« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Віктором Субботіним, генеральним директором ВАТ «Турбоатом»

Розмова з Віктором Субботіним, генеральним директором ВАТ «Турбоатом» Виробництво довжиною вісімдесят років

– Вікторе Георгійовичу, розка­жіть, будь ласка, чим і як живе сьогодні ВАТ «Турбоатом». Які нові технології впроваджуються?

– Наша продукція викорис­товується в 45 країнах світу. Сьогодні 50% виготовленого нами обладнання йде на екс­порт, хоча ще минулого року він складав більше 60%. В останній рік у нас значно зрос­ли обсяги замовлень по Украї­ні. Ми проводимо модерніза­цію вітчизняних гідростанцій, на сьогодні у виробництві дев’ять турбін. Також на під­приємстві виготовляється тре­тя гідротурбіна Дністровської гідроакумулюючої електро­станції – найбільшої в Європі, а цієї осені ми закінчили по­ставку для другої машини, пуск якої запланований на кі­нець грудня. Також в Україні активно розпочалася модерні­зація парових станцій з турбі­нами потужністю 150, 200, 300 МВт. Тому «Турбоатом» має дуже велике завантажен­ня і темпи зростання обсягів реалізації. За дев’ять місяців 2013 року підприємство реалі­зувало продукції на суму 1431,1 млн грн.

Якщо говорити про експорт, то сьогодні ми постачаємо свою продукцію і запчастини в дев’ять країн світу. Наші основні замовники – Росія, Ка­захстан і Таджикистан. У цьо­му році «Турбоатом» уклав контракт на виготовлення шести конденсаторів для ро­сійських АЕС, сума контракту перевищує 100 млн дол. США. Також для РФ у виробництві обладнання для десяти агрега­тів ГЕС.

На ринку Казахстану «Тур­боатом» за останні три роки здійснив прорив. Нині підпри­ємство проводить модерніза­цію двох парових турбін К-500-240-2 для блоків № 1, 2 Екібас­тузької ГРЕС-1. Це унікальний проект: «Турбоатом» запропо­нував замовнику турбіни з установленням на існуючий фундамент з більш високими параметрами пари і підвищен­ням потужності з 500 до 540 МВт. Підприємство також бере участь у програмі рекон­струкції Казахської ТЕС Аксу. За останні кілька років завод модернізував п’ять турбін, у результаті чого потужність станції зросла на 110 МВт. У Таджикистані «Турбоатом» ба­гато років працює з Нурек­ською і Рогунською ГЕС. Крім того, в нас є діючі контракти в Європі, зокрема Угорщині, Болгарії, Фінляндії, а також в Індії та Латинській Америці – Мексиці, Аргентині.

– Який рівень заробітної пла­ти на підприємстві?

– Сьогодні на підприємстві близько 6 тис. працівників, з яких 1,5 тис. – молодь віком від 20 до 28 років. Загалом за останнє п’ятиліття середній вік працівників заводу змен­шився з 50 до 44 років. Зараз молоді фахівці «на старті» отримують зарплату в межах 2,5–3 тис. грн. Середня зарпла­та робітників основних профе­сій складає близько 6 тис. грн, у цілому по заводу – 4300 грн. Висококваліфіковані співро­бітники, які працюють на ви­значальному обладнанні, за­робляють близько 12 тис. грн. Це одна з найвищих у галузі вітчизняного машинобудуван­ня зарплат, яку можна порів­няти із західноєвропейськими.

– Як підприємство вирішує питання охорони праці?

– Охорона праці – одна з основних складових робочого процесу. Ми намагаємося мак­симально дбати про безпеку життя і здоров’я працівників у процесі їх трудової діяльності. Звичайно ж, багато залежить від самого працівника. Відділ охорони праці проводить ін­структажі, в нас розроблена спеціальна навчальна програ­ма. Цього року ми навчили і перевірили знання майже 3 тис. осіб.

Дуже важливими є й медогляди, які проводяться при прийомі на роботу і періодич­но в процесі трудової діяль­ності. Це дозволяє запобігти травмуванню та розвитку хво­роб. Крім того, всі наші пра­цівники забезпечені спецодя­гом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального за­хисту. Робітники в цехах отри­мують по 2 комплекти спецодягу для своєчасного прання та хімчистки, що проводиться в пральні підприємства на но­вому обладнанні. Цього року на здійснення заходів з охоро­ни праці спрямовано більше 15 млн грн.

– Вікторе Георгійовичу, роз­кажіть про соціальний захист ваших працівників.

– Разом з профспілковим ко­мітетом ми намагаємося піклуватися про своїх співробіт­ників не тільки під час робочо­го процесу, а й приділяємо ве­лику увагу їхньому здоров’ю та відпочинку. За останні кіль­ка років на заводі відремонто­вані їдальні, буфети, соціально-побутові комплекси, онов­лені поліклініка та медпункти на кожному виробничому май­данчику. Також упорядковано гуртожитки, біля яких облаштовані дитячі майданчики, відремонтовано спортивний комплекс «Турбініст». Сьогод­ні там працюють 12 різнопро­фільних секцій, в яких безко­штовно займаються більше тисячі людей. Значні кошти вкладені в утримання і розви­ток бази «Блакитна затока» на Салтівському водосховищі, де кожен співробітник із своїми рідними може відновити здоров’я і сили, витративши при цьому невелику суму на двотижневий відпочинок.

– Які плани на 2014 рік?

– Цей рік для нас особливий – 21 січня нашому підприєм­ству виповнюється 80 років. Ювілей ми зустрічаємо з гор­дістю і високими фінансовими та виробничими показниками. За підсумками 2013 року реалі­зовано продукції на суму 1,8 млрд грн. І на 2014-й у нас укладено контрактів більш ніж на 2 млрд грн. Уже сьогод­ні сформований портфель за­мовлень на I квартал 2015 року, що дуже важливо для на­шого виробництва, оскільки випуск турбін – і парових, і гі­дравлічних – це довготрива­лий цикл. Наприклад, виго­товлення парової турбіни три­ває 18–36 місяців, залежно від її типу та потужності.

– Як співпрацюють адміні­страція підприємства та профспілковий комітет?

– Ми разом проводимо вели­ку роботу з формування та ви­конання колективного догово­ру, поліпшення соціальної по­літики підприємства, органі­зації відпочинку й оздоров­лення працівників та їхніх ді­тей. Також профком бере ак­тивну участь в організації основного виробничого проце­су. Наші організації працю­ють в єдності, допомагаючи один одному.

12.01.2014


Анна Рєпіч редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання