« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з Сергієм ОРЄХОВИМ, головою державної інспекції України з питань захисту прав споживачів

Розмова з Сергієм ОРЄХОВИМ, головою державної інспекції України з питань захисту прав споживачів

 Замість цукерок – овочі та фрукти, замість сучасних гаджетів – книжки

– Сергію Миколайовичу, напе­редодні Міжнародного дня захисту прав дітей хотілося б почути, чи займається очолю­ване Вами відомство цим на­прямом?

– Тема забезпечення дітей якісними й безпечними іграш­ками, одягом та взуттям визна­чена сьогодні Президентом України Віктором Януковичем як одна з основних і надзвичай­но важливих. Окрім того, Гла­ва держави поставив перед Урядом завдання скоординува­ти дії щодо забезпечення дітей якісними продуктами харчу­вання.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час недав­нього виступу на засіданні Уряду щодо оздоровчої кампа­нії 2013 року, пріоритетом якої має бути безпека дітей і якість послуг, які їм надають, наголо­сив: «Діти мають отримати найкращий сервіс, а батьки по­винні бути спокійні за умови відпочинку своїх дітей. Харчу­вання має бути якісним, різно­манітним і безпечним». Саме тому очільник Уряду доручив Держспоживінспекції України здійснювати постійний моніто­ринг якості продуктів харчу­вання, що постачаються влітку у дитячі заклади.

Для забезпечення належно­го виконання цього завдання Держспоживінспекція України зобов’язала всі територіальні органи з питань захисту прав споживачів вжити термінових заходів для посилення контро­лю при перевірці закладів ди­тячого оздоровлення, особливо продуктів харчування. Наші територіальні органи спільно з місцевою владою та правоохо­ронними органами перевіря­ють підготовку дитячих оздо­ровчих закладів до початку літнього сезону, а також упро­довж усього оздоровчого періо­ду триматимуть це питання під пильним контролем. Прем’єр-міністр України Мико­ла Азаров, особисто контролю­ючи всі напрями діяльності системи захисту прав спожива­чів, зазначив: «У всьому, що стосується здоров’я наших ма­леньких громадян, компромі­сів, недбалості не може бути».

– Напевне, завдяки перевір­кам, які проводять спеціалісти системи, кількість порушників зменшується?

– На жаль, попри всі перевір­ки, що регулярно проводить Держспоживінспекція України та її територіальні органи, й оприлюднення їх результатів, підприємці, які обходять нор­ми закону, все ж таки є. І най­страшніше, що такі «умільці», для яких важливий лише при­буток, посягають на рідне, цін­не та найважливіше у нашому житті – здоров’я дітей. Саме тому це питання взято під осо­бливий контроль, а територі­альні органи з питань захисту прав споживачів постійно про­водять перевірки якості та без­печності продукції дитячого харчування і товарів для дітей.

– Чи можете Ви назвати перші результати перевірок у І квар­талі поточного року?

– Так, територіальні органи Держспоживінспекції України протягом І кварталу 2013 року перевірили понад 11 тонн про­дуктів дитячого харчування. Забраковано та знято з реалі­зації 26% перевіреної кількос­ті, у тому числі через відсут­ність супровідних документів щодо якості та безпеки – 16%; відсутність інформації про то­вар – 3%; невідповідність ви­могам нормативних докумен­тів – 81%.

– А як щодо перевірок на до­тримання норм безпечності дитячих іграшок?

– Протягом І кварталу 2013 року обласні територіальні підрозділи ринкового нагляду провели 222 перевірки суб’єктів господарювання, під час яких перевірялася продукція дитя­чого асортименту (іграшки, ди­тячий одяг і взуття). За підсум­ками проведення 150 перевірок (65% загальної кількості) вияв­лено порушення вимог Закону України «Про державний рин­ковий нагляд і контроль нехар­чової продукції».

Так, було перевірено 385,24 тис. штук продукції на суму 3415,407 тис. грн, виявлено про­дукції, що не відповідає вимо­гам, 184,84 тис. штук на суму 262,19 тис. грн. Таким чином, 48% перевіреної продукції не відповідає вимогам норматив­них документів.

Суб’єктам господарювання винесено 228 рішень про вжит­тя обмежувальних (коригу­вальних) заходів. Із них, зокре­ма, приведення продукції у від­повідність – 116; тимчасова за­борона надання продукції на ринку – 103; заборона надання продукції на ринку – 6, вилу­чення продукції з обігу – 3.

– На що треба споживачам звертати увагу, аби убезпечи­ти ризики отруєння?

– Літо – пора не лише відпо­чинку, а й оздоровлення, загар­тування дітей. Улітку достигає безліч фруктів, овочів, тож є можливість удосталь ними по­ласувати. Відтак саме влітку харчові отруєння трапляються найчастіше.

Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь, слід дотри­муватися таких правил: не ку­пуйте м’ясо, якщо відсутнє клеймо про його ветеринарно-санітарний огляд; обов’язково звертайте увагу на термін реа­лізації швидкопсувної продук­ції (особливо молока); старан­но мийте овочі; не куштуйте з лотків фрукти та ягоди, коли припрошує продавець; уникай­те фаст-фудів. Навіть якщо для їх приготування використову­ють продукти найвищого ґа­тунку, вони все одно не можуть зберігатися більш як 2–3 годи­ни при температурі вище +5 °С; уникайте придорожніх кафе та місць несанкціонованої торгів­лі; відмовляйтеся від продук­тів, які продають просто неба (пиріжки, булочки, варена ку­курудза й особливо морепро­дукти).

Вкрай уважно у літній пері­од слід підходити до вибору продуктів харчування для на­ших діточок, перед вживанням сирі овочі та фрукти обов’язково обливайте окропом; для дітей молодшого віку продук­ти купуйте щодня, на одне при­ймання; не давайте малюкам пити сиру воду з крана й «ви­падкових» джерел, пийте тіль­ки кип’ячену або бутильовану воду.

І останнє, найпростіше, але не менш важливе: завжди пе­ред вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчай­те до цього дітей.

Оздоровлення дітей, освітні функції, спрямовані на форму­вання навичок здорового спо­собу життя, – важливі завдання не лише для батьків, а й держа­ви. Адже саме підростаюче по­коління – сила, яка формувати­ме майбутнє України, розбудо­вуватиме успішну, заможну, процвітаючу країну.

– Сергію Миколайовичу, і на­останок – привітання від Вас!

– У Міжнародний день за­хисту дітей кожен має пам’ятати про безпеку дітей. Діти – це безмежна щирість і відвер­тість. Їхнє майбутнє залежить від нас. Наше майбутнє зале­жить від них. Вони повинні жити у світі, який не знає, що таке жорстокість, біль і на­сильство. Створімо для них та­кий світ разом!

Шановні батьки, рідні та близькі! Від нашої з вами ува­ги, любові, виховання зале­жить доля дітей. І якщо ми бу­демо ростити їх у добрі, зма­лечку оточимо їх любов’ю та милосердям, вони змінять наше життя на краще!

02.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання