« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Олександром Окісом, головою Національної служби посередництва і примирення

Розмова з Олександром Окісом, головою Національної служби посередництва і примирення

15 років на варті стабільності соціально-трудових відносин

Упродовж 15 років На­ціональна служба посе­редництва і примирення сприяє вирішенню колек­тивних трудових спорів (конфліктів) та запобіган­ню їх виникненню, поліп­шенню стану соціально-трудових відносин, формуванню соціального діалогу в Україні. Тож на­передодні річниці «ПВ» поцікавилися у голови Національної служби про результати діяльності та плани на майбутнє.

– Олександре Ярославовичу, охарактеризуйте завдання та цілі, які постають нині перед Службою.

– Основною метою діяльності НСПП було і залишається спри­яння поліпшенню стану соціально-трудових відносин та запобігання виникненню колек­тивних трудових спорів (кон­фліктів), їх прогнозування, здій­снення посередництва та спри­яння у вирішенні таких спорів тощо. Водночас НСПП сприяє забезпеченню здійснення соці­ального діалогу, виробленню узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та соціально-трудових від­носин в Україні; підвищенню рівня правової культури учас­ників соціально-трудових відно­син у цілому. Також Службою здійснюються заходи щодо за­безпечення реалізації положень Закону України «Про соціаль­ний діалог в Україні». Відповід­но до цього Закону на НСПП по­кладено нові функції з прове­дення оцінки та підтвердження відповідності критеріям репре­зентативності сторін соціально­го діалогу.

– Чого вдалося досягти за роки діяльності Національної служби посередництва і при­мирення? Які результати ро­боти?

– Упродовж 15 років діяльнос­ті НСПП зареєстровано понад 1900 колективних трудових спо­рів та 4696 вимог, висунутих на­йманими працівниками, проф­спілками у колективних трудо­вих спорах з різних питань. Най­більша кількість таких спорів, а саме 1812, виникла на виробни­чому рівні, на територіальному – 68, на галузевому – 17, на націо­нальному – 5. Так, за сприяння Національної служби при взає­модії з усіма зацікавленими ор­ганами та організаціями у ході проведення примирних проце­дур було вирішено та знято з ре­єстрації 1801 колективний тру­довий спір, або майже 95% від їх загальної кількості.

– Чи можете назвати, в яких галузях та областях України реєструється найбільше ко­лективних трудових спорів (конфліктів)? Чи однакова їх кількість у різних регіонах?

– Якщо подивитися на цифри, то вони свідчать про те, що се­ред галузей економіки найбіль­ша кількість колективних тру­дових спорів припадає на під­приємства, установи і організа­ції машинобудування – це 333 спори, або 17,5%, житлово-комунального господарства – 303 (15,9%), освіти – 222 (11,7%), транспорту – 201 (10,6%), вугіль­ної галузі – 192 (10,1%). А якщо ж дивитися в розрізі адміністративно-територіальних одиниць, то в Донецькій, Луганській, Дні­пропетровській, Харківській, Одеській, Київській областях, адже там багато економічно ак­тивних підприємств.

– Ви згадували про запобіган­ня виникненню таких спорів. Яким чином це відбувається? Ічи задіяні в цьому регіональні відділення НСПП?

– Так, дійсно, це один із чи не найважливіших напрямів робо­ти Служби. Ми готуємо прогноз розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колектив­них трудових спорів (конфлік­тів) двічі на рік. У кожній облас­ті України є відділення НСПП, фахівці здійснюють моніторинг стану соціально-трудових відно­син на всіх підприємствах, вжи­вають усіх заходів, щоб усунути будь-які конфлікти.

До прикладу, з’явилася забор­гованість із виплати заробітної плати за місяць чи два, або про­водиться реорганізація на під­приємстві тощо, виходячи з кон­кретної ситуації, наші фахівці роблять певний аналіз чинни­ків, які ускладнили стан соціально-трудових відносин, і на доконфліктній стадії сприя­ють стабілізації зазначеного ви­падку.

Таким чином, кожне відді­лення НСПП в АР Крим та об­ластях, добре орієнтуючись в ситуації, робить прогнози на найближчий період. Так, у груд­ні ми збиратимемо інформацію з регіонів, аби зробити такий прогноз на перше півріччя на­ступного 2014 року. Аналізуючи минулі наші прогнози, ми ді­йшли висновку, що вони під­тверджуються приблизно на 90%. Тож нині сприяти вирішен­ню наявних проблем в трудово­му колективі ми намагаємось на доконфліктному етапі.

– З набранням чинності Зако­ну України «Про соціальний діалог в Україні» сторони соці­ального діалогу все частіше сі­дають за стіл переговорів для вирішення тих чи інших про­блем. Однак, час від часу в країні відбуваються страйки. Можна говорити про змен­шення їх кількості?

– Звичайно. Статистика страйків та колективних припи­нень роботи впродовж 2006–2012 років та в період із січня по жовтень поточного року засвід­чує ефективність проведення примирних процедур. Саме за­вдяки вирішенню розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин цивілізова­ним правовим шляхом, усві­домленню і роботодавцями, і найманими працівниками пе­реваг переговорного та примир­ного процесів вдалося досягти стабільного зниження кількос­ті проведених страйків. Так, статистика засвідчує, що, зо­крема, у 2006 році їх було 32, 2007 – 24, 2008 – 13, 2011 – 12, 2012 – 11, а в поточному році – 10.

– Чи існують складнощі в ро­боті Служби? Якщо так, то як Ви їх долаєте?

– Якщо звернутись до історії та поцікавитися досвідом ін­ших країн, то ми побачимо, що в деяких державах аналогічні служби існують вже понад 100 років. Нагадаю, що ми святку­ватимемо 15. Тож, звичайно, ми напрацьовуємо досвід, вчимося у наших закордонних колег. Го­ловна мета таких служб на За­ході – не доводити конфлікт до крайньої точки, а саме виник­нення страйку. Адже тоді оби­дві сторони конфлікту поне­суть втрати. Тому вони готують відповідних спеціалістів, до думки яких прислуховуються обидві сторони. У нас поки що дуже мало таких спеціалістів, та й закладів, які б їхготували.

Також є певні прогалини у законодавстві, над заповне­нням яких ми працюємо, аби внести свої пропозиції та вдо­сконалити його.

– День народження – це за­вжди привід підбити певні підсумки, проаналізувати до­сягнення, невдачі, окреслити плани на майбутнє. Про що б Вам нині хотілося сказати, чим поділитися?

– Хочу привітати всіх із 15-річчям Національної служби посередництва і примирення та сказати слова подяки нашим колегам – профспілкам, робото­давцям. Особливо хочу подяку­вати за тісну і плідну співпра­цю Голові Федерації професій­них спілок України Юрію Кули­ку та його заступникам Сергію Кондрюку, Григорію Осовому. Приємно, що наші колеги не лише слухають нас, а й чують.

Хочу побажати всім нам мен­ше конфліктних ситуацій, а якщо вони й виникатимуть, то нехай обидві сторони спору за столом переговорів за сприяння Національної служби посеред­ництва і примирення вирішува­тимуть їх у правовому полі ци­вілізованим шляхом.

Здоров’я, щастя і витримки!

 

Зі святом!

НАЦІОНАЛЬНІЙ СЛУЖБІ ПОСЕРЕДНИЦТВА І ПРИМИРЕННЯ

Шановні колеги!

Щиро вітаємо вас із 15-тою річницею від дня утворення Націо­нальної служби посередництва і примирення!

За цей час НСПП пройшла славний шлях становлення і налагоджен­ня взаємодії з усіма учасниками процесів вирішення і запобігання виникненню колективних трудових спорів: об’єднаннями профспі­лок, роботодавців, органами виконавчої влади та місцевого само­врядування.

Нині діяльність Національної служби посередництва і примирення дає можливість чітко реалізовувати механізм забезпечення по­рядку здійснення працівниками права на колективний захист своїх інтересів, сприяє налагодженню соціально-трудових відносин.

Слід відзначити й ту велику роботу, що проведена НСПП із забез­печення оцінки відповідності критеріям репрезентативності профспілок та їх об’єднань, організацій роботодавців та їх об’єднань, здійснення якої дає можливість їм брати участь у ко­лективних переговорах з укладання угод відповідного рівня та для делегування представників до органів соціального діалогу.

Прийміть щирі слова вдячності за плідну співпрацю, за вагомий внесок Національної служби посередництва і примирення та її від­ділень у розвиток соціального діалогу й досягнення взаєморозумін­ня між його учасниками та забезпечення соціальної стабільності в суспільстві.

У цей святковий день зичимо всім працівникам НСПП міцного здоров’я, щастя, наснаги, мудрості та нових досягнень у професій­ній діяльності. Нехай зростає ваш авторитет і примножується ваш внесок у забезпечення прав та гідного життя людини праці.

З глибокою повагою

Юрій Кулик,

Голова Федерації профспілок України

 

13.11.2013


Анна Рєпіч редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання