« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Миколою БОГДАНОМ, головою Федерації профспілкових організацій Чернігівщини

Розмова з Миколою БОГДАНОМ, головою Федерації профспілкових організацій Чернігівщини

Ми повинні на всіх рівнях доводити свою спроможність

– Миколо Андрійовичу, фінан­сове зміцнення профспілок не в останню чергу залежить від якнайбільшої зайнятості пра­цездатного населення та «бі­лої» зарплати. Який стан справ в області щодо зайнятості, ди­наміки профчленства і як об­ласні профспілки сприяють реалізації чинного законодав­ства у цій сфері?

– Серед головних напрямів ро­боти профспілок області – забез­печення кожного члена проф­спілки роботою, передусім завдя­ки збереженню та збільшенню кількості робочих місць. Іще то­рік у грудні на засіданні президії ФПО за участі директора облас­ного центру зайнятості та заступ­ника начальника головного управління праці й соціального захисту населення облдержадмі­ністрації розглядалося питання про перспективи розвитку трудо­вого потенціалу області відпо­відно до Закону України «Про за­йнятість населення». Посадовці інформували присутніх про вжи­ті заходи з реалізації цього зако­нодавчого акта. Учасники засі­дання відзначили, що профспіл­ки області мають докласти всіх зусиль, аби запобігати пробле­мам у сфері зайнятості населен­ня, зокрема щодо скорочення ро­бочих місць і звільнення праців­ників. Зазначалося, що через ско­рочення чисельності трудових ресурсів, зміну їх статево-вікової структури, міграційні процеси, професійно-кваліфікаційну не­збалансованість попиту та про­позиції робочої сили, зменшення кількості вакансій тощо кіль­кість штатних працівників об­ласті за останніх десять років зменшилася на 35%. Це, як ви ро­зумієте, й втрата членів профспі­лок. Окрім того, маємо низку не­численних профспілкових орга­нізацій, які, відповідно, слабкі як фінансово, так і організаційно. Тож ЗУ «Про зайнятість населен­ня» в певному сенсі є путівником до збільшення та зміцнення профспілок різних галузей. У по­станові президії зазначено, що органи влади, роботодавці та профспілки мають спільно пра­цювати над реалізацією поло­жень цього закону.

Крім того, у навчально-методичному центрі профспілок за участі соціальних партнерів відбулося засідання круглого столу на тему «Стан та перспек­тиви розвитку трудового потен­ціалу в рамках Регіональної уго­ди. Проблеми тіньової зайнятос­ті та заробітної плати й шляхи їх подолання». Вкотре було ак­центовано увагу на тому, що в області спостерігається дисба­ланс між попитом і пропозицією робочої сили, спричинений зна­чними обсягами звільнення пра­цівників, ліквідацією наявних і браком нових робочих місць. На формування ринку праці відчут­но впливає й підготовка над­лишку молодих спеціалістів, а звідси – диктат роботодавця у сфері зайнятості, адже праців­ники погоджуються на будь-які умови, аби лише отримати робо­че місце.

– Усе ж, очевидно, Ви можете похвалитися конструктивізмом у стосунках із соціальними партнерами?

– Справді, в області налаго­джено дієвий соціальний діалог між владою, органами місцевого самоврядування та роботодавця­ми. Наші відносини регламентує передусім Регіональна угода між ФПО, Чернігівською ОДА та об­ласним об’єднанням організацій роботодавців на 2011–2015 роки.

Голова ФПО області є членом колегії облдержадміністрації, громадської ради при ОДА, при головному управлінні Міндохо­дів у Чернігівській області. Пра­цівники ФПО та членських орга­нізацій входять до складу тери­торіальної обласної тристорон­ньої соціально-економічної ради, регіонального комітету з економічних реформ, до понад 12 комісій і координаційних рад. Укладено угоди про співпрацю з територіальною державною ін­спекцією з питань праці, відді­ленням Національної служби посередництва і примирення, те­риторіальним управлінням Держгірпромнагляду, головним управлінням Пенсійного фонду в області та ін.

Це дає можливість порушува­ти, обговорювати й вирішувати чимало питань щодо захисту прав та інтересів наших спіл­чан. Отже, намагаємося систе­матично й послідовно вдоскона­лювати всі форми соціального діалогу, щоразу спрямовуючи перемовини на поліпшення соціально-економічного захисту працівників. Зокрема, скажімо, членські організації незмінно вносять пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку та проектів облас­ного й місцевих бюджетів.

У квітні ц. р. відбулося роз­ширене засідання Ради ФПО, на якому розглядалося питання про роботу Федерації профспіл­кових організацій Чернігівської області, її членських організа­цій щодо вдосконалення соці­ального діалогу в трудових ко­лективах області. Це актуально, бо, з одного боку, завдяки зусил­лям первинних профорганізацій відсоток охоплення працівників колективними договорами по­стійно збільшується, а з іншого боку, кількість працівників за цей самий час значно зменшила­ся. В цілому колективними дого­ворами охоплено майже 87% працівників. Ми постійно аналі­зуємо перебіг процесу колективно-договірного регулювання, і знову ж таки – маємо неоднозначну ситуацію. Спостерігаєть­ся відчутний поступ: зміст кол­договорів удосконалюється й стає більш якісним, конкрет­ним, посилюється контроль за їх виконанням, розширюється коло питань, що сприяють по­ліпшенню матеріального стано­вища трудівників.

З іншого боку, аналіз свід­чить, що профспілковим органі­заціям не завжди вдається дося­гати таких результатів, які задо­вольняли б спілчан. Отже, не сповна реалізуються можливос­ті переговорного процесу. Для поліпшення ситуації у сфері роз­витку соціального діалогу на всіх рівнях Рада ФПО ухвалила постанову, в якій визначено пер­шочергові завдання. Серед них, зокрема, на рівні підприємств – це активна участь профкомів в обговоренні та ухваленні рі­шень щодо виробничих планів, програм розвитку підприємств, модернізації виробництва, впро­вадження сучасних технологій, надання соціальних послуг. Усе це покладено в основу колектив­них договорів. Окрім того, Рада ФПО звернулася до роботодав­ців – як до соціальних партнерів щодо усунення перешкод для створення профспілок і ведення колективних переговорів, участі працівників в управлінні під­приємствами; сприяння запро­вадженню міжнародних стан­дартів соціальної відповідаль­ності бізнесу; неухильного до­тримання законодавства про працю; забезпечення реалізації норм чинної Генеральної угоди у сфері охорони праці; проведен­ня атестації робочих місць.

Президія Федерації профспіл­кових організацій області під­тримала пропозицію ФПУ про внесення змін до Закону Украї­ни «Про соціальний діалог в Україні» щодо створення тристо­ронніх соціально-економічних рад на рівні міст і районів. Соці­альні партнери не заперечують.

– Наскільки вони є відповідаль­ними в питанні своєчасної ви­плати заробітної плати?

– Це один із показників, за яким наші спілчани іноді оціню­ють роботу профспілкових орга­нізацій. На жаль, в області спо­стерігається таке ганебне явище, як заборгованість із виплати заробітної плати. Так, станом на 1.10.2013 року загальна сума (з урахуванням економічно неак­тивних підприємств) невиплати становила 15,6 млн грн. Порушу­ються терміни виплати зарплати працівникам бюджетних уста­нов та організацій. Щороку ці пи­тання розглядаються на прези­дії. Ми вже надсилали звернення ФПО до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів Украї­ни, облдержадміністрації.

В області створено тимчасові комісії (обласна, міська та район­ні), до складу яких входять пред­ставники профспілок, які опіку­ються питаннями ліквідації за­боргованості із зарплати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На засіданнях комісій за­слуховуються звіти начальників галузевих управлінь, керівників підприємств-боржників і сіль­ськогосподарських підприємств, визначаються перспективи пога­шення заборгованості з конкрет­ними обсягами й термінами по кожному підприємству-боржнику. Контролюється вико­нання протокольних рішень.

Як приклад, наведу ВАТ «При­луцький завод «Білкозин». Через фінансову кризу завод зупинив­ся. Профспілковий комітет звер­тався до органів влади всіх рів­нів, стукали в усі двері, в які тіль­ки можливо! ФПО порушувала питання про ситуацію на заводі перед відповідними органами. Нині по «Білкозину» проведено майже всі розрахунки, підприєм­ство запрацювало. Ми розуміє­мо, що не завжди нам вдається задумане, не на всі наші листи реагують як належить, але хто стукає, тому відчиняють.

– Миколо Андрійовичу, яка роль Навчально-методичного центру Федерації профспілок Чернігівщини в посиленні мо­тивації профспілкового член­ства та ефективності соціально­го діалогу?

– Центр надзвичайно попу­лярний серед спілчан. Тут по­стійно відбуваються зустрічі представників профспілок, вла­ди, громади, бізнесу, на яких об­говорюється й вирішується ши­роке коло питань соціально-економічної спрямованості. На семінарах, тренінгах, круглих столах, науково-практичних конференціях предметно обгово­рюються шляхи захисту прав працівників, питання охорони праці, регіонального розвитку, досягнення ґендерної рівності, безперервної освіти дорослих.

Школи профспілкового акти­ву періодично працюють у райо­нах і містах області та у трудо­вих колективах. Спеціалісти Центру вже кілька років практи­кують проведення «Профспілко­вого уроку» у закладах профтехосвіти та вишах. На щорічних семінарах лідери студентських профспілок розвивають навички профспілкового органайзингу, публічної діяльності, захисту прав студентської молоді тощо. Тож недаремно наш НМЦ – базо­вий навчальний заклад у систе­мі профспілкової освіти ФПУ.

03.12.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання