« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з головою профспілки працівників соціальної сфери України Володимиром ТЬОТКІНИМ

Розмова з головою профспілки працівників соціальної сфери України Володимиром ТЬОТКІНИМ

  Проблеми соціальних працівників – поза увагою держави


– Володимире Івановичу, но­воприйнятий Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» й низка урядових постанов болюче вдарили по бюджетній сфері, значно звузивши соціальні га­рантії працівників. Над якими проблемними питаннями сьо­годні доводиться працювати Центральній раді Профспілки, аби захистити права спілчан?

– Працівники установ, за­кладів та організацій соціаль­ної сфери, як і інші бюджетні галузі, стурбовані ситуацією, що склалася в результаті при­йняття 27 березня ц. р. Закону України «Про запобігання фі­нансової катастрофи та ство­рення передумов для економіч­ного зростання в Україні», по­станови Кабінету Міністрів України № 65 від 1 березня ц. р. «Про економію державних ко­штів та недопущення втрат бю­джету», які вже звузили зміст гарантій держави працівникам бюджетної сфери та держав­ним службовцям. Запропонова­ний Кабінетом Міністрів Укра­їни законопроект «Про внесен­ня змін до деяких законодав­чих актів України (щодо вдо­сконалення окремих положень соціальної політики)» (реєстра­ційний № 4648 від 07.04.2014) та­кож спрямований на зниження життєвого рівня працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Пе­редбачений «ручний режим» встановлення оплати праці державним службовцям погір­шує їхні умови оплати праці.

Центральна рада Профспіл­ки звернулась до Голови Верхо­вної Ради України Олександра Турчинова щодо недопущення соціальної несправедливості, зменшення доходів державних службовців за рахунок урізан­ня фінансування бюджетних галузей. Адже сьогодні й без того рівень заробітної плати, приміром, працівників управ­лінь праці та соціального за­хисту (від спеціаліста до на­чальника відділу,) які є дер­жавними службовцями з ви­щою освітою, дорівнює заробіт­ній платі прибиральниці.

Болюче вдарило по праців­никах соціальної сфери не тіль­ки зменшення видатків на оплату праці працівників бю­джетної сфери, а й скорочення видатків на утримання фахів­ців із соціальної роботи, перед­бачене Законом України від 27.03.2014 № 1165-VII «Про вне­сення змін до Закону України «Про Державний бюджет Укра­їни на 2014 рік», відповідно до якого з 1 травня проводиться скорочення фахівців із соціаль­ної роботи у разі, якщо місцеві бюджети не забезпечать утри­мання зазначених посад за ра­хунок власних коштів. Проте більшість місцевих бюджетів є дотаційними. І хоча Міністер­ство соціальної політики не по­годжувало жодних норматив­но-правових документів щодо скорочення посад фахівців із соціальної роботи, видатки на утримання цієї категорії скоро­чено. Станом на 01.04.2014 у сис­темі працюють 9901 фахівець із соціальної роботи. Із загальної кількості працюючих фахівців 5032 особи (50,8%) попереджені про вивільнення.

– Кадрове забезпечення є од­ним з найгостріших проблем­них питань сьогодення. Яка ситуація в соціальній сфері?

– У зв’язку з прийняттям по­станови Кабінету Міністрів України «Про економію дер­жавних коштів та недопущен­ня втрат бюджету» передбаче­не припинення доплат за вико­нання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та неза­повнення вакантних посад ста­новить загрозу для соціальної сфери. Адже специфіка роботи окремих установ не витримає таких обмежень. Це питання порушувалося під час зустрічі профспілок із заступником мі­ністра фінансів Володимиром Матвійчуком 5 квітня ц. р., у зверненні до міністра соціаль­ної політики Людмили Денісо­вої. За повідомленням мініс­терства, на сьогодні зазначене питання опрацьовується з ура­хуванням пропозицій органів виконавчої влади й інших уста­нов для внесення змін до поста­нови Кабінету Міністрів Украї­ни від 01.03.2014 № 65 «Про еко­номію державних коштів та не­допущення втрат бюджету».

До Центральної ради Проф­спілки надходять звернення від обласних організацій, тру­дових колективів установ та організацій соціального захис­ту щодо недопущення скоро­чення чисельності працівни­ків.

Кадрове забезпечення діяль­ності установ, закладів та орга­нізацій соціальної сфери сьо­годні є одним з найгостріших проблемних питань, що пов’язане насамперед з низь­кою оплатою праці та надмір­ним навантаженням у зв’язку з розширенням і введенням до­даткових функцій. Забезпече­ність видатками на утримання департаментів, районних і міських управлінь праці та со­ціального захисту зовсім не враховує збільшення функціо­нальних обов’язків та покладе­них на них завдань.

23 квітня відбулося засідан­ня президії Центральної ради Профспілки з обговорення про­блемних питань працівників установ, закладів та організа­цій соціальної сфери, в якому взяв участь заступник міністра соціальної політики України – керівник апарату Віктор Іван­кевич. Учасники засідання об­говорили низку проблем галузі та внесли пропозиції щодо їх вирішення.

– 14 травня ц. р. виповнюється 10 років від доленосної для працівників соціальної сфери події – створення Професійної спілки працівників соціальної сфери України. З якими під­сумками підійшла Профспілка до цієї дати?

– Створення Профспілки ста­вило за мету об’єднання пра­цівників підприємств, установ і організацій, близьких за свої­ми проблемами, що дало змогу більш уважно вивчати і вирі­шувати питання захисту прав та інтересів спілчан. Результа­ти 10-річної діяльності Проф­спілки засвідчили, що форму­вання новоствореної організа­ції було дуже своєчасним.

За цей час Профспілка за­клала надійний фундамент для подальшого зміцнення сво­їх позицій як виразника інтересів спілчан. Завдяки принци­повій позиції Центральної ради й обласних рад Профспіл­ки, профкомів первинок, прове­денню політики соціального партнерства, небайдужості до проблем спілчан вдалося вирі­шити низку наболілих про­блем, не тільки зберегти, а й зміцнити Профспілку, збіль­шити активність і чисельність, здобути належний авторитет.

Цьогоріч розпочалися звіти та вибори в обласних профорга­нізаціях, що передують прове­денню ІІІ з’їзду Профспілки в 2015 році. В нелегких економіч­них умовах проходять ці звіти. І прийняття вищезазначених законодавчих актів послаблює здобутий результат. На звітно- виборних конференціях спілча­ни вимагають активних дій на їхній захист. Вони хочуть мати гідну заробітну плату, необхід­ну для забезпечення добробуту їхніх сімей і впевненості в за­втрашньому дні. На жаль, сьо­годні заробітна плата праців­ників соціальної сфери най­нижча серед інших бюджетних галузей. У відповідності із за­конами України в галузі осві­ти, охорони здоров’я, культури і науки держава передбачає га­рантії та пільги працівникам. Чинний ЗУ «Про соціальні по­слуги» визначає основні орга­нізаційні та правові засади на­дання соціальних послуг осо­бам, які перебувають у склад­них життєвих обставинах і по­требують сторонньої допомо­ги, але не містить гарантій пра­цівникам соціальної сфери, які надають ці послуги.

У січні ц. р. Центральній раді Профспілки на погоджен­ня надійшов розроблений Мі­ністерством соціальної політи­ки України ЗУ «Про соціальну роботу та соціальні послуги», що передбачає встановлення державних гарантій працівни­кам і частково враховує пропо­зиції Профспілки. Разом з тим ЦР наполягає на врахуванні ін­ших пропозицій, що були на­правлені. Тож робота над зако­нопроектом триває.

Працівники соціальної сфе­ри розуміють, що здійснення низки заходів Урядом щодо ра­ціонального використання державних коштів, недопу­щення втрат бюджету та ство­рення передумов для еконо­мічного зростання в нинішніх складних умовах є необхідним для стабілізації економіки і за­побігання економічній ката­строфі. Водночас здійснення цих заходів за рахунок людей праці призведе до їхнього зубо­жіння.

17.05.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання