« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Ігорем БАСЮКОМ, головою ради профспілок Івано-Франківської області

Розмова з Ігорем БАСЮКОМ, головою ради профспілок Івано-Франківської області

 Організаційного й фінансового зміцнення можна досягти лише через дотримання дисципліни

 Тетяна Моргун

оглядач «ПВ»

– Ігоре Євгеновичу, цьогоріч у жовтні облпрофрада святкува­тиме 65-річчя утворення об­ласного міжгалузевого проф­спілкового об’єднання. А 2008-го, до 60-літньої річниці РПО, світ побачило друге, до­повнене, видання книги О. Шеремета й А. Мухіна з промовистою назвою: «Права не дарують – їх виборюють і захищають». На жаль, рік у рік людині найманої праці дедалі важче працевлаштуватися, за­хищати свої права. УВаших руках, фігурально кажучи, профспілковий рух на Прикар­патті. Тож у якому стані соці­альне партнерство – альфа й омега ефективності роботи?

– Певний досвід напрацьова­но. З 1994 року на тристоронній основі укладається Територі­альна угода, що містить низку конкретних зобов’язань сторін, а їхнє виконання сприяє поліп­шенню соціально-економічного захисту населення краю. Ефек­тивно працюють обласна, місь­кі й районні тристоронні соціально-економічні ради, які ак­тивізували роботу після ухва­лення у червні 2008 року спіль­ного розпорядження обласних державної адміністрації, ради профспілок та організації робо­тодавців «Про розвиток соці­ального діалогу в області».

З метою координації та узго­дження дій щодо забезпечення конституційних прав громадян укладено угоди про взаємодію з територіальною інспекцією праці в області, теруправлін­ням Держгірпромнагляду, від­діленням Національної служби посередництва і примирення.

Більш ефективній діяльності профспілок, безперечно, сприяє й те, що голова облпрофради є членом колегії облдержадміністрації, а керівники обласних організацій профспілок входять до складу колегій галузевих управлінь ОДА. Більшість голів координаційних рад профспі­лок, відповідно до згаданого розпорядження, включено до складу колегій районних дер­жавних адміністрацій.

Торік обласні держадміністрація, організація роботодавців і рада профспілок знову ухвали­ли спільне розпорядження сто­совно розвитку соціального діа­логу в області. Документ, зокре­ма, передбачає узгодження дій соціальних партнерів щодо утворення профорганізацій на новостворених підприємствах, що, зрештою, свідчить про еле­менти соціальної відповідаль­ності бізнесу. Все разом узяте дає змогу утримувати ситуацію в області більш-менш стабіль­ною і здебільшого забезпечува­ти дотримання законних прав і гарантій трудової людини.

З іншого боку, вимагає по­ліпшення стан взаємовідносин між представниками власників і найманих працівників, оскіль­ки не всі роботодавці сумлінно додержуються приписів зако­нів України, часто ігнорують за­конні вимоги профспілок.

Загалом же за весь період ді­яльності рада профспілок об­ласті прагне послідовно обсто­ювати конституційні права лю­дини на працю, її своєчасну й належну оплату, гідне життя. А для цього часом доводиться не лише розвивати соціальний діалог, а й удаватися до сило­вих форм впливу – проводити масові акції протесту в зв’язку з непопулярними діями уряду та місцевої влади.

– До слова, що можете сказа­ти про нинішню ситуацію у структурах нафтогазової про­мисловості? Чи немає там ско­рочення працівників, заборго­ваності із зарплати?

– Ситуація у нафтогазовій промисловості невтішна. Не­зважаючи на важливість цієї галузі для економіки України, вона поступово занепадає. Зна­чно скоротилося буріння нових свердловин, бурові бригади простоюють або їх переведено на неповний робочий тиждень. Люди постійно перебувають у стресовому стані через загрозу масових скорочень. Замість того, аби широко використову­вати досвід вітчизняних фахів­ців, розробки українських вче­них, уряд віддає перевагу іно­земним компаніям.

Уже даються взнаки нега­тивні тенденції: виплата заро­бітної плати відбувається з від­ставанням на місяць. На преве­ликий жаль, зусилля галузевої профспілки, спрямовані на те, аби вплинути на небажані про­цеси, зупинити їх, поки що не дали потрібного результату.

– Як діють профспілки області задля реалізації Закону Украї­ни «Про зайнятість населен­ня»? Які успіхи й проблеми в боротьбі із безробіттям?

– Рада профспілок області взяла активну участь як в обго­воренні законопроекту «Про за­йнятість населення», так і під­битті підсумків результатив­ності вже чинного Закону за перше півріччя 2013 року. Ми свого часу внесли низку пропо­зицій, і Комітет із питань соці­альної політики та праці Вер­ховної Ради України їх враху­вав. За участі профспілок ре­зультати запровадження цього Закону було розглянуто на засі­данні колегії облдержадміні­страції, а також Комітету з пи­тань зайнятості обласного цен­тру зайнятості. У цілому вва­жаємо, що Закон забезпечує ви­рішення проблем зайнятості.

В області затверджено пер­спективну програму зайнятос­ті населення, яка успішно ви­конується. Щорічно створю­ються понад 30 тис. нових робо­чих місць. Проблемою, на жаль, лишається те, що біль­шість новостворених робочих місць є низькотехнологічними й короткочасними.

Але з іншого боку, завдяки залученню інвесторів найближ­чим часом буде запущено в ро­боту новий сучасний завод з ви­пуску будівельних матеріалів; налагоджено нове виробництво на ВО «Карпати», є й інші цікаві та перспективні проекти. Їх за­провадження дозволить створи­ти кілька тисяч високотехноло­гічних робочих місць!

– Ігоре Євгеновичу, що, на Ваш погляд, необхідно для органі­заційного й фінансового зміц­нення профорганізацій?

– Насамперед потрібно, щоб профспілкові лідери всіх рів­нів усвідомили таку необхід­ність. А загалом час уже при­пинити розмови про необхід­ність зміцнення й перейти до дійсного зміцнення – як органі­заційного, так і фінансового. Цього можна досягти лише че­рез дотримання кожною проф­спілковою ланкою дисципліни в частині виконання статутних зобов’язань, через реалізацію Концепції фінансового зміц­нення профспілок.

Водночас ми живемо все-таки не в уявному, а реальному світі, й за ситуації, коли скоро­чується виробництво, вивільня­ються працівники, важко гово­рити про зміцнення лав проф­спілок. Тим не менше, облпроф­рада, обласні організації проф­спілок, первинні профспілкові організації працюють над зміц­ненням своїх лав. Через газету РПО «Єдність» проводимо від­повідну інформаційну роботу, розповідаємо про наші успіхи, подаємо приклади переваг профспілкового членства, пові­домляємо спілчанам про важ­ливі й прикметні результати спільної діяльності профспі­лок, у тому числі на національ­ному рівні. Таким чином вда­ється зберегти чисельність чле­нів профспілок як в організаці­ях, так і загалом по області.

– Чи буде доречно згадати про причини успіхів й невдач облас­них галузевих профорганізацій?

– Безумовно, успіхи профспі­лок залежать від ситуації у на­родногосподарському комп­лексі. Тому в тих галузях, які збереглися й розвиваються, і профспілки більш-менш успішні. Це насамперед бю­джетна сфера, а донедавна й нафтогазова промисловість. У тих же галузях, де сталася су­цільна приватизація, проф­спілки значно ослабли. А то й розпалися зовсім. Маю на увазі профорганізації торгівлі та громадського обслуговування населення, легкої промисло­вості, машинобудування, агро­промислового комплексу.

– Що, на Ваш погляд, необхід­но для того, аби профспілкові кошти використовувалися з найбільшою користю для роз­витку профспілкового руху?

– Частково я вже згадував про це. Головне – бажання галу­зевих профспілок спрямувати свої зусилля на реалізацію Кон­цепції їх фінансового зміцнен­ня. Необхідно переконати спіл­чан, а насамперед – голів пер­винних профорганізацій, що членські внески сплачуються до профспілки задля виконання нею статутних завдань, а не для надання матеріальної допомо­ги, проведення святкових, спор­тивних чи культурних заходів.

– Які форми й методи роботи могли б якнайкраще посприя­ти мотивації профчленства?

– Необхідно посилити інфор­маційну діяльність усіх ланок профспілок у частині висвіт­лення досягнутих результатів нашої спільної роботи. Показа­ти, що отримав член профспіл­ки в грошовому еквіваленті і чого могло б не бути, якби не працювали всі профспілкові ланки. Домогтися закріплення в Трудовому кодексі норми, що додаткові гарантії, досягнуті в переговорному процесі, поши­рюються лише на тих членів трудових колективів, від імені яких проводилися переговори. Нарешті, слід припинити само­їдство й почати допомагати один одному у вирішенні на­гальних завдань.

27.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання