« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

ВОЛОДИМИР САЄНКО: «ВІДБУДОВАНИЙ БУДИНОК ПРОФСПІЛОК НА МАЙДАНІ СТАНЕ СИМВОЛОМ НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ»

ВОЛОДИМИР САЄНКО:  «ВІДБУДОВАНИЙ БУДИНОК ПРОФСПІЛОК НА МАЙДАНІ СТАНЕ СИМВОЛОМ НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ»

Наближається чергова річниця початку Революції гід­ності. Безумовно, одним з її символів став Будинок проф­спілок на столичному майдані Незалежності, де знахо­дився штаб опору і розгорнулися драматичні події, що змінили хід української історії. В результаті тих буремних подій його було зруйновано та спалено. В якому стані він зараз перебуває, які дії здійснює Федерація профспілок України, щоб його відродити? На ці та інші запитання «ПВ» попросили відповісти заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка.

 – Володимире Володимировичу, з чого Федерація профспілок Укра­їни розпочала відбудову свого Бу­динку на Майдані?

– Поперше, була проведена ретель­на інструментальна експертиза, яка підтвердила нашу думку, що цей бу­динок не потрібно демонтувати, як дехто пропонував у владних кабіне­тах, що він повністю підлягає відбудо­ві. Після чого Президія ФПУ прийняла програму відбудови, де визначила, що і як потрібно для цього зробити, чер­говість проведення таких заходів. Було створено Благодійний фонд «Відродження Будинку профспілок». Ми звернулися за фінансовою допомо­гою до українських, зарубіжних проф­спілок, міжнародних організацій.

– А якими були перші практичні дії щодо відбудови Будинку проф­спілок?

– На конкурсній основі Благодій­ний фонд обрав будівельну компа­нію, яка провела перші необхідні для відбудови роботи. Зокрема, за півро­ку вона повністю очистила будинок від пошкоджених конструкцій та сміття, якого було вивезено близько 15тис. тонн. Це був перший етап, піс­ля чого ми провели повторну експер­тизу й оголосили конкурс проектів для відбудови Будинку профспілок.

– Скільки коштів вдалося акуму­лювати на рахунку Благодійного фонду?

– На жаль, поки вдалось зібрати лише 5% тих коштів, що необхідні для відбудови. Тому ми вимушені були шукати інші механізми фінансуван­ня. У зв’язку з цим Президія ФПУ од­ноголосно прийняла рішення про ого­лошення конкурсу для інвесторів. Спочатку ми пропонували їм в обмін на відбудову здати в довгострокову оренду частину приміщень у Будинку спілок. Але за півроку ми не отрима­ли жодної пропозиції. Потім Президія ФПУ вирішила передати інвестору частину приміщень у власність. За­гальна площа будинку складає 17,5тис. кв. м. Ми запропонували біля 5,5 тис. кв. м у власність інвесторам за повну відбудову нашого приміщення. На таку пропозицію відгукнулися 8 потенційних інвесторів. У кожного були свої умови. Наприклад, один ка­зав: я забираю ваше приміщення, а у дворі вам будую інше. Інший збирав­ся будувати готель з боку Хрещатика, але його площа перевищувала ту, яку ми могли б запропонувати. Врешті-решт, на засіданні Благодійного фон­ду, а потім і Президії ФПУ, було ви­значено компаніюпереможця, яка по­годилася в обмін на частину нашого приміщення (5.5 тис. кв. м.), за наши­ми проектами і розрахунками повніс­тю відбудувати Будинок профспі­лок.

– Яка частина будинку залиша­ється у профспілок?

– 12 тис. кв. м, у інвестора – 5,5тис. кв. м, або 30% всієї площі бу­динку.

– Багато хто зараз говорить про те, що в приміщенні Будинку профспілок має бути або музей Революції гідності, або меморі­альна дошка. Словом, те, що на­гадувало б людям, що саме тут діяв штаб Революції. Яка думка з цього приводу у профспілок?

– Ми не тільки підтримуємо цю ідею. Є конкретне рішення Президії ФПУ про відкриття такого музею в нашому приміщенні після його від­будови. Яким він буде, що там буде – все це вирішиться після обговорен­ня за участю громадськості.

– Володимире Володимировичу, багатьох наших читачів цікавить питання: коли саме завершиться відбудова Будинку профспілок, коли профспілкові організації змо­жуть тут відсвяткувати новосілля?

– За розрахунками, будівельні ро­боти можуть тривати 1,5 року. Фасад­ну частину плануємо відновити вже до весни 2016 року, а до весни 2017го плануємо завершити внутрішні робо­ти. Можливо, все це було б швидше, якби нам Уряд чи КМДА допомогли. Адже не ми спалили свій Будинок. Досі ніхто не поніс відповідальність за це. Досі не вирішено питання про матеріальне відшкодування власни­ку цього майна, тобто профспілкам. Більше того, в цьому році ми навіть сплачуємо податок за користування землею, якою, зрозуміла річ, ми за­раз не користуємось! Ми постражда­ли, а нам ні Кабмін, ні Київська місь­ка влада не тільки не допомагають, а й ще чогось від нас вимагають. І хто сьогодні буде це приміщення відбу­довувати? Хто дасть необхідні 200 млн грн на цю відбудову? Ось тому ми і намагаємось знайти якийсь вихід із цього становища, ви­мушені самі з допомогою інвесторів відроджувати свій Будинок. Переко­наний: відбудований Будинок проф­спілок на Майдані стане символом національного відродження.

Розмову вів Юрій РАБОТА

 

14.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання