« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Олексієм РОМАНЮКОМ, Головою ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

Розмова з Олексієм РОМАНЮКОМ, Головою ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

 Готуй сани влітку!

 У Донецьку відбу­лася виїзна коле­гія Міністерства регіонального роз­витку, будівництва та житлово-комунального господарства під головуванням віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула. Розглядалися питання підготовки житлово-комунального госпо­дарства й об’єктів со­ціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2013–2014 років та погашення заборго­ваності із заробітної плати у галузі.

Про перебіг засідан­ня, а також про те, що нас очікує ни­нішнього опалю­вального сезону «Профспілкові вісті» дізнавалися у голови ЦК профспілки пра­цівників житлово-комунального гос­подарства, місцевої промисловості, по­бутового обслуго­вування населення України, члена коле­гії Мінрегіону Олексія Романюка.

– Чому колегія виїзна і чому саме в Донецьку?

– Після призначення мину­лого року міністром Мінрегіо­ну Геннадія Темника практич­но всі засідання колегії стали виїзними. Так, нинішнього року ми збиралися в Харкові, Вінниці, Севастополі, Львові. А цього разу – в Донецьку.

Перевага такої форми засі­дань незаперечна. Адже краще побачити на власні очі кон­кретні результати роботи вла­ди, комунальних служб щодо підвищення якості обслугову­вання, запровадження сучас­них технологій у житлово-комунальній сфері, ніж почути про них із трибуни.

У виїзних засіданнях коле­гій незмінно беруть участь ке­рівники й фахівці територіаль­них державних адміністрацій, місцевих органів влади та са­моврядування, комунальних підприємств, профспілковий актив.

Принагідно зазначити, що донеччани, які цього разу при­ймали членів колегії та гостей з усіх регіонів України, добре підготувалися до заходу. Олек­сандр Вілкул вручив 72 роди­нам сертифікати на квартири в одному з будинків, який звели в рамках державної програми доступного житла. Серед них – працівники охорони здоров’я, освіти, держслужбовці та мо­лоді сім’ї.

Члени колегії та гості озна­йомилися із роботою котельні, що на вулиці Іоніна в Доне­цьку, де працює когенераційна установка з вироблення тепло­вої та електричної енергії. За­вдяки новому устаткуванню взимку котельня спроможна забезпечувати себе електроенергією, а влітку – постачати електроенергію іще трьом ко­тельням міста. За рахунок цьо­го знижується споживання природного газу, що нині над­звичайно важливо.

Крім того, учасники виїзної колегії мали змогу ознайоми­тися з роботою дорожніх служб, підприємств із благоустрою та озеленення міста, парку ім. Щербакова тощо.

Донеччина не пасе задніх за виконанням плану з підготов­ки до опалювального сезону. Вже підготовлено до роботи 56% котелень і 60% централь­них теплових пунктів. Пробле­ма номер один у регіоні – забез­печення теплом Світлодар­ська, адже місто енергетиків після масштабної пожежі на Вуглегірській ТЕС опинилося у вкрай складній ситуації. Те­пер тут тривають ремонтні ро­боти, й буде докладено всіх зу­силь, аби взимку в оселях меш­канців міста було тепло.

– А як готуються до зими в ін­ших регіонах?

– Наразі до опалювального сезону вже підготовлено май­же 57% шкіл, 60% дитячих са­дочків і 56% лікарень.

За інформацією з регіонів, станом на 15 липня комплексно підготовлено до зими 107 981 будинок (52,7% плану). Високи­ми темпами проводиться ця ро­бота у Харківській (56,4%) і Ки­ївській (55,8%) областях. Нато­мість повільно ведуться робо­ти з ремонту покрівлі у Жито­мирській (38,9%) і Херсонській (44%) областях, із промивання опалювальних систем – у Запо­різькій області (40,4%).

Із запланованих підготувати до роботи майбутньої зими 24 464 котелень станом на се­редину літа підготовлено 13 188 котелень (53,9%). До початку опалювального сезону мають замінити 471 км теплових ме­реж у двотрубному обчисленні, на цей час роботи виконано на 52,9%. Найкраще проводиться підготовка об’єктів теплопостачання до зими у Закар­патській, Запорізькій, Київ­ській, Харківській областях, трохи відстають Волинська і Луганська області.

Готуючись до зими, значний обсяг роботи виконують трудо­ві колективи водопровідно-каналізаційного та дорожньо-мостового господарств.

Після розгляду цього питан­ня колегія ухвалила жорсткі, але, на мій погляд, правильні рішення і встановила для об­ласних та міських державних адміністрацій конкретні термі­ни завершення регламентних і ремонтних робіт до опалюваль­ного сезону. Зокрема, підготу­вати об’єкти соціальної сфери й отримати паспорти готовнос­ті слід до 1 вересня, а підприєм­ствам житлово-комунального господарства – до 1 жовтня 2013 року.

– Що говорилося на колегії стосовно погашення заборго­ваності з виплати заробітної плати?

– Розмова виявилася вкрай жорсткою. І це мені особливо імпонує. З початку ц. р. забор­гованість із виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального госпо­дарства зменшилася на 6,8 млн гривень, або на 29%. Не мають заборгованості перед працівни­ками галузеві підприємства у Дніпропетровській, Запорізь­кій, Київській, Одеській, Рів­ненській, Хмельницькій, Чер­нівецькій, Чернігівській облас­тях, у містах Севастополі та Києві. Проте ця статистика не враховує борги з виплати заро­бітної плати підприємств місь­кого електротранспорту, оскільки вони зараз належать до Мінінфраструктури.

Заборгували зарплату своїм працівникам підприємства водопровідно-каналізаційного та житлового господарств – від­повідно 33% та 19% загальної заборгованості. У Черкаській області борги з виплати зарплати з початку року зросли на 312%, у Миколаївській – на 210%.

Виступи окремих керівників держадміністрацій свідчать про те, що місцеві органи вла­ди, керівники підприємств до­волі спокійно ставляться до цього ганебного явища. На це міністр Геннадій Темник зая­вив, що колегія не вислуховує, а заслуховує таких горе-керівників.

Більш жорстку позицію з цього питання займає віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. У своєму виступі висо­копосадовець зазначив, що кожна затримка з виплати за­робітної плати принижує гід­ність працівника й дискреди­тує владу. Уряд цього не може допустити.

Вважаю, що за такої позиції та підтримки ми врешті-решт погасимо заборгованість. По­ставлено завдання розв’язати цю проблему до кінця року і її взяла на контроль не тільки га­лузева профспілка, а й Мініс­терство регіонального розви­тку, будівництва та житлово-комунального господарства.

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання