« на головну 08.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з головою Федерації профспілок Рівненської області Миколою ШЕРШУНОМ

Розмова з головою Федерації профспілок Рівненської області Миколою ШЕРШУНОМ

 Ефективна співпраця з усіма учасниками соціального діалогу – ключ до успіху профспілки

– Миколо Харитоновичу, про­коментуйте, будь ласка, стан соціального партнерства в області.

– Для профспілчан Рівнен­щини одне з пріоритетних за­вдань – щоразу досягати ефек­тивності соціального діалогу. Вже напрацьовано доволі успішний механізм співпраці владних органів, роботодавців і Федерації профспілок облас­ті, котрий сприяє піднесенню такої ефективності. Передусім це наші головні інструменти із забезпечення захисту трудо­вих, соціально-економічних прав та інтересів людини пра­ці: Генеральна, Регіональна, галузеві, територіальні угоди та колективні договори.

Проаналізувавши ситуацію глибше, бачимо, що на підпри­ємствах, в організаціях та установах, де укладено колек­тивний договір, створена й діє профспілкова організація, спо­стерігається значно менше по­рушень трудового законодав­ства. Не секрет, що на підпри­ємствах, де немає профспілко­вої організації й не укладено колдоговори, набагато склад­ніше відстежити, чи вчасно ви­плачується заробітна плата, чи належна охорона праці, чи немає необґрунтованих звіль­нень і, особливо, зарплат у «конвертах». Саме це ми й на­магаємося донести до людей під час нарад-семінарів, які проводимо в районах та містах обласного значення. За їх ре­зультатами ухвалюються рі­шення, які спільно підписують соціальні партнери – представ­ники райдержадміністрацій, райрад, президії Федерації профспілок області та об’єднання організацій робото­давців. А у додатках до рішень вказуємо підприємства, орга­нізації й установи, де не укла­дено колективні договори чи порушено терміни їх дії, немає первинних профспілкових ор­ганізацій, не перераховуються кошти на охорону праці, куль­тмасову, оздоровчу роботу тощо. Такі спільні рішення й додатки дозволяють відстежу­вати динаміку трудових відно­син.

– Ваші слова свідчать про грамотне навчання проф-активу...

– А інакше не можна, адже незаперечним є той факт, що діяльність кожної профспілко­вої організації з підвищення ефек­тивності соціаль­ного захисту зна­чною мірою зале­жить від рівня підготовки та компетенції проф­спілкових праців­ників і активу, по­стійного оновлен­ня знань.

Зокрема, скажі­мо, ФПО разом із Фондом соціаль­ного страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних за­хворювань нинішнього 2013/14 навчального року здійснює у всіх районах і містах області навчання громадських інспек­торів з питань охорони праці. З членськими організаціями вже узгоджено графіки. Масо­ве навчання спілчан з питань охорони праці організовують і керівники членських організа­цій, голови районних та місь­ких координаційних рад, проф­спілкових організацій.

– До щойно сказаного дотич­не й питання мотивації проф­спілкового членства.

– Ми передусім прагнемо до­нести до наших людей, що профспілка – це єдина структу­ра, яка представляє найманих працівників, захищає їхні ін­тереси на договірних засадах через механізм соці­ального діалогу.

На жаль, сьогод­ні у профспілково­му русі області від­буваються деструк­тивні процеси, які супроводжуються такими негативни­ми явищами, як по­слаблення єдності, зниження мотивації до профчленства, загострюються про­блеми фінансового забезпечення діяль­ності організацій, із різних причин зменшується проф­спілкове членство. Окремі об­ласні організації та профкоми байдужі до справи залучення нових працівників до проф­спілкової громади, але я впев­нений, що ситуацію вдасться змінити… А принагідно хотів би відзначити гідну насліду­вання цілісність нашої облас­ної профспілки освітян: вони мають майже стовідсоткове охоплення профспілковим членством.

Нині проводимо роботу із залучення до лав Федерації но­вих членських організацій, на­лагоджуємо співпрацю з проф­спілковими осередками. По­стійно ведемо перемовини з очільниками галузей, профак­тивістами задля консолідації зусиль у процесі підготовки до підписання чотиристоронньої Регіональної угоди.

– А що, на Ваш погляд, необ­хідне для фінансового й орга­нізаційного зміцнення проф­спілок?

– Сила профспілки у її моно­літності. Я дотримуюся дум­ки, що на території області всі профспілки мають бути єдини­ми, не має бути розбіжностей ані за галузевим, ані за будь-яким іншим принципом. Нині проводимо роботу з підготов­ки до підписання нової Регіо­нальної угоди. До її обгово­рення долучаються всі, хто працює у нас в області. Під час перемовин з великими бюдже­тоутворюючими підприєм­ствами, які діють на території області, але з різних причин досі не брали участі у підпи­санні цієї угоди, дійшли згоди в тому, що Федерація профспі­лок області – єдина структура, яка може представляти спіль­ні інтереси. Адже всі ми пра­цюємо заради однієї мети – за­хисту соціально-економічних і трудових прав людини праці. Якщо всі причетні зрозуміють і візьмуть вищесказане до ува­ги, то фінансові питання буде вирішено автоматично.

– Якою є участь профорганіза­цій області в реалізації Закону України «Про зайнятість насе­лення»?

– Новий Закон України «Про зайнятість населення» обгово­рювався у членських організа­ціях ФПО Рівненщини. Серед його переваг можна відзначи­ти те, що передбачається сти­мулювання роботодавців до створення нових робочих місць і працевлаштування громадян, недостатньо конку­рентоспроможних на ринку праці, як-от молоді, жінок, осіб віком понад 50 років та ін­ших уразливих категорій гро­мадян, – шляхом виплати ком­пенсації роботодавцеві в роз­мірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Важ­ливим законодавчим нововве­денням вважаю й стимулю­вання суб’єктів малого підпри­ємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки. Що стосу­ється запровадження «підйом­них» для молодої людини, яка працюватиме на селі, то це по­зитив не лише для неї самої, а й сприятиме поліпшенню соці­альної ситуації в малонаселе­них районах нашої області, де катастрофічно бракує моло­дих фахівців.

– Миколо Харитоновичу, а як у Вашій області здійснюється юридичне супроводження профспілкової роботи з об­стоювання законних прав та інтересів трудівників?

– З розвитком ринкових від­носин почастішали випадки нелегальної зайнятості, засто­сування запозиченої праці. Такі поняття, як «тіньова» за­робітна плата, неналежний рі­вень «білої» заробітної плати, велика заборгованість із неї, нестворення й недотримання безпечних та здорових умов праці, приховування фактів виробничого травматизму від­чутно увірвалися в наше жит­тя. Саме тому основним напря­мом правозахисної діяльності нашої профспілки є здійснен­ня громадського контролю за дотриманням законодавства про працю. Паралельно прав­ники профспілки здійснюють юридичний супровід проф­спілкової роботи з обстоюван­ня законних прав та інтересів працівників.

Щорічно Федерація проф­спілок Рівненщини виявляє понад тисячу порушень у ца­рині дотримання законодав­ства про працю щодо праців­ників. Практичну допомогу від юриста ФПО з обстоювання законних прав та інтересів у суді отримують понад сто чле­нів профспілок, безплатні кон­сультації – понад півтори тися­чі мешканців області.

10.10.2013


Тетяна МОРГУН оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання