« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Володимиром ТУРАЄВИМ, головою Федерації профспілок Луганської області

Розмова з Володимиром ТУРАЄВИМ, головою Федерації профспілок Луганської області

Без минулого немає майбутнього

Профспілки Луганщи­ни відзначають ювілей­ну дату. У ці дні випо­внюється 65 років від дня створення обласної ради профспілок, пра­вонаступником якої є Федерація профспілок Луганської області. Як і будь-який інший юві­лей, це, насамперед, привід згадати, як усе починалося, назвати людей, що стояли біля витоків організації... А ще це можливість роз­повісти про досягнен­ня, підбити підсумки і визначити завдання на перспективу. Голо­ва Федерації профспі­лок Луганської області Володимир Тураєв пе­реконаний: за ці роки зроблено чимало, але рух уперед – із розряду нескінченних величин, а тому зупинятися не повинен.

– Володимире Олексійовичу, ювілей профспілкового руху Луганщини – це чергова річ­ниця, яку належить відзнача­ти, або щось більше?

– Святкування ювілею для нас – це не просто данина моді. Це, насамперед, звіт про зроблене. У ці дні ми просто зобов’язані згадати тих людей, які вписали свою сторінку в нашу спільну біографію. Майбутнє виростає з минулого, а тому ни­нішні молоді профлідери про­сто зобов’язані знати та пам’ятати своїх попередників, щоб гідно продовжувати їх справу.

А ще ювілей – це привід ско­ординувати сьогоднішні пріо­ритети, щоб успішно йти далі.

– Які ж ці пріоритети? На чому варто особливо наголосити?

– Серед головних завдань для нас – об’єднати зусилля профорганізацій для збере­ження робочих місць, збіль­шення зарплати, забезпечити захист людей праці від свавіл­ля роботодавців, зберегти здоров’я людей через охорону праці, соціальне страхування.

– Давайте конкретизуємо.

– На першому плані, поза сумнівом, проблема забезпе­чення людей роботою та гід­ною оплатою праці. Не буду на­водити цифри, що стосуються зайнятості, винагороди за пра­цю тієї чи іншої категорії тру­дящих. Цифри змінюються, на жаль, далеко не завжди в кра­щий бік. Рівень заробітної пла­ти залишається низьким у більшості секторів економіки. Більше половини працівників отримують зарплату нижче прожиткового мінімуму. Яви­ще, відверто кажучи, ненор­мальне. А затяжна ситуація з погашенням заборгованості із зарплати викликає негативний суспільний резонанс.

– Яким чином профспілки можуть впливати на ситуа­цію, які важелі використову­ють, аби поліпшити станови­ще або хоча б стабілізувати його?

– Головним знаряддям проф­спілок завжди була згуртова­ність. Ми сильні єдністю своїх дій, виваженістю та реалістич­ністю оцінок того, що відбува­ється, принциповістю в обсто­юванні інтересів людини пра­ці. Сьогодні Федерація проф­спілок області об’єднує 50 членських організацій різних рівнів і нараховує в своїх лавах понад 420 тис. спілчан. За чи­сельністю наше профоб’єднання одне з найбільших в Україні після Донецької, Дні­пропетровської та Харківської областей. У його складі нині 28 обласних, 10 територіальних організацій галузевих профспі­лок, 55 міських, 93 районних, 3611 первинних організацій.

Федерація однією з перших в області підтвердила свою ре­презентативність і отримала свідоцтво Національної служби посередництва і примирення для ведення соціального діало­гу на обласному рівні. Саме соцпартнерство, або іншими слова­ми – спільні дії органів влади, роботодавців та профспілок, є тією самою середньою лінією, яку сьогодні обрали профспіл­ки з двох крайнощів: страйків з приводу і без, з одного боку, й догідливості та невтручання – з іншого. Головним документом, яким закріплені наші тристо­ронні відносини, уже впродовж багатьох років є Територіальна угода між Луганською облдержадміністрацією, обласни­ми об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців, об­ласними профоб’єднаннями та профорганізаціями. Документ, за яким Луганщині належить жити та працювати в 2013–2015 роках, підписано під час облас­ного профспілкового форуму «Стабільна робота – гідна зарплата», який проходив напере­додні Міжнародного дня солі­дарності трудящих.

– Що можна сказати про ре­зультати виконання Територі­альної угоди за попередній період?

– Насамперед, що завдяки спільним діям сторін вирішено низку проблемних питань щодо оплати праці, сфери за­йнятості та охорони праці. Осо­бливу увагу приділено вико­нанню зобов’язань розділу «Трудові відносини», що при­несло певні результати. Серед­ньомісячна зарплата в розра­хунку на одного штатного пра­цівника області 2012 року скла­ла 3090 грн. Порівняно з попере­днім роком розмір середньомі­сячної зарплати збільшився на 12,7%. За цим показником Лу­ганська область посідає шосте місце серед регіонів України. За кількістю працівників, охо­плених колективними догово­рами, ми на другому місці се­ред регіонів України (422623 осіб, або 90,4%, по Україні ж за­галом – 81,2%). Спільна робота профорганізацій і роботодав­ців дозволила поліпшити стан виплати працівникам та чле­нам їхніх сімей не передбаче­них законодавством пільг. Проведена робота з виконання Територіальної угоди також сприяла підвищенню безпеки праці на підприємствах, в уста­новах та організаціях області. Про це свідчить і щорічне зни­ження рівня виробничого трав­матизму.

Однак існує низка норм і по­ложень, хід виконання яких не можна оцінювати як задовіль­ний, що значно знижує рівень економічної та соціальної за­хищеності трудящих. Залиша­ються невирішеними системні проблеми ринку праці: безро­біття, виплата зарплати в кон­вертах. До сьогодні не подола­не таке негативне явище, як не­своєчасна виплата зарплати, погашення заборгованості. А тому виконання положень Те­риторіальної угоди перебуває під постійним контролем профспілкової сторони.

– Луганщина, насамперед, шахтарський край. Як поліп­шити становище мешканців депресивних районів, де за­криті шахти, тих регіонів, куди прийшов приватний ка­пітал і приніс нові проблеми?

– Непродумана реструкту­ризація вугільної галузі та її наслідки – наш давній біль. Із 1996 року в регіоні ліквідовані 14 шахт, в процесі ліквідації перебувають ще 37. Близько 200 тис. людей у 44 населених пунктах залишилися без робо­ти та надії її отримати. За бор­том опинилися і програми створення нових робочих місць, і соціальна сфера, й еко­логія. Концесія для багатьох вугільних підприємств зали­шається єдиним способом ви­живання в тих умовах, в які вугільну промисловість поста­вила держава. Уникнувши перспективи перетворення ко­лись квітучих населених пунк­тів у «міста-привиди», сьогод­ні підприємства галузі зіткну­лися з таким процесом, як не­стандартна зайнятість, аут­сорсинг, аутстафінг. У цих умовах профспілки розробили та домоглися підписання угод про взаємні зобов’язання щодо збереження за працівниками соціальних пільг і гарантій, передбачених чинними колдо­говорами підприємств. При переведенні всім працівникам гарантується безстроковість трудових відносин і зберіга­ється рівень зарплати, вклю­чаючи розмір доплат, які існу­вали на момент переведення. Крім того, угода передбачає й інші особливості, пов’язані, приміром, з виплатою однора­зової допомоги, також зберіга­ється право на забезпечення безкоштовним паливом для побутових потреб.

– Проблеми, на жаль, не обмежуються вугільною га­луззю…

– Це справді так. Закрива­ються або зупиняють свою робо­ту промислові й автотранспорт­ні підприємства, на яких пра­цювали сотні людей, припине­но будівництво, не на повну силу працюють такі гіганти об­ласті, як ПрАТ «Сєвєродонець­кий «Азот», ПАТ «Алчевський меткомбінат», ХК «Луганськтепловоз». Рівень заробітної плати залишається низьким у більшості секторів економіки, в аграрному секторі та бюджет­ній сфері. Конкретно й доклад­но всі наші вимоги до вищих ор­ганів законодавчої та виконав­чої влади, серед яких стабіліза­ція роботи базових галузей еко­номіки, створення нових робо­чих місць, недопущення зрос­тання безробіття, забезпечення виконання в повному обсязі ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці» та багато інших, викладені в резолюції першотравневого форуму, чер­воною ниткою проходять у що­денних справах і турботах Фе­дерації профспілок області та її членських організацій.

Комплекс заходів, пов’язаних із відзначенням 65-річчя профспілок Луганщини, підго­товлений нами не тільки для того, щоб проаналізувати про­йдений шлях, ушанувати кра­щих працівників. Головне – позначити проблемні завдан­ня поточного моменту, ще і ще раз нагадати про свою непо­хитну позицію – захищати ін­тереси трудящих. Профспілки служать своєму народу. У цьо­му їхня сила та покликання.

10.11.2013


Наталія ЮРИШЕВА Луганська обл.

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання