« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Крізь терни – до виконання колективного договору

Крізь терни – до виконання колективного договору

Протягом останніх декількох мі­сяців тривали напружені пере­мовини між представниками трудових колективів – профспіл­ковим комітетом та адміністраці­єю НАЕК «Енергоатом» щодо змін і доповнень до колективного до­говору. Тим часом працівники ви­словлювали різноманітні побою­вання щодо негативних наслідків таких змін у колдоговорі.

Про непростий хід переговорів, складність формування загаль­ного тарифу та фонду оплати праці, відсутність коштів на соці­альний розвиток розповів голова профспілкового комітету НАЕК «Енергоатом», заступник голови Атомпрофспілки Олексій ЛИЧ.

Лілія СОКОЛОВА

Прес-служба Атомпрофспілки

– У зв’язку з поя­вою в ЗМІ ін­формації про те, що дирекції компанії у 2014 році буде збіль­шено заробітну плату на 30%, я одразу хотів би зазначити: для дирекції НАЕК «Енергоатом» зарплату передбачено збільшити на 4,8%. Водночас для працівників діючих атом­них станцій цей показник ста­новитиме в середньому 8%. Зарплатне підвищення стосу­ватиметься передусім тих, хто безпосередньо виробляє елек­троенергію, – промислово-виробничого персоналу атом­них електростанцій. Загалом при формуванні нового тари­фу на електроенергію для НАЕК «Енергоатом» було за­кладено загальне підвищення зарплати для виробничо-промислового персоналу на 7% і збільшення адмінвитрат на 5%. Ми спільно з адміні­страцією проаналізували ці цифри, а також необхідність підвищення за усіма напряма­ми фонду оплати праці, і вже підписано документ, який ви­значає безпосередній розподіл грошей у наших підрозділах.

– Які є складнощі при форму­ванні загального тарифу?

– Складнощі зумовлені тим, що за різними видами спіль­ної діяльності НАЕК стоять різні регулюючі органи, які формують різні тарифи: один тариф на тепло, інший – на електроенергію, що виробля­ється гідроелектростанціями чи за допомогою вітряків, а в атомній енергетиці таке теж присутнє. Для кожного виду енерговиробництва в компанії існує своя система встанов­лення тарифів на електроенер­гію. Відповідно, різними є цифри щодо фонду оплати праці. Раніше вирівнювали їх за рахунок того, що проводили практично перерозподіл коштів на оплату праці промислово-виробничого персоналу основного виробництва, тобто атомних електростанцій. Цьо­го року дано жорстку вказівку щодо приведення їх у відпо­відність з відповідними тари­фами: на тепло, електроенер­гію, що виробляється на гідро­електростанціях, тощо. Через це й виникла складність фор­мування загального для ком­панії тарифу.

Разом з тим профком не може погодитися з пропозицією адміністрації щодо зни­ження зарплати для працівни­ків підприємств вітрової та гідроенергетики. Поки що три­вають перемовини і пошук оптимального рішення.

– Показник до підвищення зарплати – збільшення випус­ку продукції та надання по­слуг. Якою є ситуація з опла­тою праці на обслуговуючих підприємствах?

– Непроста ситуація і на від­окремлених підрозділах, що надають різноманітні послу­ги. Так, на ВП «Атоменерго­маш» і ВП «Атомремонтсер­віс» рівень оплати праці зале­жить від виробничої програ­ми, яка визначається на поточ­ний рік, в якій є у тому числі розділ зарплати, й відповідно до обсягу виконання зазначе­них робіт та трудовитрат виво­диться величина фонду опла­ти праці.

На жаль, цього року в нас поки що не виходить підвищи­ти тарифні ставки і посадові оклади на підприємстві «Атоменергомаш» у зв’язку з тим, що проект виробничої програми підприємства, який було представлено до розгля­ду, не дає змоги здійснити таке підвищення. Ми залиши­ли резерв на той випадок, якщо в підрозділі протягом року з’являтимуться додатко­ві замовлення на роботи для АЕС. У такому разі з резерву будуть спрямовуватися кошти на збільшення фонду оплати праці для ВП «Атоменерго­маш». Щодо «Атомремонтсер­вісу», таких проблем у підроз­ділу немає, тому що немає на сьогодні проблем з обсягом ви­конуваних робіт за виробничи­ми програмами.

А от де є проблеми щодо оплати праці, так це у праців­ників воєнізованої охорони АЕС. Сьогодні, за нормативни­ми документами Міністерства енергетики та вугільної про­мисловості, рівень зарплати працівників воєнізованої охо­рони є значно вищим за рівень зарплати працівників, які пе­ребувають у воєнізованому за­гоні міністерства й охороня­ють аналогічні енергетичні об’єкти. Він також перевищує зарплати представників вну­трішніх військ, які охороня­ють атомні станції.

Незважаючи на необхідність приведення колдоговору у від­повідність з нормативними до­кументами – галузевими та дер­жавними, профком наполягає на збереженні основного прин­ципу – неприпустимості погір­шень для працівника, адже жодна людина не повинна по­страждати. Щодо цього ми ве­демо переговори і сподіває­мось, що наші аргументи бу­дуть вагомими для збереження рівня зарплати даної категорії працівників. На щастя, в попе­редні роки нам вдалося значно підвищити тарифну складову у ФОП. На сьогодні вона стано­вить понад 53% у структурі оплати праці, доходах наших працівників. А 5 років тому це було трохи більше 40%. За раху­нок підвищення тарифних ста­вок і окладів у попередні роки, особливо в другій половині 2011-го і протягом 2012-го (на 2% щомісячно), нам удалося під­вищити мінімальну тарифну ставку на 6,9% і щомісячно збільшувати її, починаючи з 1 квітня 2012 року, на 2%.

Таким чином, ми досягли по­казників щодо мінімальної та­рифної ставки для виробничого персоналу – 2,22, а для невироб­ничого персоналу – 1,66 від міні­мальної зарплати, встановле­ної на державному рівні.

– Чи затверджено кошторис на соціальний розвиток?

– Найскладніше завдання, що постало сьогодні перед профкомом, це вкластися в по­передні суми кошторису соці­ального розвитку. Справа в тому, що у тарифі на електроенергію в нас передбачено лише дві третини від необхід­них коштів на соцрозвиток. Це означає, що третина, яка зали­шилася, буде предметом пошу­ку додаткових джерел. Поки що такого джерела адміністра­ція запропонувати не може.

Протягом січня не проводи­лося жодних витрат з кошто­рису соцрозвитку, звідси – за­боргованість із зарплати пра­цівникам ДЮСШ м. Нетішина, тренерам колективів фізкуль­тури. З огляду на це прийнято рішення: підписати тимчасо­вий кошторис на перший квар­тал 2014 року. Профком споді­вається, що надалі буде підпи­сано узгоджений соціальний кошторис, який забезпечить виконання колдоговору в по­точному році.

– Чи вдалося обстояти збере­ження пільг і гарантій пенсіо­нерам? Над чим ще дово­диться працювати?

– Досі профком успішно об­стоював збереження всіх пільг і гарантій, передбачених у кол­договорі. Однак не вирішено питання одноразових виплат працівникам, які виходять на пенсію. Справа в тому, що із за­гального обсягу передбачених у кошторисі соціального розви­тку грошей більше 30% мали б витрачатися на одноразову ви­плату пенсіонерам. Цього року в тарифі на електроенергію цю статтю колдоговору, що нази­вається, зовсім «обнульовано». Необхідно шукати інші джере­ла, щоб заповнити цю фінансо­ву прогалину. Поки є домовле­ність з адміністрацією про обов’язкове спрямування 16 млн грн на погашення зобов’язань за одноразовими виплатами пенсіонерам, перед­баченими колдоговором ще за 2013 рік. На жаль, щодо 2014 року адміністрація поки що не бачить можливостей для вико­нання в повному обсязі колдо­говору в частині виплат пенсіо­нерам. Тож запропоновано ви­ключити з положення однора­зові виплати пенсіонерам, які йдуть на пільгову пенсію за списками № 1 та № 2, окрім тих, хто йде на інвалідність, і тих, хто за станом здоров’я не може далі працювати, а адміністра­ція не в змозі запропонувати їм відповідну до медичних пока­зань роботу.

Профком сьогодні звинува­чують, що ми не розуміємо складної ситуації, проблем у виробничій діяльності, необ­хідності виконання основного завдання компанії – продовження ресурсу атомних енер­гоблоків і недостатності фі­нансових ресурсів на виконан­ня таких робіт. Та незважаючи на всі закиди окремих керівни­ків, що ми не хочемо «увійти в їхнє становище», ми наполяга­ємо на тому, що в забезпеченні надійної і безпечної експлуа­тації АЕС вирішальна роль на­лежить «людському чинни­ку», а наявність здорового емо­ційно та фізично, кваліфікова­ного персоналу на наших АЕС є запорукою цього. Тому «де­бати» тривають.

Останню нараду спільної комісії представників адміні­страції і профкому щодо підго­товки змін і доповнень до кол­договору було проведено 22 січня. Адміністрація компа­нії надала профкому свої про­позиції з питань, що розгляда­лися на цьому і попередніх спільних засіданнях. Профком долучив до них свої аргумен­ти, й документи наразі подано на розгляд у трудові колекти­ви, які будуть формувати по­зицію профспілкової сторони на перемовинах.

Після спливання місячного терміну від дня направлення документів до підрозділів та проведення там конференцій буде визначено дату конфе­ренції трудового колективу НАЕК «Енергоатом» і остаточ­но вирішено це питання.

02.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання