« на головну 06.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Георгій ТРУХАНОВ: «Освіта має стати пріоритетною сферою»

Георгій ТРУХАНОВ:  «Освіта має стати пріоритетною сферою»

 Стаття 4 Закону України «Про освіту» визначає, що освіта є пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного й культурного розвитку суспіль­ства. Саме ця ідеологема є наріжним каменем у ро­боті Профспілки працівників освіти і науки Украї­ни, що її очолює Георгій Труханов. Профспілка ви­магає від влади вжиття всіх необхідних заходів для реалізації згаданого положення Закону Украї­ни. Й передусім – передбачити у Державному бю­джеті на 2012 та 2013 роки необхідні й достатні ви­датки на освіту (відповідно до статті 61 Закону).

 – Георгію Федо­ровичу, на­скільки я знаю, Ви не­одноразово наголошува­ли, що забезпечення на­лежного бюджету для освітньої сфери цілком відповідає контексту до­мовленостей за Генераль­ною угодою на 2010–2012 роки стосовно спряму­вання сторонами зусиль на забезпечення в країні економічного зростання, прискорення людського розвитку, підвищення за­робітної плати працівни­ків, досягнення суспільної стабільності?

– Так, і з цього приводу Центральний комітет профспілки вніс пропозиції до комітетів Верховної Ради України з питань нау­ки і освіти та з питань бю­джету, до міністерств осві­ти і науки, молоді та спор­ту України, соціальної по­літики, Федерації професій­них спілок України. Ми на­полягаємо на тому, аби дер­жава реалізувала вимоги чинного законодавства про освіту та норми Указу Пре­зидента «Про заходи щодо забезпечення пріоритетно­го розвитку освіти в Украї­ні». Передусім ідеться про запровадження поетапного підвищення оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників.

– Мені нещодавно тра­пився рекламний телеро­лик, де представниця освітньої сфери говорила про відчутне останнім ча­сом поліпшення матері­ального забезпечення пе­дагогів. Це справді відпо­відає дійсності?

– Об’єктивно – поза сумні­вом. Але все на світі віднос­но. Скажімо, у травні ц. р. середні посадові оклади та ставки заробітної плати пе­дагогічних працівників становили лише 45%, а науково-педагогічних – 39,1% законодавчо гаранто­ваного рівня. Але у липні минулого року таке спів­відношення становило від­повідно 39,3 та 34,1%. Отже, ситуація в галузі дещо по­ліпшилася, а з огляду на липневе (цього року) підви­щення на 1,02%, середні по­садові оклади у сфері осві­ти відповідно становлять 1580 грн – для педагогічних і 2743 грн – для науково-педагогічних працівників. Тож фактично впродовж січня-липня вони зросли, порівняно з груднем мину­лого року, майже на 14%. Разом із тим у промисло­вості середня зарплата зна­чно вища – 3509 грн!

– Які методи або, скажімо так, засоби впливу вико­ристовує профспілка, об­стоюючи законодавчо га­рантовані права освітян?

– Різні. Приміром, Цен­тральний комітет проф­спілки та Спільний пред­ставницький орган проф­спілок погодили проект по­станови Кабінету Міні­стрів щодо встановлення з 1 січня 2013 року педагогіч­ним працівникам середніх посадових окладів на рівні середньої заробітної плати працівників промисловос­ті, науково-педагогічним – на рівні подвійної серед­ньої зарплати у промисло­вості, а також встановлен­ня доплат спеціалістам, які працюють у системі освіти, до рівня середньо­місячної заробітної плати у цілому по галузях еконо­міки. Мета цієї постанови – реалізація державних га­рантій з оплати праці та за­провадження соціальних стандартів в освіті на вико­нання Національного пла­ну дій на 2012 рік, затвер­дженого Указом Президен­та України в березні ц. р. у контексті впровадження Програми економічних ре­форм на 2010–2014 роки «За­можне суспільство, конку­рентоспроможна економі­ка, ефективна держава».

– Тож на якій стадії реалі­зація положень багато­страждальної статті 57 Закону України «Про освіту»?

– Завдяки нашим наполя­ганням за результатами парламентських слухань «Освіта в сільській місце­вості: кризові тенденції та шляхи їх подолання» до постанови Верховної Ради включено пропозиції про необхідність передбачення в державному бюджеті, місцевих бюджетах на 2013 рік і бюджетах на наступні роки коштів для стовідсот­кового забезпечення дер­жавою гарантій, передба­чених статтею 57 педаго­гічним, науково-педагогічним працівникам та ін­шим категоріям працівни­ків системи освіти.

Крім того, реалізацію Ука­зу Президента щодо посту­пового забезпечення норм статті 57 Закону України «Про освіту» уможливлює також встановлення поса­дового окладу працівника першого тарифного розря­ду за ЄТС на рівні не ниж­че законодавчо встановле­ного розміру мінімальної заробітної плати, із по­дальшим застосуванням його при визначенні поса­дових окладів за всіма та­рифними розрядами. На жаль, розрив зберігається донині й становить 300 грн; до кінця року він має ско­ротитися до 295 грн. І проф­спілка наполягає на від­новленні соціальної спра­ведливості – згідно зі стат­тею 6 Закону України «Про оплату праці» та статтею 96 Кодексу законів про пра­цю України. Принагідно скажу, що критичним є й нинішній рівень оплати праці працівників органів управління освіти. Тим ча­сом управління та відділи освіти і науки як ніколи потребують висококвалі­фікованих працівників!

– А як профспілка дбає про забезпечення гаран­тій для педагогічних пра­цівників дошкільних, по­зашкільних навчальних закладів, методистів, за­відуючих навчальними лабораторіями (кабінета­ми) університетів, інсти­тутів тощо?

– Відповідною постановою Уряду запроваджено ви­плату всім без винятку пе­дагогічним працівникам 20-відсоткової надбавки, яка спершу передбачалася лише для окремих катего­рій. Найближче завдання – домогтися встановлення такої надбавки також і науково-педагогічним пра­цівникам вишів, тренерам-викладачам та іншим пра­цівникам дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Від­повідні звернення з цього приводу викладено у на­ших пропозиціях до проек­ту Державного бюджету на 2013 рік.

Профспілка також пору­шує перед владою питання про необхідність підвищи­ти рівень стипендіального забезпечення студентів ви­щих та учнів професійно-технічних навчальних за­кладів: не нижче прожит­кового мінімуму. Особливе занепокоєння викликали зміни порядку проведення індексації, бо вони утиска­ють права учнів, студентів і працівників галузі. Тому ми надіслали листи до Кабміну, міністерств осві­ти і науки, молоді та спор­ту, соціальної політики та Федерації профспілок України, у яких наполягає­мо на скасуванні цих ново­введень.

Потребують реалізації дер­жавні гарантії педагогіч­ним працівникам сіль­ської місцевості та селищ міського типу стосовно за­безпечення безплатного користування житлом з опаленням і освітленням.

Не менш важливою про­блемою, над якою працює галузева профспілка, є вре­гулювання питання щодо встановлення рівня пенсій педагогічних працівників у розмірі 80–90 відсотків за­робітної плати. Відповідні законопроекти, внесені на розгляд Верховної Ради України, дістали логічне завершення. А у зв’язку з реформуванням пенсійно­го законодавства пенсії працюючих пенсіонерів, незалежно від часу призна­чення, необхідно привести у відповідність до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяль­ність».

Розмову вела Тетяна МОРГУН, «ПВ»

06.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання