« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ЛЮДИНА, ЇЇ ЖИТТЯ І ГІДНІСТЬ, ПРАВА ТА СВОБОДИ Є НАЙВИЩОЮ ЦІННІСТЮ КОЖНОЇ ДЕРЖАВИ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ЛЮДИНА, ЇЇ ЖИТТЯ І ГІДНІСТЬ, ПРАВА ТА СВОБОДИ Є НАЙВИЩОЮ ЦІННІСТЮ КОЖНОЇ ДЕРЖАВИ»

10 грудня весь світ від­значає Міжнародний день захисту прав люди­ни. Цей день встановле­но Генеральною Асамб­леєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 груд­ня 1948 року Загальної декларації з прав люди­ни – першого в світі до­кумента, що сформулю­вав положення про пра­ва людини. Про те, що означає цей день для на­ціонального профспіл­кового руху, «ПВ» розпо­вів Голова Федерації профспілок України Гри­горій Осовий.

– Григорію Васильовичу, які особливості цьогорічного відзначення Міжнародного дня захисту прав людини?

– Цього року День захисту прав людини знаменує собою, за визначенням ООН, початок річної кампанії «Наші права. Наші свободи. Завжди», присвя­ченої 50-річчю двох пактів у га­лузі прав людини, – Міжнарод­ного пакту про економічні, со­ціальні і культурні права та Міжнародного пакту про гро­мадянські і політичні права, що були прийняті Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року. Кампанія покликана по­ширювати знання про невід’ємність прав громадян усього сві­ту, інформацію про ці міжна­родні договори, звертається до вічних тем прав і свобод та важ­ливості подальшої роботи щодо їх забезпечення. Вона приділяє основну увагу темі прав і сво­бод: свободи слова та віроспові­дання, свободи від злиднів і страху, що є актуальним сьо­годні так само, як і тоді, коли ці договори були прийняті.

Цей день є нагадуванням про те, що людина, її життя і гід­ність, права та свободи є найви­щою цінністю кожної держави.

– Права людини у сфері праці є одним з фундаментальних прав, на захисті яких стоять профспілки. Як вони реалізу­ються в українських реаліях?

– Так, дійсно право людини на працю є конституційним правом і забезпечує можли­вість доступу громадян до дже­рел задоволення потреб для себе і своєї сім’ї, самореалізації та самовираження. В Україні ще з часів здобуття незалеж­ності існують серйозні пробле­ми із забезпеченням цього пра­ва, оскільки дії держави в цьо­му напрямі носять переважно ситуативний характер і не змо­гли вирішити давно накопиче­ні проблеми у трудовій сфері. Ситуація загострилася новими викликами 2014 року, до яких, насамперед, слід віднести ве­лику кількість внутрішньо пе­реміщених осіб, які залиши­лись без постійного місця про­живання, роботи та стабільної заробітної плати.

Гострими залишаються про­блеми із забезпеченням гідних умов праці як у приватному секторі економіки, так і в бю­джетній сфері, де роботодавцем є держава. Зарплата перестала займати основне місце в струк­турі доходів українців, реальна заробітна плата скоротилася за останні два роки на 30%, її рі­вень не дає змоги забезпечити навіть мінімальні потреби. За­боргованість із зарплати стано­вить майже 2 млрд грн, ще на­гальнішою проблемою є втрата майже 2 млн робочих місць. Не гарантується на практиці до­тримання права на здорові та безпечні умови праці, врахову­ючи зношене технологічне об­ладнання, застарілий список професійних захворювань й особливо – поширену практику нелегального працевлаштуван­ня. Обурення людей викликала ліквідація з ініціативи Уряду санаторно-курортного лікуван­ня та оздоровлення дітей у сис­темі соціального страхування.

– Яку саме роль у цих проце­сах відіграють профспілки?

– Федерація профспілок України як найчисельніше профспілкове об’єднання краї­ни в межах своїх повноважень веде постійну боротьбу за га­рантовані і забезпечені трудові права громадян на всіх рівнях. Задля захисту прав та інтересів трудящих представники ФПУ активно долучаються до кон­ституційного процесу: у 2012– 2013 роках – у складі Комісії з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина Конституційної Асамблеї; з 2015 року – як експерти та спо­стерігачі в робочій групі з під­готовки змін до розділу ІІ «Пра­ва, свободи та обов’язки люди­ни і громадянина» Основного Закону вже в Конституційній комісії.

У 2015 році представники ФПУ відстоювали права люди­ни праці у складі робочих груп з розробки Національної стра­тегії у сфері прав людини та Плану дій щодо її реалізації, що здійснювалася згідно з ука­зами Президента України.

З 2006 року ФПУ співпрацює з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини: в рамках укладеного Меморанду­му проводяться спільні з регіо­нальними представниками Уповноваженого перевірки до­держання права на працю, кру­глі столи та семінари; інформа­цію про здійснення громадсько­го контролю за додержанням законодавства про працю ФПУ та її членські організації вклю­чають до щорічних і спеціаль­них тематичних доповідей Упо­вноваженого.

З метою організації захисту конституційних прав членів профспілок та ветеранів праці ФПУ також налагоджується співпраця з Координаційним центром з надання правової до­помоги, регіональними та міс­цевими центрами з надання безоплатної вторинної право­вої допомоги малозабезпече­ним верствам населення, ство­реними на виконання закону України про безоплатну право­ву допомогу.

Слід зазначити, що безоплатна правова допомога тру­дящим постійно надається пра­цівниками правових служб апа­рату ФПУ та її членських орга­нізацій. Протягом 2014–2015 ро­ків під час особистого прийому та виїзного консультування на­дано консультацій 339868 чле­нам профспілок та 95823 проф­спілковим організаціям, скла­дено 8733 позовні заяви про по­рушення трудових прав. Задо­волено на користь працівників 4804 судові рішення, частина з яких стосувалися невиплати за­робітної плати, присуджено до стягнення понад 30 млн грн.

ФПУ та її членські організа­ції постійно співпрацюють з Державною службою України з питань праці та її територіаль­ними органами. В усіх областях підписані угоди про взаємодію з територіальними органами Держпраці. В рамках виконан­ня Угоди про співпрацю між ФПУ та Держпраці України правовими інспекторами праці профспілок спільно з держав­ними інспекторами праці у 2014 році здійснено 1298, а в першо­му півріччі 2015-го – 480 переві­рок додержання законодавства про працю. За зверненнями профспілок до територіальних органів Держпраці було усуну­то 581 порушення в 2014 році, а за перше півріччя 2015-го – 184 порушення.

За участі профспілкових тех­нічних інспекторів праці знято безпідставні звинувачення з потерпілих у 275 випадках, а у 126 випадках профспілки домо­глися прийняття рішення про зв’язок цих випадків з виробни­цтвом та виплату потерпілим належних відшкодувань.

ФПУ й надалі наполегливо та безкомпромісно відстоюва­тиме права і свободи людини.

– Річниця Декларації – це ще одна нагода не лише підбити підсумки, а й зазирнути в майбутнє. Які у Вас очікуван­ня щодо забезпечення вла­дою законних прав та ін­тересів українців?

– Події Революції гід­ності, коли люди висту­пили проти несправед­ливості та системного наступу держави на пра­ва й основні свободи гро­мадян, засвідчили незворотне прагнення українського народу до побудови правової та демо­кратичної держави, в якій га­рантуються та забезпечуються права і свободи людини. Ми розраховуємо, що затверджена Главою держави 25 серпня ц. р. Національна стратегія у сфері прав людини мобілізує зусилля влади та сприятиме об’єднанню суспільства довкола розу­міння цінності прав і свобод людини, а також сподіваємося на створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини праці при прийнятті рі­шень органами державної вла­ди й органами місцевого само­врядування, вирішення систем­них проблем у зазначеній сфері.

Для профспілок, всіх трудя­щих непересічною подією є ро­бота над проектом Трудового кодексу. Це, так би мовити, наша Трудова Конституція, в якій маємо відновити чинні права та гарантії для працівни­ків, не допустити послаблення повноважень профспілок у за­хисті людини праці. Така робо­та наразі ведеться нашими представниками в складі парламент­ської робочої групи. І зазвичай, зоною підвищеної уваги профспілок є про­ект Держбюджету країни на 2016 рік, до нього у нас також чима­ло застережень і пропозицій.

Розмовляв ЮРІЙ РАБОТА

12.12.2015



Коментарі

#1 20.01.2016 13:31 добавил: Міша | додати коментар

Нема в УКкраїні справжніх профспілок! Пане Осовий ви вийдіт на вулицю, до народу і він вам підкаже,як потрібно боротися з капіталом(товст сумами). У вас в голові звичайний "совок". Раджу поїхати у Францію і перейняти їх досвід за права пересічної людини(працівни а). Ваша діяльність панове Осовий нагадуе мені боротьбу з відомого кінофільма про Донки-Хота і Санчо Пансо.

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання