіконні розкішний букет свіжих квітів. Сюжет майже детективний і, поза
сумнівом, повчальний.
Через певний час, розповідає liveinternet.ru, перші пляшки
з кефіром, виготовленим Іриною Сахаровою, з’явилися в Боткінській лікарні. Й
практика справді довела, що кефір – напій не лише приємний, поживний, а й
лікувальний. Особливо корисний «кейф-ір» для тих, хто одужує, має знижений
апетит або страждає на малокрів’я. Назагал, чесно кажучи, кефір особливо
корисний для... всіх.
З МОРЯ... ЗНАНЬ
Наш кулінарний
консерватизм стосується й певних нерибних морепродуктів, котрі, тим часом,
містять величезну кількість корисних речовин, а засвоюються організмом
набагато легше й швидше, ніж м’ясо. Приміром, кукумарія та трепанг. Фахівці переконалися,
що страви з кальмарів, трепангів та кукумарії неймовірно смачні, а лікер з
кукумарії можна віднести до найкращих напоїв.
І трепанг, і кукумарія (або «морські огірки») належать до
сімейства голкошкірих класу голотурій. Вони – мешканці далекосхідних морів, і
були там відомі та належно поціновані здавна. В японців навіть існує приказка,
що, мовляв, ніч кохання подовжує життя на три дні, а вечеря з голотурії – на
місяць. І в Китаї, і в Японії вельми полюбляють ці морепродукти й готують їх
дуже винахідливо, по-різному, поєднуючи з овочами, фруктами та м’ясом.
Іще важливіше, мабуть, те, що цих, хоч і не надто гарних на
вигляд морських мешканців, не без підстав називають надією людства
(lglusi.ru), оскільки в східній медицині голотурії здавна й успішно
використовуються для лікування найрізноманітніших хвороб, з їхньою допомогою
піднімають на ноги безнадійно хворих людей. Трепанг («морський женьшень»)
містить мало не всі існуючі корисні мікроелементи й вітаміни, жири, білки,
фосфатиди, поліненасичені жирні кислоти; в ньому ніколи не знаходили
збудників інфекцій (там же), він сам очищує воду навколо себе, вбиваючи
бактерії. Ще в древньому Китаї використовували трепангів для приготування
ліків з омолоджуючим ефектом. Сьогодні з них готують витяжку, що має
імуностимулюючу, антибактеріальну, антиоксидантну, регенеруючу, протигрибкову
дію. А щодо кукумарії, то, як повідомляє neboleem.net/trepang.php, на її
основі успішно протестовано унікальний препарат Кумазит, який поновлює імунну
систему хворих на онкологію після хіміо- та променевої терапії. Тож це справді
надія на порятунок для багатьох людей.
КАПУСТА Й КАПУСНИКИ
Слід віддати належне
дослідникам усіх часів і народів: вони приділяли й приділяють чималу увагу
історії продуктів та страв. Однак, мабуть, жоден овоч так не приваблював
істориків кулінарії, як капуста. В цьому плані справедливо сказати, що капуста
– голова овочів, тим більше, що в перекладі з мови давніх римлян «капутум» і є
голова. Філософи, історики, кухарі, розповідає sas22091.narod.ru, лишили нам
численні настанови й навіть монографії щодо її магічних властивостей. Стосовно
останнього, то здавна вважається, що білоголовкова капуста й усі її «родичі» –
брюссельська, кольрабі тощо – настільки енергетично потужні, що здатні не лише
надовго зберегти тому, хто їх споживає, молодість та приваблиість, а й вплинути
на стосунки в родині, повернути кохання, а в дім – порозуміння. Та й без магії
століттями перевірено: хто любить і часто вживає капусту, той має вигляд більш
моложавий, краще почувається й довше живе. Капуста – це просто-таки скарбниця
вітамінів. Особливо, до речі, броколі. Ще древні казали: з усіх овочів капуста
– найголовніший! Давні греки та римляни взагалі надавали капусті величезного
значення, вважаючи її ліками, що зцілюють від багатьох – практично всіх –
хвороб. Їй приписували здатність заспокоювати головний біль, виліковувати
глухоту й різні внутрішні хвороби, позбавляти безсоння. А славетний Авіценна
доповнив уявлення древніх про цілющі властивості капусти й відвів їй гідне
місце в своїй енциклопедії теоретичної та клінічної медицини «Канон лікарської
науки» (там же). Про цілющість капусти пише й «Ізборник» Святослава 1073 року,
а в пізнішому літописі розповідається, що, мовляв, смоленський князь Ростислав
Мстиславович у 1150 році подарував своєму другові капусник. Мається на увазі
город, і це характерне слово-визначення можна знайти в багатьох давніх
літературних джерелах.
А ось, до слова, й «нотатки на серветці». Сьогодні слово
«капусник» означає для нас дещо інше: весела вечірка-жарт вузького кола
театралів. Розпочалася традиція наприкінці ХІХ століття на кону МХАТу, коли
артисти вперше вирішили відсвяткувати завершення зимового театрального сезону.
На застілля було запрошено лише найближчих друзів, і в невимушеній обстановці
актори розігрували сценки та замальовки із свого театрального життя, згадували
різні курйози, пародіювали одне одного й щиро веселилися. Був саме період
Великого посту, й меню не містило жодних улюблених багатьма кулінарних шедеврів
(здебільшого м’ясних і рибних). Окрасою застілля був хіба що чималий
капустяний пиріг, та й узагалі на столі переважали капустяні страви
(studikam.ru).
Чутки про веселу вечірку швидко поширилися спочатку в
театральному середовищі, а згодом і всією Москвою. Й незабаром уже неможливо
було відбитися від сотень охочих потрапити на капусник. Тож театр і почав
продавати квитки цікавим глядачам. Невдовзі майже всі театри перебрали звичай
відзначати закриття сезону саме в такий спосіб, а від них – і чимало різних
колективів, у яких були кмітливі й дотепні люди, в тому числі молодіжних та
студентських. А от про традиційний капустяний пиріг, на жаль, було забуто.
27.07.2014
Тетяна МОРГУН спеціально для «ПВ»
|