« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

ВІД МАРТЕНА – ДО НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ І НОВОЇ ЯКОСТІ ЖИТТЯ

ВІД МАРТЕНА – ДО НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ І НОВОЇ ЯКОСТІ ЖИТТЯ

Рік, який щойно розпочався, багатий на знакові події. У листопаді ми будемо відзначати 200-річчя профспілкового руху в Україні, а Профспілка металургів і гірників проведе свою звітну конферен­цію. Також ФПУ оголосила 2017-й роком первинної профспілкової організації.

Безумовно, виконання всього запланованого залежить від того, на­скільки міцне підґрунтя сьогодні має первинка: чи то соціально- економічні показники, чи то мікроклімат всередині організації. Про те, як стартувала в 2017 рік первинна організація ПМГУ ПАТ «Запо­ріжсталь» і на якому фундаменті досягає стійких успіхів, розпові­дає голова профспілкового комітету підприємства Леонід Анісімов.

– Леоніде Олександровичу, вже одне слово «Запоріжсталь» несе в собі по­зитивний зміст. Не сьогодні, й навіть не вчора сформувалися ті важливі тра­диції, завдяки яким працювати на під­приємстві престижно. Але все-таки, що є основою успішної роботи пер­винної профорганізації комбінату?

– Насамперед, це згуртований трудо­вий колектив досвідчених і цілеспрямо­ваних людей, які здатні виконувати най­складніші виробничі завдання та готові без вагань стати на захист своїх трудових прав і соціально-економічних інтересів.

Одним з головних чинників успіху є наша тісна співпраця з адміністрацією підприємства. Генеральний директор Ростислав Шурма – керівник нової фор­мації. Він завжди глибоко вивчає пробле­му і лише потім приймає зважене рішен­ня. Завдання профкому – вчасно позначи­ти проблему та показати прийнятні шля­хи її вирішення. Тому часто позиція ме­неджменту, що відповідає за соціальні проекти, повністю співпадає з позицією первинки. У питаннях соціальної політи­ки ми намагаємося досягати повного вза­єморозуміння, тому всі питання і пробле­ми вирішуються досить оперативно та мають для людини праці позитивний ре­зультат.

– «Запоріжсталь» – один з лідерів у металургійній галузі щодо заробітної плати. Не секрет, що на будь-якому підприємстві питання збільшення до­ходу працівників завжди актуальні. З яких фінансових джерел можна очі­кувати на підвищення зарплати?

– Основою для матеріальних можли­востей є ефективна робота кожної людини на своєму робочому місці та всього колек­тиву загалом. Дала свої позитивні резуль­тати і робота щодо підвищення якості.

Також «Запоріжсталь» впроваджує кращі практики управління в енергетиці, реалізує енергозберігаючі проекти та су­часні технології, засновані на високоефективному використанні паливно-енергетичних ресурсів.

Усі ці економічні показники позитив­но позначилися на зростанні зарплати працівників, яка в 2016 році збільшилася на 16,4%, склавши в середньому по комбі­нату 10319 грн.

– Одним з пріоритетних напрямів ро­боти є питання охорони праці. Кожен працівник повинен повернутися із зміни додому живим і неушкодженим.

– Найголовнішим досягненням є те, що комбінат відпрацював 2016 рік без смертельних випадків на виробництві. У роботі із запобігання небезпечним ситуа­ціям на виробництві ключова увага при­діляється профілактиці, діє низка спеці­альних програм. Знання працівників з охорони праці оцінюють за допомогою комп’ютерного тестування, проводяться місяць безпеки та тематичні стоп-години.

Гарним інструментом профілактичної роботи зарекомендували себе патрулі безпеки, в яких задіяні співробітники це­хів комбінату та громадські інспектори з охорони праці. Вони зсередини знають всі можливі вузькі місця та заздалегідь сповіщають про небезпеку відповідні служби цеху або комбінату.

По кожному нещасному випадку про­водяться засідання цехових комітетів профкому, на яких детально розглядають­ся причини травми та вживаються заходи щодо недопущення подібних порушень.

У цілому на охорону праці за минулий рік було витрачено близько 240 млн грн, що значно перевищує розміри витрат на охорону праці, передбачені чинним зако­нодавством.

– Основою соціальної політики комбі­нату є колективний договір. Які з його заходів найбільш актуальні для тру­дящих?

– Незважаючи на складну ситуацію в економіці, всі заходи, передбачені колдо­говором на 2016 рік, виконані на 100%.

Особливу увагу приділяємо оздоров­ленню трудящих. У 2016 році оздоровили­ся 6355 осіб. З них у санаторіях України – 585 працівників. У пансіонаті «Металург» – 3493 трудящих і членів їхніх сімей, а та­кож 473 ветерани праці. У санаторії-про­філакторії пройшли лікування 1157 пра­цівників і непрацюючих ветеранів.

Більше тисячі дітей з родин металур­гів відпочили в дитячих оздоровчих за­кладах «Супутник» (Великий Луг, Запо­ріжжя), «Альбатрос» і «Приморський» (Генічеськ, Азовське море).

Завдяки співпраці комбінату з компа­нією «Арсенал-страхування» працівникам і ветеранам частково компенсувалася вар­тість ліків при настанні страхового випад­ку. У 2017 році укладено новий договір із СК «АСКА», яким збільшено суми страхо­вих виплат до 2700 грн для працівників комбінату і до 2500 грн для ветеранів.

– Починаючи з 2012 року, на підпри­ємстві успішно діє програма «Робіт­ничий побут». Що було зроблено в рамках цієї програми?

– За весь період дії програми комбінат інвестував у неї близько 30 млн грн. У 2016 році були виконані роботи на дев’яти об’єктах загальною площею 721 кв. м. Основну увагу приділено ремонтам побу­тових приміщень і санвузлів. Сума інвес­тицій склала 3 млн грн. У цій роботі бра­ли активну участь і профактивісти, котрі подали свої пропозиції щодо поліпшення умов праці та побуту.

– І насамкінець, розкажіть про основні завдання первинки в 2016 році. Що вдалося зробити із запланованого?

– Насамперед профактив комбінату скеровував свої зусилля на організацію трудових колективів для виконання що­місячних виробничих завдань. І своє за­вдання ми виконали успішно.

Наша первинка брала активну участь у заходах з відновлення соціальної спра­ведливості, що проходили під егідою ЦК ПМГУ та Федерації профспілок України. Ми брали участь у літній Всеукраїнській акції протесту з пікетуванням Верховної Ради, були серед учасників грудневої ак­ції протесту. Я особисто виступав на обох зустрічах з міністром соціальної політи­ки Андрієм Ревою, позначивши принци­пову позицію трудових колективів у пи­танні оптимізації Списків № 1 і № 2.

Крім того, профком протягом року на­правив низку листів і звернень до народ­них депутатів, Кабінету Міністрів, а та­кож депутатів Запорізької обласної та міської рад з питань антисоціальної по­літики Уряду, зокрема підвищення цін і тарифів, необґрунтованого позбавлення працівників існуючих пільг і компенса­цій за роботу в шкідливих умовах праці.

І наша робітнича правда все-таки пере­могла. Ми змусили Уряд прислухатися до думки десятків тисяч металургів і сісти з профспілками за стіл переговорів.

Я мрію про те, що прийду в трудові ко­лективи і скажу: профспілка домоглася на державному рівні, щоб її почули, і захисти­ла права працівників, які своєю щоденною працею забезпечують економічну міць За­порізького регіону і держави. Це буде най­потужнішим мотиваційним фактором для членства в профспілці і працюватиме на користь всього профруху в Україні.

Розмовляв Гліб ГОНЧАРОВ

18.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання