« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Юрієм Куликом, Головою ФПУ

Розмова з Юрієм Куликом, Головою ФПУ

 Соціальний захист людей похилого віку – пріоритетне завдання людства

 – Юрію Миколайовичу, як пі­клується держава про людей похилого віку?

– Держава гарантує кожно­му ветерану праці та громадя­нину похилого віку належний рівень життя, надання різних видів допомоги, які передбаче­ні Законом України «Про осно­вні засади соціального захисту ветеранів праці та інших гро­мадян похилого віку в Украї­ні». Проте, на жаль, нині норми закону мають переважно де­кларативний характер.

Надання пільг, компенсацій та інших гарантій таким кате­горіям осіб регулюється десят­ками базових законодавчих і нормативно-правових актів, проте гарантії в повному обсязі не виконуються через недостат­нє фінансування з бюджету.

– Охарактеризуйте, будь-ласка, позицію профспілок щодо соціального захисту лю­дей похилого віку, ветеранів.

– Федерація профспілок України постійно тримає на контролі питання соціального захисту ветеранів праці, зокре­ма щодо надання соціальних га­рантій, соціального обслугову­вання тощо, та реагує на зміни, які відбуваються у цій сфері.

ФПУ співпрацює з комітета­ми Верховної Ради, від яких надходять законодавчі ініціа­тиви народних депутатів, Кабі­нету Міністрів. СПО проводить ретельну експертизу проектів законодавчих актів і надсилає відповідні пропозиції для їх об­говорення у Верховній Раді.

Профспілкові організації всіх рівнів беруть активну участь у вирішенні повсякден­них проблем громадян похило­го віку. У галузевих та терито­ріальних угодах, колективних договорах передбачені кон­кретні положення щодо їхньо­го соціального захисту. Зокре­ма, це стосується надання ма­теріальної допомоги, доплати до пенсій, лікування та оздо­ровлення, вирішення побуто­вих проблем, допомога у заку­півлі сезонної сільськогоспо­дарської продукції, надання транспортних послуг та ін.

Питання соціального захисту ветеранів передбачене і в Генугоді, одна із норм якої рекомен­дує під час укладення галузе­вих, територіальних угод і ко­лективних договорів вносити в ці документи зобов’язання щодо соціального захисту ветеранів праці та людей літнього віку.

Окрім того, на підприєм­ствах і в установах первинні профспілкові організації за участю ветеранських осередків проводять різноманітні заходи з нагоди свят, інших урочис­тостей. Також слід зазначити, що після виходу на пенсію зна­чна кількість пенсіонерів зали­шається на обліку у відповід­ній первинці та бере активну участь у її діяльності.

– Юрію Миколайовичу, розка­жіть про проблеми, котрі існу­ють в аспекті захисту цієї вер­стви населення.

– За даними Держкомстату України, кожен п’ятий мешка­нець – це особа похилого віку, шоста їх частина – самотні люди. Половині із самотніх лю­дей потрібна допомога в по­всякденному житті, надто сьо­годні, коли для багатьох пенсіо­нерів основним джерелом існу­вання є пенсія, розмір якої не забезпечує нормального життя. Понад 80% із них вимушені іс­нувати нижче «межі бідності», отримуючи пенсії менше 1108 грн, що аж ніяк не може забез­печити достойної якості життя.

Чимало літніх людей в Укра­їні страждають від незадовіль­них житлових умов. Однією з найболючіших проблем, що безпосередньо торкається всіх без винятку людей похилого віку, є недоступність медично­го обслуговування. Загострю­ються проблеми із забезпечен­ням ветеранів ліками.

Упродовж багатьох років систематично зупиняються та обмежуються законами про держбюджет норми низки зако­нів щодо надання пільг, ком­пенсацій і гарантій ветеранам.

– Що роблять профспілки для вирішення проблеми обме­ження пільг?

– ФПУ неодноразово зверталася до Верховної Ради України з проханням забезпе­чити дієвий контроль за вико­нанням чинного законодавства стосовно соціального захисту ветеранів, внести зміни до пен­сійного законодавства для за­безпечення належної диферен­ціації розмірів пенсій залежно від тривалості стажу роботи та розміру отримуваної зарплати, усунути розрив у розмірах рані­ше й новопризначених пенсій, під час прийняття Закону Укра­їни «Про Державний бюджет» не допускати обмеження пільг і державних гарантій ветеранам війни й забезпечити їх повне фі­нансування, створити належні умови для життєзабезпечення ветеранів і сприяти формуван­ню в суспільстві шанобливого ставлення до них.

– Чи є серед пропозицій проф­спілок до Держбюджету–2014 такі, що стосуються людей по­хилого віку?

– У пропозиціях до Держбю­джету на 2014 рік профспілкова сторона наполягає передбачи­ти кошти для фінансування у повному обсязі державних га­рантій щодо надання соціаль­них пільг і компенсацій ветера­нам війни, ветеранам праці, ін­валідам усіх категорій, особам, що відносяться до жертв на­цистських переслідувань, та іншим пільговикам; підвищен­ня рівня соціального захисту малозабезпечених верств насе­лення та надання соціальних послуг людям похилого віку, інвалідам; збільшення обсягу видатків на забезпечення тех­нічними та іншими засобами реабілітації інвалідів (зокрема фінансування в повному обсязі держзамовлення для держав­них і казенних протезно-ортопедичних підприємств на виго­товлення, постачання, ремонт технічних та інших засобів реа­білітації інвалідів); щорічне санаторно-курортне оздоров­лення інвалідів усіх категорій; збільшення видатків на забез­печення інвалідів спеціальним автотранспортом; забезпечен­ня формування та впорядку­вання мережі установ і закла­дів для людей похилого віку й інвалідів, ветеранів тощо.

– Сьогодні триває робота з розроблення Концепції соці­альної політики України до 2023 року. Профспілки долу­чилися до цього процесу?

– У рамках роботи у складі Науково-експертної ради, ство­реної при Мінсоцполітики, ФПУ стала активним учасником роз­роблення цієї Концепції.

У напрацьованих профспіл­кових пропозиціях наголошу­ється, що участь України у міжнародних договорах зобов’язує встановити законодавчі гарантії та запровадити меха­нізми реалізації основних соці­альних прав людини.

Один із основних напрямів Концепції – створення фінансо­во стабільної, справедливої, зрозумілої та прозорої системи пенсійного забезпечення, яка гарантуватиме гідний рівень життя пенсіонерів.

Профспілкові пропозиції щодо розвитку системи соці­альної підтримки орієнтовані на запровадження дієвого соці­ального захисту інвалідів, вете­ранів, людей похилого віку та інших уразливих категорій на­селення на рівні світових соці­альних стандартів. Важливо за­безпечити стабільне та в повно­му обсязі фінансування держав­ної соціальної допомоги, соці­альних виплат і компенсацій, передбачених законодавством.

Нині вже розроблено базовий проект Концепції, зараз над ним працюють фахівці-практики. Після цього проект буде винесено на обговорення громадськості.

– Юрію Миколайовичу, чи співпрацює ФПУ з громадськи­ми організаціями ветеранів?

– Слід зауважити, що одним з основних напрямів роботи Фе­дерації профспілок України є соціальний захист осіб похило­го віку – ветеранів війни, праці та інших категорій пенсіоне­рів. Для вирішення цих питань ФПУ впродовж багатьох років співпрацює з Радою Організа­ції ветеранів України, відпо­відну діяльність налагоджено і на регіональному рівні між членськими організаціями ФПУ та осередками Організа­ції ветеранів України.

Так, періодично проводять­ся спільні засідання, обговорю­ються питання соціального за­хисту ветеранів, перспективи його розвитку, а також напра­цьовуються пропозиції щодо вирішення найбільш гострих проблем у цій сфері. Ці пропо­зиції надсилаються для вирі­шення державним органам. Для посилення уваги до потреб осіб похилого віку Федерація бере участь у семінарах, диску­сіях, конференціях, круглих столах, які проводять громад­ські ветеранські організації.

Федерація і Рада тісно співпрацюють у питаннях законо­давчого врегулювання проблем соціального захисту вете­ранів війни, праці та інших ка­тегорій. Зокрема, проводиться спільна експертиза підготовле­них державними органами про­ектів законодавчих актів.

– 1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку. Чи не оминуть увагою це свято профспілки?

– У зв’язку з відзначенням 1 жовтня Міжнародного дня людей похилого віку Федера­ція профспілок України спіль­но з Радою Організації ветера­нів України беруть участь у за­ходах, спрямованих на забезпе­чення належного соціального захисту громадян похилого віку. Відбудеться міжобласний семінар «Соціальний діалог – запорука вирішення актуаль­них проблем ветеранів та всіх літніх людей», який має на меті удосконалення спільної роботи ветеранських організа­цій з органами влади, проф­спілками, роботодавцями із до­даткових гарантій щодо соці­ального захисту ветеранів і всі­лякої допомоги для задоволен­ня їхніх потреб, а також ствер­дження в державі та суспіль­стві шанобливого та гуманного ставлення до літніх людей.

Крім того, затверджено план профспілкових заходів ФПУ з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, Дня ветерана, згідно з яким передбачається вшанування ветеранів профспіл­кового та ветеранського руху.

Для посилення уваги до по­треб осіб похилого віку ФПУ звернулася до членських орга­нізацій, територіальних і пер­винних організацій всеукраїн­ських профспілок із проханням взяти участь в організації та проведенні у вересні-жовтні 2013 року заходів у рамках Між­народного дня людей похилого віку та Дня ветерана; ініціюва­ти організацію та проведення спільних заходів з місцевими органами влади та осередками Організації ветеранів України; активно залучати представни­ків бізнесу до вирішення пи­тань людей похилого віку, ве­теранів праці; організувати широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу з нагоди свята тощо.

 

28.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання