« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Головою професійної спілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України Василем Мойсюком

Розмова з Головою професійної спілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України Василем Мойсюком

Головний пріоритет – захист прав та інтересів людини праці

Актуальні та важ­ливі питання забез­печення соціально-економічного захисту трудівників обгово­рили учасники 5-го пленуму Центральної ради Профспілки пра­цівників хімічної та на­фтохімічної промис­ловості України. Про ситуацію в галузі, роль та завдання профспіл­ки в сучасних умовах «ПВ» попросили роз­повісти голову її ЦР Василя Мойсюка.

Олексій ПЕТРУНЯ

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

– Останнім часом Централь­на рада профспілки здійснюва­ла свою діяльність у надзвичай­но важких умовах, – підкреслив Василь Сильвестрович. – На схо­ді України, в Донецькій і Луган­ській областях, не припиняють­ся активні бойові дії, зруйнова­но інфраструктуру, розгромле­но підприємства, житлові бу­динки і гинуть мирні жителі. У Донецькій області призупинено діяльність обласної організації профспілки у зв’язку з тим, що переважна більшість підпри­ємств хімічної галузі розташо­вана на окупованій бойовика­ми і російськими найманцями території. Дещо в кращому ста­новищі Луганська обласна ор­ганізація, але й вона понесла відчутні людські й матеріальні втрати, пов’язані з вимушеною міграцією населення. На окупо­ваній ворогом території зали­шаються два підприємства: Ста­ханівський завод техвуглецю і Луганський хімфармзавод із загальною чисельністю до тися­чі працівників. Проте, незважа­ючи на вкрай важку політичну ситуацію у країні, різке падіння валового продукту і зупинку ви­робництва, на багатьох підпри­ємствах хімічної галузі колек­тиви продовжують працювати, і наша профспілка їх повністю підтримує та надає їм організа­ційну і правову допомогу.

– А які головні пріоритети для профспілки в таких складних умовах?

– Головними пріоритетами є робота щодо недопущення зу­пинки підприємств, зниження рівня доходів працівників, ско­рочення зайнятості, забезпечен­ня зростання заробітної плати. Разом з тим, ріст цін та дефіцит природного газу, введення Кабі­нетом Міністрів України обме­ження на обсяги промислового споживання цього енергоресур­су спричинило подальше ско­рочення обсягів виробництва мінеральних добрив. Враховую­чи ситуацію, Центральна рада профспілки оперативно реагу­вала на стан хімічного виробни­цтва, який набув критичного ха­рактеру. Ми спільно із Союзом хіміків безліч разів направляли звернення до Прем’єр-міністра України щодо загрози припи­нення діяльності підприємств з виробництва мінеральних до­брив та зростання соціальної напруги в регіонах, де ці під­приємства розташовані. Варто зазначити, що реакція Уряду була позитивною. В результа­ті підприємства з виробництва азотних добрив збережено. Ра­зом з тим, загрози щодо цього виникають постійно, тому ми продовжуємо працювати в цьо­му напрямку.

Керівництво Центральної ради докладає чимало зусиль у створенні сприятливих умов для відновлення роботи вітчиз­няних нафтопереробних підпри­ємств, потужності яких спро­можні переробляти до 35 млн тонн нафти на рік. Однак, сьо­годні внутрішній ринок нафто­продуктів насичується за раху­нок імпорту, частка якого давно перевищила допустиму межу і сягає 80 і більше відсотків. У цей скрутний для країни час не використовувати навіть ті по­тужності, що ще залишились у робочому стані, неприпусти­мо. З огляду на те, що вирішен­ня питання віднесено до ком­петенції Уряду, ми звернулись до Прем’єр-міністра України з проханням створити комісію за участю відповідних державних органів, власників і керівників НПЗ, науковців, представників галузевої профспілки для роз­робки державної Стратегії роз­витку галузі. Завдання не з про­стих, але іншого виходу немає.

– Які досягнення Профспілки Ви хотіли би підкреслити?

– Навіть за умови економіч­ної кризи, падіння виробництва нам спільно з керівниками під­приємств, роботодавцями вдало­ся за 2014 рік порівняно з 2013-м не тільки зберегти середню за­робітну плату найманих пра­цівників, а й збільшити її в усіх галузях промисловості. Так, у хімічній та нафтохімічній про­мисловості вона становить 3971 грн, у нафтопереробній — 4916 грн, у фармацевтичній — 6219 грн, що в 3,3–5 разів перевищує розміри державних соціальних стандартів. Наведені приклади соціально-економічної діяль­ності свідчать про наше бажан­ня змінити ситуацію, подолати негативні явища і проблеми у виробництві.

– Час вимагає нових підходів до профспілкової діяльності. Що, на Вашу думку, повинно бути притаманним справжнім профспілковим активістам, кращим профорганізаціям?

– Головним чинником, що визначає результативність і ефективність діяльності проф­спілкових організацій, є про­фесіоналізм і компетентність профспілковців та активістів. З цією метою профспілкові орга­нізації постійно проводять ро­боту, спрямовану на підготов­ку та підвищення кваліфікації профспілкових працівників. У 2013/2014 навчальному році про­ведено 77 семінарів, у яких взя­ли участь близько 2 тис. проф­спілковців. Обласними й пер­винними організаціями за 2014 рік підготовлено 40 інформа­ційних та методичних матеріа­лів. Проведено 25 круглих сто­лів різної тематики за участю близько 500 осіб. Водночас має­мо визнати, що в багатьох проф­спілкових організаціях прово­диться недостатня робота з під­готовки резерву кадрів.

– Одним з головних завдань, що постають перед профспіл­кою, є збереження організації і чисельності спілчан. Що можна сказати з цього приводу?

– На сьогодні в структурі профспілки 14 обласних і Ки­ївська міська організації, що об’єднують 203 первинних профорганізації. Загальна чисель­ність членів профспілки – 87581 особа, в тому числі працюючих на підприємствах, в організаці­ях і установах – 69942, студентів і учнів – 4876, непрацюючих пен­сіонерів – 12763. З об’єктивних причин протягом 2014 року в профспілці зменшилася кіль­кість первинних профспілкових організацій на 48, а членів проф­спілки на 24974 особи, в тому числі працюючих на підприєм­ствах – 20475.

Питання мотивації профспіл­кового членства та залучення працівників до профспілки неодноразово розглядалися на засіданнях Центральної і об­ласних рад, у первинних орга­нізаціях проводилася індивіду­альна робота з новоприбулими працівниками й тими, хто мав намір вийти з профспілки, по­силювалась роз’яснювальна ро­бота. На наш погляд, для поси­лення мотивації профспілково­го членства необхідно вдоскона­лювати колективно-договірну систему, за якою члени проф­спілки повинні мати більше пе­реваг, ніж позаспілкові праців­ники, а також здійснювати за­ходи з об’єднання і збереження трудових колективів.

Як свідчить багаторічний до­свід, високий рівень профспіл­кового членства є на тих під­приємствах, де налагоджена взаємовигідна співпраця між профкомом і роботодавцем, пра­цівники мають правовий за­хист, їм надається фінансова допомога на оздоровлення, від­починок тощо. Це такі підпри­ємства, як ПАТ «Дніпронафто­продукт», ВАТ і ПрАТ «Росава», ПАТ «Фармак», ПАТ НВЦ «Бор­щагівський хімфармзавод», ПАТ «Одеський припортовий завод», ПАТ «Укртатнафта», Черкаський ПАТ «Азот» та ін. На цих підприємствах зберегли­ся об’єкти соціально-культурної сфери, спортивні заклади, бази відпочинку. Для членів проф­спілки та їх дітей здійснюєть­ся часткове здешевлення путі­вок на відпочинок і санаторно-курортне лікування, придбаних за кошти роботодавця. Це важ­ливо в нинішніх умовах, коли Фонд соціального страхування України припинив фінансуван­ня для придбання путівок на санаторно-курортне лікування працівників.

– Нині ми спостерігаємо за по­гіршенням умов праці та життя більшості наших громадян, членів профспілок. Що в зв’язку з цим робить профспілка?

– Жорсткий наступ на права працівників, порушення прав профспілок спонукали їх вда­тися до протестних дій. Під егі­дою ФПУ в жовтні минулого року проведено Всеукраїнський форум профспілок та Всеукра­їнську попереджувальну акцію з ходою та пікетуванням будин­ку Уряду і врученням вимог профспілок. 23 грудня в Києві відбулася Всеукраїнська акція протесту профспілок, у якій ак­тивну участь взяли представни­ки нашої профспілки і за вимо­гами якої було підписано дору­чення Прем’єр-міністра Украї­ни. Проте, мусимо визнати, що акції протесту профспілок не стали перепоною для прийнят­тя бюджету на 2015 рік, спрямо­ваного на вирішення фінансо­вих проблем країни за рахунок її пересічних громадян. Нада­лі, в цих складних умовах, наші дії мають бути спрямовані на ведення ефективного діалогу з владними структурами щодо вирішення як правових, так і соціально-економічних питань. На засіданні Президії ЦР проф­спілки в листопаді 2014 року ми підтримали проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій, мета якого – підви­щення ефективності та резуль­тативності діяльності профспі­лок, зміцнення профспілкового руху, посилення його ролі і міс­ця в громадянському суспіль­стві. Основні положення цьо­го проекту ми врахуємо під час підготовки Основних напрямів дій профспілки на наступний виборний період.

11.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання