« на головну 07.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з головою Профспілки працівників лісового господарства України Степаном Кривов’язим

Розмова з головою Профспілки працівників лісового господарства України Степаном Кривов’язим

– Степане Йосиповичу, хотіло­ся б насамперед запитати про спадкоємність у професії. Чи багато серед ваших працівни­ків молоді, зокрема молодих профспілковців?

– Більшість підприємств лі­сового господарства та їх під­розділи розташовані у сіль­ській лісовій місцевості. Тому молодь буквально з дитинства – під опікою лісівників. І кожен із них, у міру власного досвіду та педагогічних здібностей, ви­ховує у дітей шанобливе став­лення до природи, багато роз­повідає про ліс як про улюбле­не дітище, розкриває юним слухачам тонкощі роботи пра­цівника лісу.

У нас давно у шкільних ліс­ництвах запроваджена позаурочна форма навчання. Нині їх діє у галузі понад п’ятсот, де навчається майже 14 тисяч школярів. Щороку у переддень професійного свята працівни­ків лісу організовуються цікаві та змістовні обласні й всеукра­їнські зльоти команд учнів­ських лісництв.

Щовесни проводиться акція «Майбутнє лісу – у твоїх ру­ках», яка спрямована на ство­рення нових лісів, поліпшення стану довкілля, озеленення рідного краю, благоустрій та впорядкування місць відпо­чинку. Молодь шкільних ліс­ництв бере в цій акції щонайак­тивнішу участь.

Якщо говорити про проф­спілкову роботу, то вона потре­бує нових форм і методів, які найбільш близькі та зрозумілі молодим людям. Тож проф­спілкові працівники підпри­ємств галузі беруть участь у роботі молодіжних рад облас­них федерацій профспілок, вхо­дять до складу їх постійних ко­місій, що опікуються питання­ми профорієнтаційної роботи з молоддю, працевлаштування випускників, зміцнення пози­цій молодих людей на ринку праці. Приміром, голова проф­спілкового комітету ДП «Онуф­ріївський лісгосп» Кіровоград­ського облуправління лісового та мисливського господарства Олександр Агафонов є заступ­ником голови Молодіжної ради Федерації профспілок Кіровоградської області.

Нині у галузі за направлен­ням працюють понад 800 моло­дих спеціалістів, а останнім ча­сом 153 із них висунуто на вищі посади. До речі, ніхто не уни­кає наставництва досвідчених старших колег, адже скільки у нашій професії родзинок, се­кретів і премудростей!

– Укрпрофліс – одна з найчис­ленніших членських організа­цій ФПУ. Який її фінансовий та організаційний стан?

– Маємо 25 обласних органі­зацій (включно з Кримською республіканською), 425 первин­них; загалом – 77 тисяч спіл­чан. Та далеко не все із задума­ного вдається зробити. Звісно, через об’єктивні та суб’єктивні причини. Одна з них – брак фі­нансів, адже в наш час без гро­шей, як без води… Проте деякі підприємства галузі не ква­пляться переказувати проф­спілкові внески. Взагалі триво­жить те, що рік у рік зменшу­ється сума внесків, які відрахо­вують обласним, Кримському республіканському та Цен­тральному комітетам. Через це у профспілці лишився один технічний інспектор праці, не­має жодного юриста. Тож, на мою думку, організаційне та фінансове зміцнення профспіл­ки – одне з першочергових за­вдань Центрального комітету. Відтак президія ЦК створила робочу групу, котра має склас­ти пропозиції стосовно вдоско­налення організаційної побу­дови у різних структурних ланках.

На жаль, за п’ять останніх років профспілка зазнала сут­тєвих кількісних втрат, зокре­ма через фінансово-економічну кризу 2008 року, котра не оми­нула жодне лісогосподарське підприємство, вплинула на ви­робничу й соціально-економічну сфери. Склався поганий ланцюг: проблеми з реалізаці­єю лісопродукції на зовнішньо­му та внутрішньому ринках призвели до різкого спаду ви­робництва, а це, у свою чергу, спричинило низку негативних процесів у соціально-трудових питаннях. Це серйозно непоко­їть профспілкові органи. Су­діть самі: скорочення праців­ників, масове переведення лю­дей на неповний робочий день чи тиждень, поширення прак­тики надання безплатних від­пусток... І це на багатьох під­приємствах! Відчутно вдарило й реформування лісового гос­подарства, яке передбачає за­лучення суб’єктів підприєм­ницької діяльності, а отже... знову звільнення. А звільне­ним практично нікуди влашту­ватися, нові робочі місця не створюються.

Сільськогосподарських під­приємств давно вже немає, тому вкрай непокоїть ситуація із зайнятістю в сільській місце­вості, де мешкає основна кіль­кість працівників лісового гос­подарства.

Утім, останнім часом поміт­на тенденція до певного зрос­тання профспілкового член­ства.

– Це чинник самостійний чи з’явився завдяки відповідній роботі профспілкових активістів?

– Гадаю, найкраща мотива­ція – надання спілчанинові все­бічної правової допомоги, за­хист його соціальних і трудо­вих інтересів. Тому робота Цен­трального комітету, Кримсько­го республіканського та облас­них профорганів постійно зосе­реджена на цих питаннях. Повз увагу профактиву не прохо­дить жодне звільнення праців­ника, жоден випадок виробни­чих травм, під профспілковим контролем – режим та оплата праці, відпочинок і дозвілля спілчан.

Галузева угода передбачає забезпечення молодих спеціа­лістів житлом, часткову ком­пенсацію витрат працівникам, які винаймають житло, витрат на житлово-комунальні послу­ги. До колективних договорів також закладено низку пільг для працівників галузі за раху­нок прибутку підприємств. Го­ловне, що в нас слово не розхо­диться з ділом, а це є сильною мотивацією вступу до проф­спілки.

– Ви згадали виробничі трав­ми. Яка проводиться робота з охорони праці?

– Профспілка постійно опіку­ється питаннями створення для трудівників безпечних і не­шкідливих умов праці. Для за­побігання виробничому трав­матизму в галузевих навчаль­них закладах запроваджено під­готовку й перепідготовку пра­цівників професій підвищеної небезпеки – вальників лісу, вер­статників тощо. У навчальному центрі підвищення кваліфіка­ції працівників лісового госпо­дарства «Укрцентркадриліс» регулярно проводиться навчан­ня та перевіряються знання з охорони праці посадових осіб. Тут також навчаються й окремі профспілкові керівники.

За участі профактиву питан­ня охорони праці систематич­но розглядаються на засідан­нях колегії Держлісагентства та обласних управлінь лісово­го й мисливського господар­ства, на технічних радах під­приємств. Налагоджено роботу оперативного адміністративно-громадського контролю всіх рівнів. Зрештою, стан охорони праці регулярно обговорюєть­ся на пленумах, президіях і се­мінарах Центрального коміте­ту та обласних профспілкових організацій.

– Отже, соціальне партнерство – на висоті?

– У принципі, так. За останні роки його вдалося поглибити. Виробляємо з роботодавцями, органами державної влади та місцевого самоврядування спільні позиції, знаходимо найприйнятніші компроміси. Разом ми домоглися відчутно­го зростання середньомісячної заробітної плати в галузі: у першому півріччі цього року вона становила 2625 гривень, тобто на 301 гривню більше, ніж за відповідний період ми­нулого року. (Проте, на жаль, через високу вартість життя, реформи в сфері житлово-комунальних послуг, постійне зростання цін на продукти й промислові товари, соціально-економічне становище біль­шості трудівників нашої галузі суттєво не поліпшилося).

Голови Кримської республі­канської й обласних організа­цій профспілки беруть участь у засіданнях відповідних коле­гій обласних управлінь лісово­го й мисливського господар­ства, територіальних проф­спілкових об’єднань, активно співпрацюють з підрозділами Національної служби посеред­ництва й примирення на міс­цях, інспекціями праці та Держгірпромнагляду.

У галузевій угоді між проф­спілкою та Державним агент­ством лісових ресурсів України закладено норму про недопу­щення звільнення з ініціативи роботодавця протягом року по­над 10 відсотків працівників. Нині готується наступна Гене­ральна угода на 2013–2015 роки.

Підсумки накресленого й напрацьованого розглядають­ся на засіданнях президії ЦК профспілки двічі на рік за обов’язкової участі представ­ників Держлісагентства.


 

19.11.2012


Тетяна МОРГУН, оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання