« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова із Сергієм ТЕСЛЕНКОМ, головою об’єднання профспілок Харківської області

Розмова із Сергієм ТЕСЛЕНКОМ, головою об’єднання профспілок Харківської області – Сергію Анатолійовичу, нещо­давно Об’єднання профспілок Харківської області відзначи­ло 65-річчя поновлення робо­ти облпрофради. З якими під­сумками профорганізації регі­ону підійшли до цієї дати?

– На мою думку, найбіль­шою заслугою є те, що проф­спілки пройшли перевірку на міцність, подолавши складні етапи післявоєнного часу, про­цесу після перебудови, 90-х ро­ків, коли руйнувалася економі­ка і т. ін. Профспілки Харків­щини вистояли, і не просто ви­стояли, а в окремих ситуаціях, навіть утративши в своїх лавах значну кількість членів проф­спілок, усе ж таки зміцнилися та знайшли потрібний вектор руху, який на сьогодні зберіг організації та дає їм змогу пра­цювати в напрямі соціального захисту людини праці.

– На Вашу думку, над чим сьогодні потрібно працювати профспілкам, щоб досягти певного результату в розв’язанні нагальних соціаль­них проблем?

– Моя позиція полягає в тому, що вирішення соціальних проблем повинне відбуватися за столом переговорів, у соці­альному діалозі. І в окремих ви­падках для обстоювання своїх позицій профспілкам необхід­но вдаватися до більш жорстких засобів впливу, бути більш упевненими. І це повинні відчу­вати наші соцпартнери. Якщо ж вони бачать якусь розгубле­ність, невпевненість з нашого боку, то вирішувати проблеми, звичайно, не поспішатимуть.

– Якщо говорити про розви­ток соціального діалогу з вла­дою регіону, на що хотілося б звернути увагу?

– Сьогодні соціальний діа­лог розвивається нормально, є взаємне порозуміння. Головне, що ми не просто слухаємо один одного, а й чуємо іншу сторо­ну. Є і реакція, і сприйняття, і розуміння того, що потрібно вирішувати нагальні питання.

У нас регулярно проходять засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, на яких ми порушуємо гострі соціальні питання і де та­кож відчуваємо підтримку і ро­зуміння соціальних партнерів. Якщо ми готуємо звернення на ім’я Президента чи Прем’єр-міністра, то під ним підпису­ються усі три сторони соцдіало­гу. Проте, на жаль, не завжди відповіді є позитивними.

Нещодавно ми ініціювали підписання угоди з Інспекцією з питань захисту прав спожи­вачів у Харківській області. Також укладені угоди з Держ­гірпромнаглядом. Наразі ми проводимо спільні перевірки підприємств з питань безпеки й охорони праці, здоров’я на­ших працівників.

– Ви торкнулися питання без­пеки й охорони праці на ви­робництві. Які заходи вживає ОПХО задля поліпшення умов праці та проведення атестації робочих місць?

– Атестація робочих місць в масштабах області проведена на 92,8%. Проте, в окремих ра­йонах Харківщини цей показ­ник становить лише 37–74%. Тобто, роботодавці, виходячи з тієї ситуації, яка сьогодні склалася в економіці країни, економлять на здоров’ї людей. Об’єднання профспілок Хар­ківської області включає пи­тання безпеки й охорони праці до окремого розділу Територі­альної угоди. Ці питання контролюються та розглядаються на обласному рівні за обов’язкової участі профспілок. Але головне, що вони перебувають у полі зору первинних проф­спілкових організацій, обко­мів профспілок, які ближче до працівників. І якщо щось не вирішується, первинки пер­шими мають бити на сполох.

ОПХО спільно з територі­альним управлінням Держ­гірпромнагляду склали графік проведення перевірок безпеки й охорони праці в установах, організаціях, на підприєм­ствах регіону. До цих переві­рок ми також залучаємо проф­спілкових представників від галузей, техінспекторів, які працюють в ОПХО.

Робота з підготовки та на­вчання кадрів, яка сьогодні проводиться профспілками спільно з Фондом соціального страхування від нещасних ви­падків на виробництві та про­фесійних захворювань, – це кроки в напрямі відновлення армії тих фахівців, які займа­ються питаннями охорони праці, а також контролюють її безпеку безпосередньо в тру­дових колективах, запобігаю­чи порушенням у цій сфері.

Окрім навчання ми прово­димо виїзні семінари на кон­кретних підприємствах, де розглядаємо всі питання в комплексі: колдоговірна робо­та, охорона праці, атестація робочих місць і т. ін. Хоча це й велике за обсягом завдання, проте ми надаємо можливість керівникам членських органі­зацій побачити та порівняти досвід передових підприємств у забезпеченні належних умов праці своїх працівників.

– Яка нині ситуація з оплатою праці у вашому регіоні?

– Якщо порівняти початок 2013 року з сьогоднішнім днем, зростання заробітної плати в регіоні склало близько 109,7%. Сказати, що це велике досяг­нення, було б перебільшенням. Адже за рівнем середньої заро­бітної плати наша область по­сідає лише 10-те місце в Украї­ні. До того ж, за середньої зарплати в регіоні у 3020 грн, у та­ких галузях, як охорона здоров’я та соціальна допомога вона складає 2320 грн, сільському господарстві – 2601 грн, освіті – 2687 грн.

Але динаміка зростання є, і ми сподіваємося, що при укла­данні колективних договорів, а також тих галузевих угод, які підписуватимуться центральними комітетами галузевих профспілок, ситуація трохи по­ліпшиться. А в цілому потрібно дотримуватися тієї принципо­вої позиції, яку оприлюднила Федерація профспілок України, що зарплати мають збільшува­тися не у відсотки, а в рази. І ми її повністю підтримуємо.

– Наскільки сьогодні молодь активно долучається до профспілок? Розкажіть про особливості молодіжної полі­тики на Харківщині.

– Нині ми проводимо низку заходів із залучення молоді до профспілок. У квітні 2006 року була створена Молодіжна рада Об’єднання профспілок Харків­ської області, основними за­вданнями якої є координація дій молодіжних рад та комісій щодо роботи з молоддю всіх членських та первинних проф­спілкових організацій, регулю­вання її трудових прав та соці­альних гарантій, вивчення та допомога у вирішенні соціаль­них та професійних проблем працюючої молоді та студент­ства. Молодіжна рада активно налагоджує стосунки з міжна­родними молодіжними профорганізаціями. Проводиться низка заходів. Приміром, не­щодавно відбувся турнір інте­лектуальної гри серед проф­спілкової молоді «Що? Де? Коли?», присвячений 65-річчю з дня поновлення роботи Хар­ківської обласної ради проф­спілок. У цьому заході, який висвітлювало наше обласне те­лебачення, взяли участь 37 ко­манд, що представляли 16 об­ласних галузевих профоргані­зацій Харківщини, а також ко­манда гостей Бєлгородського обласного об’єднання організа­цій профспілок. Мета турніру – популяризація різних форм ін­телектуальної діяльності се­ред профспілкової молоді, під­вищення іміджу профспілок серед молодих людей і стиму­лювання їх зацікавленості до профспілкової тематики, на­дання можливості реалізувати свій творчий та інтелектуаль­ний потенціал. І хочу зазначи­ти, що відсоток молоді у проф­спілках регіону потроху збіль­шується. Хоча роботи в цьому напрямі ще дуже багато.

На нещодавньому засіданні виконавчого комітету ОПХО було підтримано ініціативу Молодіжної ради щодо прове­дення конкурсу молодих пое­тів серед профспілкової моло­ді, присвяченого 200-річчю від дня народження Тараса Шев­ченка. Також проводяться різ­номанітні спортивні змаган­ня, навчання. Більшість поді­бних заходів для молоді, як правило, на рівні профоб’єднань проводяться в Україні вперше. Тому до наших фахів­ців звертаються колеги з ін­ших областей за досвідом.

– Як Об’єднання профспілок Харківщини піклується про своїх ветеранів, колишніх профактивістів?

– При Об’єднанні профспі­лок Харківської області ство­рена та діє ветеранська органі­зація, єдина в регіональних профоб’єднаннях України, до складу якої входять колишні керівники та працівники член­ських організацій ОПХО.

На урочистості з нагоди 65-річчя поновлення роботи ОПХО ми запросили всіх го­лів, які очолювали Об’єднання профспілок Харківської облас­ті в попередні роки, та керів­ників членських організацій, які зараз на заслуженому від­починку. Вони були дуже вдячні за запрошення і раділи, що про них не забувають. Під час урочистостей їх було наго­роджено почесними грамота­ми. Відбулося живе спілкуван­ня за участю всіх ветеранів.

Рада ветеранів проводить велику патріотичну роботу. Організовуються зустрічі з мо­лоддю у профспілковій віталь­ні Харківського соціально-економічного інституту, а та­кож у дитячих таборах відпо­чинку, де ветерани праці та Великої Вітчизняної війни ді­ляться своїми спогадами.

Ветеранська організація приділяє велику увагу органі­зації дозвілля ветеранів, орга­нізовує відвідування музеїв, виставок, театрів, екскурсії містом. Також до всіх свят і знаменних дат готуються уро­чисті заходи і концерти. За ве­теранами, яким важко само­стійно пересуватися, закріпле­ні волонтери. Вони допомага­ють їм у домашньому госпо­дарстві та відвідують у свят­кові дні з подарунками.

Ветеранська організація ОПХО також проводить актив­ну роботу на рівні міста, об­ласті. Зокрема, розроблені со­ціальні програми щодо під­тримки та допомоги ветера­нам праці.

28.12.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання