« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з директором державного Центру зайнятості України Юрієм ХАРЧЕНКОМ

Розмова з директором державного Центру зайнятості України Юрієм ХАРЧЕНКОМ

  Ринок праці перебуває під впливом геополітичної ситуації

– Юрію Олексійовичу, якими, на Вашу думку, нині є основні проблеми ринку праці в Украї­ні? Чи готова Державна служба зайнятості до викликів сього­дення?

– Ринок праці, як відомо, пе­ребуває під впливом геополі­тичної ситуації та економічно­го стану України, і в останні мі­сяці, на жаль, ми стаємо свідка­ми несприятливих тенденцій. Це, зокрема, скорочення кіль­кості економічно активного на­селення, зменшення кількості зайнятого населення та рівня зайнятості в усіх регіонах і, на­впаки, зростання кількості без­робітних і рівня безробіття (за методологією Міжнародної ор­ганізації праці). Відбувається скорочення кількості найманих працівників як на підприєм­ствах, в установах та організа­ціях, так і у фізичних осіб-під­приємців. Поширюються обся­ги зайнятості в скороченому ро­бочому режимі. Кількість ва­кансій зменшується за всіма ви­дами економічної діяльності та групами професій. Поглиблю­ється дисбаланс між попитом і пропозицією на ринку праці.

У І кварталі 2014 року рівень безробіття в Україні зріс з 8,0% до 8,8% економічно активного населення, однак поки що зали­шається нижчим, ніж у країнах Європейського Союзу, де він становив 11%.

Роботодавцями України заяв­лено про заплановане масове вивільнення понад 130 тис. пра­цівників. Відбувається зростан­ня кількості зареєстрованих без­робітних. Так, протягом І пів­річчя 2014 року до нас звернули­ся по допомогу в працевлашту­ванні та отримали статус безро­бітного 468,9 тис. осіб, що на 4,2% більше, ніж у відповідному періоді 2013 року.

Станом на початок липня кількість безробітних станови­ла 437,5 тис. осіб, а кількість ва­кансій – 48,7 тис. Порівняно з відповідною датою 2013 року, кількість вакансій скоротилася майже на третину.

Сьогодні ДСЗ працює в умо­вах загострення ситуації на рин­ку праці і продовжує виконува­ти свою основну функцію – на­давати увесь спектр послуг, пов’язаних із працевлаштуван­ням, шукати шляхи та можли­вості працевлаштування людей, які до нас звертаються.

Незважаючи на складну си­туацію на ринку праці, завдяки розгортанню активних програм сприяння зайнятості у І півріччі 2014 року працевла­штовано 281,7 тис. безробітних, що на 22 тис. більше, ніж у від­повідному періоді 2013 року. Власну справу за рахунок отри­мання допомоги по безробіттю одноразово започаткували 8,9 тис. осіб, що на чверть більше, ніж за І півріччя минулого року.

На нові робочі місця з ком­пенсацією роботодавцю витрат єдиного внеску працевлаштова­ні 7,7 тис. безробітних, у тому числі 2,9 тис. осіб, недостатньо конкурентоспроможних на рин­ку праці, та 4,8 тис. осіб, які пра­цевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах еко­номічної діяльності.

Крім того, за направленням служби зайнятості було працев­лаштовано 112,7 тис. осіб з чис­ла інших категорій громадян.

Протягом І півріччя 2014 року профнавчання за направленням ЦЗ проходили 126,1 тис. безро­бітних. У громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 131,1 тис. безробітних.

– Окрема тема – вимушені пе­реселенці з Криму та східних регіонів. Що їм пропонує служ­ба зайнятості?

– Державна служба зайнятос­ті робить усе можливе, щоб за­безпечити підтримку громадян, які прибувають з окупованих те­риторій і регіонів проведення антитерористичної операції.

Чинне законодавство надає можливість здійснювати реє­страцію безробітних у центрах зайнятості незалежно від зареє­строваного місця проживання чи перебування особи та отри­мувати там увесь комплекс по­слуг, спрямованих на працевлаштування.

Існує єдина база вакансій, де кожен відвідувач має можли­вість ознайомитися з наявними вакансіями як конкретної об­ласті, так і України в цілому, в тому числі підібрати варіан- ти тимчасового працевлаштування. Також можна отрима­ти консультації щодо потреб і вимог роботодавців у певному регіоні.

У ЦЗ індивідуально працю­ють з кожним вимушеним пере­селенцем зі сходу, який зверта­ється з питань зайнятості. Крім того, ми постійно інформуємо людей про наші послуги та їхні права.

Центрами зайнятості прово­дяться виїзні заходи. Тимчасово переміщеним особам надаються інформаційно-консультаційні та профорієнтаційні послуги, організуються ярмарки та міні- ярмарки вакансій. В усіх цен­трах зайнятості забезпечено ро­боту «гарячої» телефонної лінії служби зайнятості та визначено відповідальних фахівців для на­дання потрібних роз’яснень. У центрах зайнятості також роз­міщено інформацію про держав­ні соціальні установи, громад­ські організації, які надають до­помогу та підтримку вимуше­ним переселенцям.

– Початок трудового шляху – важливий крок для кожної мо­лодої людини. Ваші поради ви­пускникам, де шукати роботу?

– Працевлаштування молоді – взагалі одна з найактуальні­ших соціально-економічних проблем не лише України, а й багатьох країн світу. Отже, в Україні також найбільше від безробіття потерпають молоді люди віком від 15 до 24 років. Се­ред молоді цього віку кожний п’ятий є безробітним.

Швидкому працевлаштуван­ню передусім заважає брак до­свіду та кваліфікації. Однак є і проблема затребуваності фаху молодого спеціаліста робото­давцями. Адже, обираючи про­фесію або спеціальність, молоді люди часто не орієнтуються на потреби ринку праці.

Державна служба зайнятості може стати для молодої людини надійним помічником у виборі професії та в пошуку роботи. Їй допоможуть зорієнтуватися у світі професій, ситуації на рин­ку праці конкретного регіону, пройти профдіагностичне тес­тування, підібрати варіанти під­ходящої роботи або профнав­чання за актуальними професія­ми. До послуг молоді – ярмарки вакансій і різноманітні семіна­ри: з техніки пошуку роботи, са­мопрезентації, складання резюме.

Закон України «Про зайня­тість населення» надає студен­там можливість проходити ста­жування у роботодавців стро­ком до півроку за індивідуаль­ною програмою під керівни­цтвом наставника. Запис про проходження стажування вно­ситиметься до трудової книжки. Це дасть майбутнім випускни­кам той самий досвід, якого ви­магає роботодавець від претен­дентів на вакансію.

– Які професії сьогодні найза­требуваніші та які будуть акту­альними на ринку праці у май­бутньому?

– Стійка тенденція останньо­го часу – попит на професії висо­кокваліфікованих робітників, як-от слюсарів, токарів, фрезе­рувальників, електрогазозвар­ників, водіїв, робітників з ре­монту електричного обладнан­ня та інших представників ро­бітничих професій. Так, затре­бувані будівельники різних спе­ціальностей (малярі, муляри, плиточники та ін.) і працівники сфери послуг (продавці, кухарі, офіціанти, перукарі тощо).

Існує попит на бухгалтерів, економістів, лікарів, інженерів з відповідним досвідом роботи та високим рівнем кваліфікації, а також ІТ-фахівців. Потрібні технологи і фармацевти, квалі­фіковані дизайнери і редактори сайтів. У сільськогосподарсько­му секторі – агрономи, зоотехніки.

Щодо професій майбутнього – безумовно, активно розвивати­меться надалі ІТ-сфера та її про­фесії. Дедалі важливішими ста­ють біологічні спеціальності, приміром, професія еколога, а також фахівців з економного ви­користання ресурсів, напри­клад, з енергозбереження тощо. Розвиток нанотехнологій, мо­дернізація медичних техноло­гій, увага до космічної галузі може викликати появу нових професій.

Не втрачатимуть актуальнос­ті й базові професії. Це педагоги, медики, ветеринари, харчовики, працівники транспортної сфери, зв’язку, енергетики та інші.

– Юрію Олексійовичу, з берез­ня поточного року Ви працюєте директором Державного цен­тру зайнятості. Яким Ви бачите подальший шлях розвитку служби зайнятості України?

– Пошук роботи і пошук пра­цівників – це те, з чим стикаєть­ся кожний у своєму житті. Ми намагаємося зробити ці процеси ефективними. Тому що осно­вний лейтмотив нашої діяль­ності – максимальне наближен­ня до потреб людей з урахуван­ням усіх викликів сьогодення.

Взятий країною курс на євро­пейську інтеграцію ставить пе­ред службою зайнятості нові за­вдання – щодо засвоєння та адаптації європейського досві­ду до українських реалій.

В умовах проведення струк­турних перетворень в економіці зростатиме роль професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робо­чої сили, і державна служба за­йнятості продовжуватиме удо­сконалення механізмів профнавчання безробітних.

Ми також готові до того, що до кінця цього року ситуація на ринку праці може погіршитися. У наступному році вона залиша­тиметься напруженою. Може зберегтися тенденція вивіль­нення працюючих внаслідок оптимізації чисельності праців­ників під час проведення вже давно назрілих структурних економічних реформ.

Плани щодо подальшого роз­витку державної служби зайня­тості можуть бути реалізова- ні лише за умови фінансової стабільності Фонду загальнообов’язкового державного соці­ального страхування України на випадок безробіття, за раху­нок коштів якого здійснюється забезпечення соціального захис­ту населення від безробіття та реалізація заходів сприяння за­йнятості. У 2014 році Фонд фі­нансово стабільний. Проте мушу зазначити, що в наступно­му році, якщо не переглядати зменшений удвічі з 1 травня ц. р. розмір відрахувань на без­робіття, виникає загроза для ви­конання Фондом своїх основних зобов’язань.

Виконавча дирекція спільно з правлінням Фонду, головою якого є заступник Голови Феде­рації профспілок України Сер­гій Кондрюк, сьогодні шукають шляхи вирішення питання щодо перегляду розміру відра­хувань.

Наприкінці хочу сказати, що 23 липня ц. р. правлінням Фонду прийнято рішення про підви­щення з 1 вересня мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб з 936 до 974 грн. Підвищений розмір до­помоги по безробіттю отрима­ють понад 125 тис. безробітних. Це невеличкий крок до набли­ження мінімальних гарантій по безробіттю до прожиткового мі­німуму.

01.08.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання