« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Паоло Беллі: «Світовий банк визнає важливу роль профспілок у захисті соціально-економічних прав працівників»

Паоло Беллі: «Світовий банк визнає важливу роль профспілок у захисті соціально-економічних прав працівників»

  Рада виконавчих директо­рів Світового банку схвалила три нові проекти фінансової допомоги Україні загальною вартістю 1,48 млрд доларів США. Яка мета цієї допомоги і в яких сферах використову­ватимуться ці фінанси? З цьо­го запитання ми розпочали розмову з керівником секто­ру людського розвитку Пред­ставництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдо­ві Паоло Беллі. Саме він опіку­ється програмами банку щодо питань соціального захисту громадян, науки, освіти, охо­рони здоров’я.

  – Я добре ознайомле­ний з одним із цих проектів. Ця позика надається на «Полі­тику розвитку». Проект стосується саме соціальних питань. Він має назву «Програма розвитку» і перед­бачає 750 млн дол. США бюджетної підтримки – кошти, які будуть од­разу передані в Держбюджет Украї­ни. Це фінансування дасть змогу провести реформи, надзвичайно важливі для подолання нинішньої економічної кризи та вирішення деяких соціальних питань. Позика сприятиме підсиленню спромож­ності держави підтримати неза­можне населення у зв’язку з підви­щенням тарифів на газ. Частина ко­штів використовуватиметься для подальшого реформування неефек­тивних і несправедливих кому­нальних субсидій з одночасним вжиттям заходів для захисту бід­них верств населення. Ви знаєте, що досягнуто угоду з МВФ про те, що тарифи на газ буде підвищено на 55%, і на 40% відразу для домо­господарств для того, аби компанії, які надають послуги, були еконо­мічно спроможними для того, щоб зменшити прогалину у бюджеті, яка сформувалась.

– Могли б Ви виділити найбільш актуальні для України проблеми, які, на думку Світового банку, не­обхідно вирішувати в Україні на­самперед?

– Зараз дуже важливо захисти­ти бідне населення, яке потерпати­ме в результаті зростання цін на газ. Проблема у тому, що програ­ми соціальної допомоги в Україні часто безадресні, тобто надається підтримка і багатим, і бідним. Тож слід зробити так, аби ці кошти не надходили забезпеченим громадя­нам, а потрапляли до тих, кому вони справді конче необхідні.

Головне – розвиток і захист

– На яких програмах і проектах Світового банку, що реалізову­ються в Україні, Ви б акцентува­ли увагу і чому?

– Узагалі, ми працюємо за трьо­ма напрямами. Перший – це бю­джетна підтримка, коли виділяють­ся кошти під конкретні завдання, важливі структурні та макроеконо­мічні реформи, як-от упровадження реформ, удосконалення законодав­ства. Два інших проекти – це так звані інвестиційні позики. Одним із напрямів у рамках цієї програми є підтримка прийняття нового зако­ну про закупівлі, тому що у цій сфе­рі дуже багато корупції.

– Наскільки, на Ваш погляд, за­пропоновані українською владою соціально-економічні реформи відповідають вирішенню гострих соціально-економічних проблем?

– Якщо Уряд України зможе під­вищити рівень довіри і показати, що він справді бореться з корупці­єю, це буде величезне досягнення. Зараз дуже важливо відновити ма­кроекономічну фіскальну стабіль­ність, тому що відбувається значна девальвація гривні. В результаті є відповідний баланс, експорт та ім­порт зараз більш-менш збалансова­ні. Але існує проблема цієї фіскаль­ної стабільності. Я вважаю, що най­важливіше завдання – створити сприятливе середовище для розви­тку бізнесу. Це те, що ми спільно з Урядом частково робитимемо в рамках позики «Політика розви­тку». Ця робота спрямована на те, аби спростити регуляторну базу та дозвільну систему. Адже дозволи часто також є джерелом корупції. Важливо працювати у цьому напря­мі з малими та середніми підпри­ємствами, адже це величезна мож­ливість для створення нових робо­чих місць, це двигун зростання. Біз­несмени зараз працюють у склад­них умовах, тому що це зарегульо­ваний сектор, тут діє безліч дозвіль­них процедур. Треба їх спростити.

Можливо, це не зовсім об’єктивно з мого боку, але я як люди­на, яка займається соціальними питаннями, вважаю, що неабияк важливо розвивати освіту та сис­тему охорони здоров’я. На мій по­гляд, Україна, яка має не так бага­то природних ресурсів, має орієн­туватися на майбутнє зростання за рахунок людського капіталу. А для цього люди мають бути осві­чені та здорові. Мені здається, що останні 20 років цим питанням не приділяли належної уваги.

– Ви сказали про деякі важливі для України програми. Чи могли б Ви конкретніше та докладніше розпо­вісти про заходи щодо удоскона­лення державного управління і бо­ротьби з корупцією в Україні?

– Насамперед йдеться про від­криття політиками своїх активів. Це має бути прозорий процес. Друге – створення системи зворот­ного зв’язку з населенням. Зокре­ма, наш банк передбачає також інвестиції у розвиток муніци­пальних і комунальних послуг: водопостачання, теплопостачан­ня, утилізація твердих відходів. Ми працюємо з 14 містами у цьо­му плані. За час нашої співпраці наші партнери навчилися отри­мувати знизу зворотний зв’язок.

Сьогодення та перспективи

– Як повідомлялося, керівництво Світового банку очікує, що допо­мога в загальному розмірі близь­ко 3,5 млрд дол. СШАнадійде в Україну до кінця 2014 року. Від чого залежатиме реалізація цьо­го плану?

– Як я вже казав, позика на «По­літику розвитку» передбачає, що кошти одразу будуть виділені в Держбюджет, а інші програми, зо­крема Другий проект розвитку міської інфраструктури вартістю 350 млн дол. США та проект підви­щення енергоефективності у сек­торі централізованого теплопос­тачання вартістю 382 млн дол. США, передбачають фінансуван­ня упродовж п’яти років, і кошти виділятимуться у міру того, як бу­дуть витрачатися. Проекти, які ми зараз готуємо, як-от проект створення системи соціальної без­пеки, який ми розробляємо спіль­но з Міністерством соціальної по­літики, передбачають підтримку щодо надання адресної допомоги, підвищення рівня цієї допомоги і триватимуть п’ять років. Так само Проект реформування охоро­ни здоров’я на обласному рівні, який передбачає виділення 330 млн дол. США. Ці гроші надхо­дитимуть упродовж п’яти років.

Крім того, маємо ще низку про­грам із фінансової підтримки. Це ще одне свідчення того, що ми підтримуємо нове керівництво країни і довіряємо органам укра­їнської влади. Ми вважаємо, що завдяки цьому можна буде здій­снити програму модернізації і по­дальшого розвитку країни.

– Запитання, яке зараз хвилює бага­тьох: чи не порушать соціально-економічні права та інтереси про­стих працівників запропоновані Сві­товим банком реформи, чи не по­гіршать вони становище громадян?

– Я тут не погоджусь з вами. Ми вважаємо, що це буде внесок для подальшого розвитку. Маю наголо­сити, що всі проекти, які ми впрова­джуємо, мають за мету підвищення рівня життя громадян України. Ми розробляємо ці програми, а впрова­джує їх український Уряд. Усе це передбачає надзвичайно велику ро­боту щодо підвищення ефективнос­ті та якості державного управління. На моє глибоке переконання, інвес­тиції тільки поліпшать становище людей, не порушать їхні права. Ми завжди підтримуємо інклюзивний підхід, тобто залучення до вирішен­ня питань усіх сторін, аби влада розподілялася так, щоб можна було задовольнити потреби найбільшої кількості людей. Наприклад, рі­шення, яке довелося приймати Уря­ду, зокрема щодо підвищення ціни на газ, викликане необхідністю, адже інакше бюджет просто втра­чає величезні кошти, відтак уся система не є життєздатною.

Про роль профспілок

– Що Ви можете сказати про роль профспілок, зокрема Федерації профспілок України, у вирішенні актуальних питань захисту соціально-економічних інтересів пра­цівників? Якого значення набуває соціальний діалог за участю дер­жави, роботодавців і профспілок?

– Питання праці, ринку праці не­абияк важливі для нас. Так, мину­лого року наш глобальний звіт щодо розвитку світу так і назвали – «Робочі місця». Маю зауважити, що ми завжди визнавали величезну роль, яку відіграють профспілки у справі підсилення та захисту прав і можливостей мільйонів людей. У багатьох країнах ми бачимо велику роль профспілок у забезпеченні соціально-економічного розвитку та підвищенні стандартів життя. Профспілки, які здатні розвивати плідну співпрацю з владою і робо­тодавцями, розвивають більш гнуч­кі підходи і водночас забезпечують захист не тільки працівників, а й тих, хто перебуває поза офіційним ринком праці. Так вони забезпечу­ють розвиток країни. Світовий банк визнає і поважає важливу роль профспілок, яку вони можуть віді­гравати як у соціально-економічному розвитку, так і в захисті пра­цівників. Вважаємо, що профспіл­ки мають діяти більш масштабно, відповідально і брати до уваги більш широкий контекст.

– Міжнародна конфедерація профспілок, до складу якої вхо­дить ФПУ, активно бореться за гідну працю, гідну її оплату, ство­рення високотехнологічних ро­бочих місць, безпечні умови пра­ці. На Вашу думку, що потрібно зробити, щоб досягти гідної пра­ці в Україні, можливо, з допомо­гою Світового банку?

– Вважаю, що підвищення ква­ліфікації, перекваліфікація пра­цівників, створення нових високо­технологічних робочих місць – надзвичайно важливо справа, адже це підвищує людський капі­тал. І профспілкам тут належить ключова роль. Що стосується України, якщо розвиватиметься країна, підвищуватиметься зарплата, то й зростатимуть можли­вості країни, їй доведеться конку­рувати на ринку високих техноло­гій, вироблення продукції з висо­кою доданою вартістю. Ваша краї­на має у цьому гарні традиції. Їх треба підтримувати й розвивати.

– Чи має Світовий банк плани щодо співпраці з Федерацією профспілок України?

– Звісно. Нам украй потрібен діалог щодо вивчення ринку пра­ці в Україні, розроблення нових програм розвитку та соціального захисту. Зараз ми намагаємося вивчити, які є запити на ринку праці. Ми хотіли б співпрацювати в цьому напрямі із профспілками, зокрема з Федерацією профспілок України, обговорити результати наших досліджень, скористатися пропозиціями профспілок.

Завдання на завтра

– Що Ви очікуєте від нового Пре­зидента України стосовно вирі­шення актуальних соціально-економічних проблем?

– Якщо переважна більшість на­селення підтримує Главу держави, то це дуже важливо у цивілізовано­му суспільстві. Зараз рано говори­ти про кроки нового Президента. Та якщо говорити про сфери розви­тку бізнесу, подолання корупції, соціальний сектор, сподіваюсь, що Президент і новий Уряд приділять цьому питанню належну увагу. Ми вважаємо, що зараз Україна має чу­дову нагоду здійснити прорив і ста­ти справді незалежною і демокра­тичною державою.

– Чи стане це позитивним сигна­лом для закордонного інвестора?

– Ми вже зараз бачимо позитив­ні сигнали. Бачимо також і те, що у разі проведення необхідних ре­форм будуть створені можливості для стабілізації економіки країни, відновлення зростання, створення робочих місць. Задля цього потріб­но працювати всім міжнародним партнерам та інвесторам. Ми збільшуємо нашу допомогу, тому що прагнемо допомогти покращи­ти життя людей в Україні та досяг­нути економічного одужання в цей важливий для країни час. Ке­рівництво держави щиро прагне поліпшити надання державних по­слуг населенню і провести рефор­ми, які вкрай зараз необхідні. А ми сповнені рішучості допомогти їм.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання