« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Культура

Тарас Шевченко. У бронзі й поза нею

Тарас Шевченко. У бронзі й поза нею

Як же окреслити ідею цього коротенького начер­ку, слушного в контексті річниці (й роковин) ге­ніального Кобзаря? Мабуть, так: всі не ідеаль­ні, та не всі – геніальні. Якщо зупинити й за­питати першого-ліпшого зустрічного: «Як ви сприймаєте Шевченка, чим він є для вас?» – радше за все виявиться, що як явище мону­ментальне, фундаментальне, беззаперечне, грандіозне, суперзначуще для української культури. Тобто – однозначно в бронзі! Ну а конкретніше? Якою він, на вашу думку, був людиною, від чого страж­дав, на що хворів, які його рядки про­йняли ваше серце щонайвідчутніше? Не кожен дасть чітку відповідь.

Культуролог і мистецтвознавець Дмитро Горбачов, розмірковуючи про футуристичні передба­чення у творчості Кобзаря, його непрості стосунки з народниками, формування у російськомов­ному середовищі, а також про сьогоднішнє, часто примітивне трактування творчості Шевченка, сказав в одному інтерв’ю: «Я для себе Шевченка відкрив «випадково». Тоді я дуже захоплювався авангардистською літературою ХХ століття. І от помічаю, як багато у Шевченка спільного з Бурлюком, Маяковським, Паблом Неру­дою. І ні в кого з поетів ХIХ століття, крім, мабуть, Бодлера та рембо, я не бачив таких ознак, що випереджають свій час, – тільки у Шевченка. У його творах – магія звуків, іноді важливіша за зміст». 

За радянських часів Тараса Григоровича «забронзували» так, що майже зовсім сховали від нащад­ків живу плоть і кров цієї людини, його болі й надії, його любов і пристрасть, його бажання й розчаруван­ня, його сльози й сміх. Він справді був людиною при­страсною, щирою. І суперечливою. Та не перейняв­шись цим, як можна споді­ватися відчути-зрозуміти його поезію, російськомов­ні твори, справжні погляди на національне питання та багато іншого?

А за часів незалежності з’явився Олесь Бузина, ко­трий підібрався геть з іншо­го, протилежного боку при­наймні до трьох великих українців – Тараса Шевчен­ка, Лесі Українки, Ольги Кобилянської – та, наче той вандал, понівечив їхні цнот­ливі й прекрасні пам’ятники, зведені в наших ду­шах. Мене от мучить дум­ка: чому не Тараса Шевчен­ка було визнано Великим Українцем за підсумками відомого телепроекту?..

Тож відкиньмо схолас­тичність та начотництво радянської гуманітарної освіти і тим більше безсо­ромність та бездоказовість новітніх «дослідників». Правда в тому, що поезію Шевченка слід читати у сві­домому віці, років у двад­цять – ось тоді й прийде адекватне сприйняття його геніальності та неперевер­шеної музикальності ві­рша, розуміння передчут­тів, передбачень, мотивацій Поета. Порухів його душі.

До речі, славнозвісний «Заповіт» теж виявився ди­вовижним передбаченням! Адже його було написано за п’ятнадцять років до того, як Шевченко вперше побачив канівські краєви­ди, Чернечу гору, з якої ви­дно «лани широкополі, і Дніпро, і кручі...». Плив річ­кою на човні до Максимо­вича, милувався навколиш­ньою красою – і вирішив назавжди переїхати сюди з Петербурга! Сам намалю­вав план своєї майбутньої хати, мріяв одружитись, оселитися тут із сім’єю! Пи­шуть, що останні його сло­ва були: «До Канева...»

Під час перепоховання поета настоятель Канів­ського Успенського собору Гнат Мацкевич виголосив пророчо: «Благоговій, Ма­лоросіє, перед містом Ка­невом: у нас поховано Та­раса Шевченка!»

 

«ПОДИВИСЬ, ЯК Я КАЮСЬ...»

Особисте життя поета стало, на жаль, предметом численних спекуляцій. Так, він був пасіонарним, дуже емоційним, легко закохувався, був уважним, гідним заздрощів кавалером, але швидко й гучно розривав стосунки, коли раптом щось у жінці не сподобалось. Винятком стала хіба що молодень­ка Ликера Полусмак, яку Шевченко не перестав любити, попри її зраду і таку ось гнівну відписку на його палкі листи: «Тарас твоеими записками неихто издесь не нужаеца». Сам сирота, кріпак, Тарас Шевченко хотів мати дружину зі свого ото­чення. Але трагедія полягала в тому, що він своє колишнє середовище переріс, а «доступ» до ча­рівних жінок із вищого світу – тобто перспектива одружитися, створити сім’ю – був неможливий. Щодо Ликери, то вона до кінця життя болісно спокутувала розрив, пізно зрозумівши, від якого скарбу добровільно відмовилася. Зрештою діста­лася Канева, щодня ходила на могилу поета, а у книзі відгуків залишила такий запис: «...13 травня 1905 року приїха­ла твоя Ликера, твоя люба, мій друже. Подивись на мене, як я ка­юсь...» Спочиває нині там же, у Ка­неві, за кілька кі­лометрів від мо­гили великого Кобзаря.

 

 

 

ТАЛАНТ НЕ ПОЗИЧЕНИЙ, А ВЛАСНИЙ

Не було виснажливого офіціо­зу та гарно прикрашених конференц-залів чи не дуже гарно прикрашених бібліо­тек. Усе це звично, нормаль­но, але трохи нудно й не за­вжди щиро. А справжні ша­нувальники таланту Лесі Українки прагнули більше повітря, природності, абсо­лютної щирості й навіть певної розкутості. 

Тож 25 лютого – день наро­дження поетеси – вони від­значили просто неба, на київській площі її імені, біля пам’ятника цій мужній, яскравій, непересічній жінці. Ініціатива такого святкування належала братам Капра­новим та Сергію Пантюку.

Напередодні письменник С. Пантюк написав у своєму блозі: «...класики тому і є класиками, що вони мають сприйматися як живі сучас­ники. 25 лютого виповню­ється 140 років із дня наро­дження великої української письменниці Лесі Українки. Біля її пам’ятника відбу­дуться грандіозні поетичні читання «140 рядків для Лесі», участь у яких ві­зьмуть не менш ніж 14 най­кращих українських пое­ток. Шановні мисткині роз­починатимуть виступи з десяти Лесиних рядків, а продовжуватимуть – влас­ними творами... Письмен­ники чоловічої статі цього разу здійснюють лише ор­ганізаційну та інформацій­ну підтримку».

...Дуже зворушливим, вва­жають журналісти, був ви­ступ наймолодшої учасниці – Катерини Луганської, яка зізналася, що, шукаючи де­сять заповітних Лесиних рядків, котрі були б їй близькі, вона за кілька днів перечитала чотиритомник Лесі Українки.

А брати Капранови заува­жили: «Кращим подарун­ком для Лесі, на наш по­гляд, стало б те, аби кожен відкрив її для себе як на­вдивовиж сучасного та жи­вого поета».

 


ЧИНГІСХАН ЯК СТОМАТОЛОГ

Британський журнал The Bookseller знову проводить тра­диційний конкурс дивних назв книжок. Цього разу фаворитом є книжка «Метод Чингісхана в зуболікувальній практиці». Праця впевнено лідирує, у чи­тацькому опитуванні на сайті британського видання вона діс­тала понад 70% голосів. 

Автор «Методу...» перекона­ний, що стоматологам необ­хідно орієнтуватися на до­свід великого завойовника у сфері ефективного управ­ління людьми (?). Книга та­кож нагадує читачам, що фундатор монгольської ім­перії уславився не лише тим, що знищив чимало люду, а й також умінням точ­но оцінювати наміри своїх супротивників, запозичува­ти нові ідеї та технології.

Переглянувши подані на кон­курс праці 66 номінантів, журі склало список претен­дентів на головну нагороду. Врешті-решт до шорт-аркуша увійшли шість книжок, зокре­ма з такими назвами: «Дитя нічного кохання італійця», «Щедрість небіжчиків», «Яко­го кольору ваш собака?» та ін. Переможців буде оголо­шено наприкінці березня.

Це все цікаво, та трохи розча­ровує, що ніде жодного сло­ва не сказано про авторів. Зрештою – про що ці книжки з дивними назвами? Чи тала­новито написані? Корисні вони для душі чи шкідливі? Коментарів нема. Дивно...

Сторінку підготувала Тетяна МОРГУН, «ПВ» 

10.03.2011



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання