« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Юрій КУЛИК: «Захист прав людини – пріоритет для профспілок»

Юрій КУЛИК: «Захист прав людини – пріоритет для профспілок»

День прав людини в усьому світі відзначається щорічно 10 грудня за ініціативою Ге­неральної Асамблеї ООН. Він знаменує дату прийнят­тя Асамблеєю Загальної декларації прав людини у 1948 році.

Захист конституційних прав громадян вважають одним із своїх головних пріорите­тів українські профспілки. Напередодні Дня прав лю­дини ми попросили відпо­вісти на декілька запитань Голову Федерації профспі­лок України Юрія КУЛИКА.

ЗОНИ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ

– Юрію Миколайовичу, що для Вас особисто та профспілок вза­галі означає захист прав люди­ни? На яких засадах будуєте свою діяльність у цей сфері?

– Насамперед зазначу, що за­хист законних прав людини, зо­крема соціально-економічних, – це пріоритет для ФПУ та її член­ських організацій. У статті 24 Конституції України проголо­шено: громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обме­жень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ет­нічного та соціального похо­дження, майнового стану, місця проживання, за мовними або ін­шими ознаками. Проте, пору­шення права на рівність вини­кає не тільки в результаті усві­домленої дискримінації окре­мих осіб або їх груп, а й унаслі­док надання іншим особам або їх групам особливих переваг і привілеїв. Тому конституційне право на рівність передусім пе­редбачає рівність можливостей.

А статтею 43 Конституції України проголошено право кожного громадянина на працю, що включає можливість заро­бляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку по­годжується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у ви­борі професії та роду трудової діяльності. Громадянам гаран­тується захист від незаконного звільнення.

Проте, аналіз здійснення членськими організаціями ФПУ – всеукраїнськими галузевими профспілками та територіаль­ними профспілковими об’єднаннями громадського контролю за дотриманням робо­тодавцями законодавства про працю свідчить про те, що ця конституційна норма багатьма роботодавцями в державі не ви­конується.

– Із чим це пов’язано? Невже роботодавці не розуміють, що вони порушують конституційні права працівників?

– Справа в тому, що в україн­ському суспільстві, в україн­ській економіці, на жаль, існує ще чимало зон соціальної не­справедливості, зокрема в таких сферах, як умови праці та її оплата. І тут своє слово мають сказати профспілки. Наприклад у ситуації, коли в ході адміні­стративної реформи суттєво об­межуються повноваження Дер­жавної інспекції України з пи­тань праці, не збільшується чи­сельність державних інспекто­рів праці, що унеможливлює проведення ними перевірок до­тримання роботодавцями зако­нодавства про працю так часто і ретельно, як того вимагає прин­цип забезпечення ефективного застосування правових норм, Рада ФПУ ще на початку цього року спеціальною постановою визначила пріоритетним за­вданням Федерації, її членських організацій на 2013–2014 роки розгортання масового, дієвого громадського контролю проф­спілок за дотриманням трудово­го законодавства.

На виконання постанови Ради Президія ФПУ затвердила нормативні акти з питань гро­мадського контролю профспі­лок, а з 1 серпня 2013 року в скла­ді Департаменту правового за­хисту апарату ФПУ утворено Управління захисту трудових прав – правову інспекцію праці в кількості 7 кваліфікованих фа­хівців.

– Зрозуміло: щоб кваліфікова­но захищати права та інтереси громадян, необхідно мати ґрунтовні спеціальні знання, бути добре обізнаним з практи­кою вирішення конфліктних си­туацій. Де і як навчаються профспілкові фахівці з питань захисту прав людини?

– Наведу кілька прикладів. 9–20 вересня цього року на базі Академії праці, соціальних від­носин і туризму ФПУ відбувся перший двотижневий семінар- навчання правових (головних правових) інспекторів праці те­риторіальних профоб’єднань та галузевих профспілок. Під час семінару правові інспектори праці ознайомилися з актуаль­ними питаннями законодавства про працю та профспілки, ре­формуванням трудового законо­давства на сучасному етапі, стратегією діяльності правових інспекцій праці профспілок щодо забезпечення дотримання роботодавцями законодавства про працю, шляхами співпраці із соціальними партнерами, пи­таннями розбудови системи гро­мадського контролю профспілок та ефективного інспектування.

До програми навчання ще двох груп правових інспекторів праці профспілок, проведення якого планується у травні і жов­тні наступного року, будуть включені питання щодо перевір­ки прямої і непрямої дискримі­нації на ринку праці. Окрім того, сьогодні у ФПУ розробля­ється Юридичний довідник ін­спектора праці профспілок, що складатиметься з двох томів і включатиме витяги з міжнарод­ного та вітчизняного законодав­ства щодо питань запобігання та протидії дискримінації у сфері праці.

ГОЛОВНЕ – ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЙ

– Громадський контроль – це, звісно, дуже добре. Але він ефективний тільки тоді, коли є конкретні позитивні результати. Чим тут можуть похвалитися профспілки?

– Почну відповідь з того, що громадський контроль у член­ських організаціях ФПУ прово­диться інспекторами праці профспілок, загальна кількість яких станом на 1 листопада складала 12786 осіб. Як бачимо, це ціла армія громадських контролерів. За підсумками 2012 року, інспекторами праці член­ських організацій ФПУ проведе­но 21522 перевірки дотримання вимог трудового законодавства, якими охоплено 15954 юридичні особи, та виявлено 116469 пору­шень законодавства про працю.

– А які порушення трапляються найчастіше?

– Найбільше порушень щодо оплати праці. Значна їх частина стосується робочого часу та часу відпочинку, праці жінок і непо­внолітніх, гарантій і компенса­цій. Досить поширеним є пору­шення порядку звільнення та пе­реведення працівників, а також зміни істотних умов праці тощо. Але виявити порушення замало. Треба ще допомогти вирішити проблеми. З метою поновлення трудових прав працівників у 2012 році профспілковими орга­нізаціями підготовлено та на­правлено 11722 подання (письмо­вих повідомлення) про усунення порушень законодавства про працю, з яких 8869 адресовані ро­ботодавцям, 517 –територіаль­ним державним інспекціям з пи­тань праці, 320 – органам проку­ратури, 14 – Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, 1392 – органам виконав­чої влади та органам місцевого самоврядування, 610 – іншим ор­ганам.

Незважаючи на вказані захо­ди, з виявлених 116469 порушень законодавства про працю усуну­то лише 32649, з яких 27419 усуну­то роботодавцями добровільно. У 2012 році за поданнями проф­спілкових органів притягнуто до відповідальності 1026 посадо­вих осіб підприємств, з них до кримінальної відповідальності – 38 осіб, адміністративної – 328, дисциплінарної – 646. На вимогу виборного органу первинної профспілкової організації відпо­відно до статті 45 КЗпП України розірвано 14 трудових догово­рів з керівниками підприємств.

Якщо говорити про цей рік, то за першу його половину інспек­торами праці профспілок прове­дено 11 тис. перевірок дотриман­ня вимог трудового законодав­ства та виявлено 49 тис. пору­шень. Зазначу, що ФПУ та її членські організації продовжу­ють взаємодіяти з Державною інспекцією України з питань праці – 735 перевірок проведені спільно з її територіальними ор­ганами.

– Одним з проявів соціальної несправедливості та порушен­ня прав людини є дискриміна­ція працівника. Як на це реагу­ють профспілки?

– Профспілкові контролери дуже ретельно вивчають такі ви­падки та допомагають вжити ефективних заходів захисту пра­цівників. Під час інспектування часто виявляються факти дис­кримінації працівників також за ознакою членства в профспілці.

Зокрема, зазначені факти ма­ють місце на підприємствах транснаціональних компаній (ТНК), адміністрації яких не до­пускають на свою територію профспілкових активістів, об­межують права працівників на об’єднання в профспілки, що є проявом дискримінації в сфері праці. Створені на окремих під­приємствах профспілкові орга­нізації ігноруються роботодав­цями, що унеможливлює веден­ня колективних переговорів, на них чиниться психологічний, адміністративний тиск і в по­дальшому їх здебільшого звіль­няють з роботи через надумані причини.

Так, за повідомленням Всеукраїнської профспілки праців­ників і підприємців торгівлі, громадського харчування та по­слуг, у ТОВ «МЕТРО Кеш Енд Кері Україна» мали місце факти незаконного звільнення та пере­слідування членів виборних профспілкових органів. Навіть у разі проведення звільнення у зв’язку із скороченням чисель­ності працівників у першу чергу під таке звільнення підпадають працівники, які вступили до первинної профспілкової органі­зації, що діє в товаристві. Біль­ше того, з ними представники роботодавця проводять так зва­ну «роз’яснювальну» роботу щодо виходу з профспілки, за що пропонується певна винагорода.

СПРАВЕДЛИВІСТЬ – ТУРБОТА СПІЛЬНА

– Ситуація не з приємних. Але що в таких випадках робити працівникам і профспілкам?

– У кожному конкретному ви­падку первинні профспілкові ор­ганізації отримують допомогу від галузевих профспілок та на­шої Федерації. Але треба цю про­блему вирішувати глобально. Тому в проекті Трудового кодек­су України, поданому до Верхо­вної Ради України народними депутатами Ярославом Сухим та Олександром Стояном, до речі, колишнім Головою ФПУ, в статті 4 «Недопущення дискри­мінації у сфері праці» визначе­но: «Забороняється будь-яка дис­кримінація у сфері праці, зокре­ма порушення принципу рівно­сті прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, ре­лігійних та інших переконань, статі, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворю­вання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи ін­ших органів за захистом своїх прав або надання підтримки ін­шим працівникам у захисті їх­ніх прав, за мовними або інши­ми ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання».

Хочу також зазначити: пози­ція Федерації профспілок Украї­ни полягає в тому, що захист прав людини – турбота спільна. Тому з метою поєднання дер­жавного, парламентського та громадського контролю, погли­блення співпраці щодо захисту трудових і соціально-економіч­них прав та законних інтересів членів профспілок, дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства підписано відпо­відну Угоду між ФПУ та Держав­ною інспекцією України з пи­тань праці, а також Меморан­дум з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. На виконання Угоди та Меморанду­му розроблені відповідні захо­ди. Ми переконалися на практи­ці: спільна робота сприяє більш ефективному захисту трудових прав працівників.

15.12.2013



Коментарі

#2 19.12.2013 19:55 добавил: Наталья | додати коментар

У Вас в иницалах заведуюшей отдела образования произошла опечатка.
А женщина действительно грубая и несдержанная в общении.

 
#1 19.12.2013 19:19 добавил: Толмачова Оксана Володимирівна | додати коментар

Хотілось би знати, хто може захистити звичайну сільську вчительку, яка прийшла до завідуючого відділу освіти Краснодонського району Коротких Т. В. ,щоб просто запитати, хто винен у невиплаті заробіт. плати. За це питання вчителька (вагітна жінка) отримала погрози стосовно усіх можливих перевірок, шантаж, що в першу чергу постраждає директор школи, де вчителька працює та ще багато дуже неприємних висловлювань у свою адресу. Де можна отримати підтримку? (0990228767 мій тел. )

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання