« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова із заступником голови профспілки працівників вугільної промисловості України Валерієм МАМЧЕНКОМ

Розмова із заступником голови профспілки працівників вугільної промисловості України Валерієм МАМЧЕНКОМ

Проблеми вугільної галузі потрібно вирішувати системно та ефективно

Ситуація у вугільній га­лузі, як і в паливно-енергетичному комп­лексі загалом, досить складна, тут накопичи­лось дуже багато про­блем. Серед них – ве­лика заборгованість із зарплат, закриття шахт, небезпечні умо­ви праці. Що роблять профспілки, зокре­ма галузеві, для того, щоб захистити права й інтереси працівників? Про це та інші питан­ня ми розмовляємо із заступником голови Профспілки працівни­ків вугільної промис­ловості України Вале­рієм Мамченком.

– Валерію Миколайовичу, зо­всім недавно ми були свідками протестних акцій, які проводи­ли представники шахтарів біля Адміністрації Президента, Вер­ховної Ради, Кабміну. Які вимо­ги, чому саме зараз?

– Коли прийшов новий Ка­бінет Міністрів, ми, звичайно, розраховували, що керівництво профільного міністерства сер­йозно поставиться до тих над­звичайно складних проблем, які є у вугільній промисловості. Ми неодноразово намагалися до­нести міністру інформацію про ці проблеми. Розуміли, що лю­дина раніше не стикалася з ву­гільною промисловістю, та й з енергетикою. Потрібна, напев­но, якась допомога з боку фахів­ців, профспілок, щоб напрацю­вати програму щодо виходу з кризи. Ми на це розраховували. На жаль, не вийшло. Нас не по­чули. Не реалізувалися всі наші спроби показати сьогоднішні проблеми галузі, насамперед проблему фінансової незбалан­сованості підприємств.

– Що Ви маєте на увазі?

– Це означає, що витрати пе­ревищують доходи. Як резуль­тат, підприємства або не пла­тять зарплату, або не розвива­ються. Практично немає обо­ротних коштів. Необхідно зба­лансувати підприємства, і під це вже визначити ціну вугілля. У багатьох країнах держава дає преференції провідним галузям економіки: вугільній, енергети­ці, машинобудуванню та ін. Це дозволяє зробити собівартість продукції конкурентоспромож­ною як на внутрішньому, так і світовому ринку. Вугільна га­лузь у нас завжди дотувалася. І ми говоримо: зараз потрібно до­помогти не просто шахтарям, а й тим самим усій економіці, країні, врешті-решт.

– Натомість пропонують закри­вати шахти як збиткові...

– Так, тому що політики не розуміють, що їм робити з ву­гільною промисловістю. Це для них головний біль. Пам’ятаю, був такий радник у президен­та Леоніда Кучми, який що­разу при зустрічі зі мною кри­вився і говорив: в Україні дві біди – вугільна промисловість і сільське господарство, от якби їх не було... Таке враження, що думка фахівців, учених ціка­вить тільки профспілки, а дер­жаві до неї і діла немає. А по­слухали б їх думку, може, й змі­нилося ставлення до вугільної галузі. Чому в нас досі немає віце-прем’єра з промисловості, по ТЕКу? На це запитання мені один журналіст відповів: так йому ж зарплату платити треба. Але справа в тому, що його від­сутність наносить країні шкоди в сотні, тисячі разів більше, ніж його зарплата.

– Добре, але чому саме зараз, а не раніше, ви вирішили прово­дити з’їзд шахтарів, акції про­тесту? Із чим це пов’язано? Хіба не знаєте, яка складна нині по­літична й економічна ситуація в країні? Не боїтеся, що вас зви­нуватять у посібництві зовніш­ньому ворогу?

– У шахтарів просто увірвав­ся терпець. Вони ж не одразу вийшли на акції протесту. По-перше, ми провели кілька зу­стрічей з міністром. Вони про­ходили дуже важко. Не чує мі­ністр аргументів шахтарів та профспілок. По-друге, ми прове­ли свій пленум, на якому було прийнято рішення вимагати відставки міністра. А нам ка­жуть: ви виконуєте замовлення, ваше завдання – прибрати міні­стра. А я на такі звинувачення відповідаю: це найпростіше по­яснення складних проблем, які існують в галузі. А їх необхідно вирішувати не наскоками і не тимчасовими подачками, а сис­темно та ефективно. Якщо поди­витися: що ж міністр зробив ко­рисного за цей рік? Припустімо, ми упереджено до нього стави­мося. Візьміть і об’єктивно про­аналізуйте те, що зроблено ним за цей час для розвитку, я б на­віть сказав порятунку галузі. І ви дійдете того ж висновку, що був озвучений на з’їзді шахта­рів: людина не на своєму місці. Адже за цей час видобуток ву­гілля, електроенергії, газу зна­чно впав, немає чітких перспек­тив розвитку... А наше спільне завдання в тому, щоб комплекс працював, щоб система діяла на благо держави. А щодо звину­вачень, мовляв, іде війна, а ви тут із своїми вимогами... Так, іде війна, але якщо людина не­компетентна, якщо для неї ві­йна – лише «відмазка», ширма для прикриття некомпетентнос­ті, так що не критикувати тако­го чиновника, не вимагати його відставки?

– Судячи з матеріалів у пресі, телесюжетів, більшість з тих, хто вийшов на протестні акції гірників, працюють не на дер­жавних підприємствах, а на приватних, тієї ж ДТЕКолігарха Ахметова. Запитання: чому вони прийшли зі своїми вимо­гами не до Ахметова, а до дер­жави?

– Ми знаємо, що сьогодні більше половини вугілля видо­бувають приватні структури. І половина шахт – це підприєм­ства системи ДТЕК. І коли го­ворять, ДТЕК нехай сам розби­рається із своїми проблемами, це, вважаю, неправильно. Для нас, профспілок, важливо те, що там, у цій системі, працюють десятки тисяч шахтарів. Таких же людей, як і ті, що трудяться на державних шахтах. Коли в ДТЕК не підвищували зарпла­ту, ми пікетували його. А сьо­годні, коли з вини міністерства страждають всі шахтарі, вони й приїхали зі своїми вимогами до міністерства та Уряду.

– Якщо вас, як ви кажете, і далі не почують у високих кабіне­тах, що будете робити? На які кроки готові піти?

– Ми не прихильники яки­хось радикальних дій. І шахта­рі приїхали в Київ не для того, щоб скидати когось. Вони ка­жуть: послухайте нас, дізнайте­ся про наші проблеми. У нас є пропозиції, давайте сядемо й обговоримо їх, виробимо спіль­ні рішення. Ми прихильники со­ціального діалогу. Тільки так можна захистити галузь, трудо­ві колективи, і тільки так мож­на розвивати економіку країни.

09.05.2015


Олексій ПЕТРУНЯ

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання