« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Юрій ТОЛМАЧОВ: «Профспілка – колективна сила»

Юрій ТОЛМАЧОВ: «Профспілка – колективна сила»

 Соціальний діалог – річ необхідна й потребує ви­сокого ступеня відповідальності всіх його учасни­ків. А так як профспілка зацікавлена в соціально­му діалозі, бо покликана захищати тих, заради кого він ведеться – трудівників, тому саме їй від­ведена ініціативна роль у цьому процесі. Про це, а також про захист прав та інтересів людини пра­ці, перспективи відродження суднобудування – розмова з головою Миколаївської обласної ради професійних спілок Юрієм Толмачовим.

 – Юрію Петровичу, як живе і працює сьогодні облпрофрада? Що робить для соціально­го захисту трудівників?

– Велику увагу приділяємо роботі з підтримки еконо­мічно важливих для області галузей промисловості. 19 липня ц. р. на позачерго­вому засіданні президії ми підтримали звернення тру­дових колективів ПАТ «Ми­колаївський суднобудівний завод «Океан» і ПАТ «Чорно­морський суднобудівний за­вод» щодо прискорення при­йняття Закону України «Про проведення економічного експерименту щодо держав­ної підтримки суднобудів­ної промисловості». Облпрофрада надіслала своє звернення до Президента та Верховної Ради України. Тому зараз одним з основних завдань профорганіза­цій Миколаївщини є під­тримка на рівні трудових колективів якнайшвидшого прийняття цього закону.

Найважливішим аспектом діяльності облпрофради вважаємо прийняття кол­договорів і контроль за їх виконанням. Цю роботу проводимо в рамках Єдиної колдоговірної кампанії ФПУ «Єдині цілі, єдині дії!». Однак маємо деякі проблемні моменти у кол­договірній роботі. Дуже часто на підприємствах, в установах та організаціях під час укладення нового колдоговору роботодавці намагаються знизити рі­вень оплати праці, припи­нити виконання зобов’язань щодо виплат стимулю­ючого характеру, запрова­дити неповний режим робо­ти тощо. Тож головним сво­їм завданням вважаємо не допустити зниження рівня встановлених у колдогово­рах соціальних гарантій. Тому в багатьох галузях пе­ревага віддається не укла­денню нових, а автоматич­ному продовженню дії ра­ніше укладених договорів.

Також одним з основних на­прямів роботи є надання юридичної допомоги з пи­тань поновлення на роботі, стягнення заборгованості із зарплати, відновлення пору­шених прав профспілок. За­хист інтересів членів проф­спілки в судах дає певні ре­зультати, хоч на це здебіль­шого потрібен тривалий час. У 90% випадків рішення приймаються на користь профспілкової сторони.

Фахівці облпрофради здій­снюють громадський контроль за дотриманням трудо­вих прав членів профспіл­ки. Тільки за перше півріч­чя ц. р. проведено 76 переві­рок підприємств, унаслідок яких на деяких із них вияв­лено незаконні дії робото­давців та адміністрації, від­так надіслано звернення до органів державної влади.

– Що вважаєте сьогодні го­ловним у відносинах вла­ди, роботодавців і проф­спілок? Яка роль у них від­водиться профспілкам?

– У влади, роботодавців і профспілок є спільна мета – стабільний розвиток. До­сягти її можна лише завдя­ки домовленостям у рам­ках соціального діалогу, який є необхідною складо­вою розвитку суспільства та однією з основних ознак належності країни до циві­лізованого світу.

Для вирішення соціально-економічних питань ство­рені й діють тристоронні соціально-економічні ради. Представники проф­спілок входять до складу консультативно-дорадчих органів виконавчої влади та місцевого самовряду­вання. Ми також беремо участь у розробленні та ре­алізації практично всіх со­ціальних програм.

Але найголовніше – соці­альне партнерство на міс­цях, у трудових колекти­вах. Це, зокрема, прийнят­тя та виконання колектив­ного договору. Ми пишає­мося колдоговорами ТОВ «Миколаївський глинозем­ний завод», ДП «Миколаїв­ський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації», Микола­ївського академічного українського театру драми та музичної комедії тощо.

Однак маємо й прикрі ви­падки, коли роботодавець вважає за можливе своїм наказом заборонити діяль­ність профспілки на під­приємстві. Так, у ТОВ «Оріон-авто» взагалі лікві­дували профорганізацію. У зв’язку з цим я хотів би на­гадати про таке поняття, як соціальна відповідальність бізнесу. Поняття існує, але сторона роботодавців іще повинна наповнити його реальним змістом.

– Як складається ситуація в області щодо заборгова­ності із заробітної плати?

– На жаль, рівень оплати праці в Україні сьогодні один із найнижчих у Євро­пі. В нашій області зарпла­та понад 18 тис. працівни­ків не досягає навіть міні­мального рівня.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити працівникові три основні умови: повну зайнятість відповідно до трудового законодавства, гідну й своєчасну оплату праці, її безпеку. Здебіль­шого ці умови не викону­ються. Спостерігається по­ширення практики запро­вадження неповного робо­чого часу, відпусток без збереження зарплати, зо­крема на підприємствах бу­дівництва, суднобудуван­ня, машинобудування, житлово-комунального гос­подарства та ін.

За нинішнього рівня зайня­тості та оплати праці люди не захищені від бідності. За даними соціологів, 23% ро­дин, у яких усі члени сім’ї працюють, перебувають за межею бідності, і 37% – якщо працює лише один член сім’ї. Тому прийнято Державну програму подо­лання та запобігання бід­ності до 2015 року. В розро­бленні заходів щодо її реалі­зації в області брала участь і облрада профспілок.

Звичайно, прогрес не такий великий, але за останній рік рівень бідності в області, за даними статистики, знизив­ся з 24,4 до 19,7%. Однак за­гальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в цілому по області на 1 лип­ня 2012 року становила май­же 54 млн грн.

Роботодавці вчасно не роз­рахувалися з 4 тис. праців­ників економічно активних підприємств області, кож­ному з яких у середньому заборгували майже 11 тис. грн. Левова частка цього боргу – перед працівниками держпідприємств ДП «Суд­нобудівний завод ім. 61 ко­мунара», ДП «Миколаївський бронетанковий завод», а також інших підприємств суднобудівної галузі, буді­вельників, житлово-комунального господарства.

Саме порушення термінів виплати зарплати і наявна заборгованість виявилися головними причинами ви­никнення в області 28 ко­лективних трудових спо­рів, ініційованих первин­ними профорганізаціями.

– Сьогодення ставить пе­ред профспілкою нові не­прості завдання. Розка­жіть про них.

– У червні 2012 року ФПУ ра­зом з урядовою стороною і роботодавцями підписала Національну програму гід­ної праці для України на 2012–2015 роки. Розроблені заходи будуть пріоритетни­ми у роботі всіх профорга­нізацій країни, у тому чис­лі нашої. Першочерговими залишаються питання оплати та охорони праці.

Щодо зарплати, то проф­спілки повинні жорстко об­стоювати гарантії оплати праці, які враховували б оптимальний прожитковий мінімум. Необхідно посили­ти відповідальність за за­тримку виплати зарплати, викоренити бідність серед працюючого населення, на­вести порядок в оплаті пра­ці у бюджетній сфері.

Звісно, дуже важливою є й інформаційна діяльність. Люди мають знати, чим живуть профспілки. Попри фінансові труднощі, рік тому ми створили інформаційно-аналітичний від­діл і відкрили презентаційно-інформаційний сайт облпрофради.

РОЗМОВУ ВЕЛА ЄВА МАЙДАНОВИЧ, МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛ.

22.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання