« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

UGT ПРИЙМАЄ КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК В ІСПАНІЇ

UGT ПРИЙМАЄ КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК В ІСПАНІЇ

Протягом тижня головні об’єднання профспілок України – ФПУ та КВПУ – перебували з візитом в Іс­панії на запрошення За­гальної профспілки тру­дящих (UGT ).

Понад два роки після росій­ського вторгнення становище українського народу та його ро­бітничого класу є надзвичайно серйозним, і якщо профспілко­ва робота ніколи не буває лег­кою, до самої профспілкової ді­яльності ці два центри, ФПУ та КВПУ, додають тепер гумані­тарну діяльність в країні війни.

Українську делегацію очоли­ли президенти обох організацій – Григорій Осовий (ФПУ) та Ми­хайло Волинець (КВПУ), – які розпочали свій візит у Барсело­ні, а потім відправились до Ма­дриду. Протягом цих п’яти днів вони зустрілись із різними гро­мадськими та державними установами, а також з прогре­сивними політичними партія­ми, з Конфедеральною виконав­чою комісією UGT та з представ­никами федерацій UGT .

UGT має намір, щоб іспан­ські інституції та суспільство продовжували пам’ятати про серйозні наслідки війни, яких зазнав український народ через вторгнення. Через війну робіт­ничий клас обох країн ще біль­ше страждає від збільшення вартості життя, руйнування інфраструктури та будинків і, зрештою, платить своїм життям за наслідки вторгнення.

Цього ж тижня Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) закликала міжнародний профспілковий рух вимагати негайної співпраці між проф­спілками всього світу та україн­ськими профспілковими органі­заціями. МКП підкреслила, що «незважаючи на постійні небез­пеки, українські профспілки на­полегливо надають працівни­кам та їхнім сім’ям вкрай необ­хідну допомогу. Вони продо­вжують боротися з порушення­ми прав людини та профспілок як на окупованих, так і на нео­купованих територіях».

Як член Міжнародної конфе­дерації профспілок (ITUC ) та Європейської конфедерації профспілок (ETUC ), UGT має зобов’язання відповісти на цей заклик, зробити видимим ста­новище українського профспіл­кового руху та поставити робіт­ничий клас та його безпеку в основний фокус цього конфлік­ту.

UGT продовжить підтриму­вати мир, діалог і повагу до міжнародного права. Ми вважа­ємо, що цей візит є гарною наго­дою глибше розповісти про українську профспілкову реаль­ність і вимагати від громад­ських інституцій важливості будь-якої солідарності праців­ників з Україною.

ІНФ. UGT

 

ОЧІЛЬНИКИ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ТА КАТАЛОНІЇ ОБГОВОРИЛИ СПІВПРАЦЮ

У рамках візиту делегації українських профспілок до Іспанії на запрошення Загального союзу працівників Іспанії відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового та заступника Голови ФПУ Василя Андреєва з Генеральним секретарем Конфедерації профспілок Каталонії UGT Камілом Росом.

На зустрічі обговорили структуру та зміст роботи каталонських профспілок. Голова ФПУ Г. Осовий поінформував іспанських колег про роботу ФПУ, виклики перед працівниками і їх профспілками в Україні.

 

УКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ – У ПАРЛАМЕНТІ КАТАЛОНІЇ

Делегацію українських профспілок прийняв Прези­дент Парламенту Каталонії Джозеп Руй та Віце-пре­зиденти Ракель Санс, Глоріа Фейша.

Голова ФПУ Г. Осовий в своєму виступі висловив вдячність іспанцям за допомогу народу України та українським біженцям, а також за надання оборонної допомоги для захисту України і підкреслив важливість співробітництва профспілок, урядів і роботодавців в процесі відновлення України.

Він закликав іспанських посадовців і представників профспілок продовжити підтримку українського народу.

 

ЧАСТКА ТРУДОВИХ ДОХОДІВ У СВІТІ ЗМЕНШУЄТЬСЯ, ЩО ПОСИЛЮЄ НЕРІВНІСТЬ

Збільшення розриву між доходами від праці та ка­піталу, а також проблеми, з якими стикається мо­лодь на ринку праці, ви­кликають занепокоєння, повідомляє Міжнародна організація праці.

У своєму нещодавньому звіті «Пер­спективи зайнятості та соціального розвитку у світі: оновлення за вере­сень 2024 року», МОП констатує зрос­тання нерівності, оскільки частка тру­дових доходів стагнує, а велика част­ка молоді залишається поза межами зайнятості, освіти або професійної під­готовки. Звіт вказує на повільний про­грес у досягненні ключових Цілей ста­лого розвитку (ЦСР) з наближенням кінцевого терміну – 2030 року.

Дослідження показує, що глобаль­на частка трудового доходу, яка є час­тиною загального доходу, зароблено­го працівниками, впала на 0,6% з 2019 по 2022 рік і з тих пір залишається на одному рівні, що посилює довготрива­лу тенденцію до зниження. Якби ця частка залишилася на тому ж рівні, що й у 2004 році, то лише у 2024 році тру­дові доходи були б більшими на $2,4 трлн.

У дослідженні підкреслюється, що пандемія COVID -19 є ключовим чинни­ком цього зниження, оскільки майже 40% скорочення частки трудових до­ходів припало на 2020-2022 роки, коли була пандемія. Криза поглибила нерівність, зокрема через те, що дохо­ди від капіталу продовжують концен­труватися серед найбагатших верств населення.

Технологічний прогрес, зокрема ав­томатизація, відіграв певну роль у цій тенденції. Хоча ці інновації підвищили продуктивність і обсяги виробництва, факти свідчать про те, що працівники не отримують справедливого розподі­лу отриманих прибутків. У доповіді по­переджається, що без комплексної по­літики, спрямованої на забезпечення широкого розподілу переваг техноло­гічного прогресу, останні розробки в галузі штучного інтелекту можуть по­глибити нерівність, ставлячи під за­грозу досягнення ЦСР.

«Країни повинні вжити заходів для протидії ризику зменшення частки трудових доходів. Нам потрібна полі­тика, яка сприяє справедливому роз­поділу економічних благ, включаючи свободу об'єднань, колективні перего­вори та ефективне управління трудо­вими ресурсами, щоб досягти інклю­зивного зростання і прокласти шлях до сталого розвитку для всіх», – сказа­ла Селеста Дрейк, заступниця Гене­рального директора МОП.

 

ДЕНЬ ДІЙ НА АРСЕЛОР МІТТАЛ

Глобальна мережа профспілок ArcelorMittal, до складу якої входить і ПО ПМГУ ПАТ «Ар­селорМіттал Кривий Ріг», за підтримки впли­вових міжнародних профспілкових об`єднань – IndustriALL Global Union та IndustriAll Europe – ініціювала проведення на підприємствах компанії по всьому світу Дня дій, присвяченого ситуації з безпекою праці.

Організатори мали на меті звернути увагу керівництва компанії на необхідність термінового вжиття заходів, спря­мованих на підвищення безпеки працівників на виробни­цтві та збереження їхнього здоров`я.

Проведення таких заходів має передбачати значні ін­вестиції в охорону праці, розвиток співпраці з профспілками та належне дотримання спільних угод щодо захисту пра­цівників, – наполягають профспілки.

Долучився до проведення цієї акції, виявивши солідар­ність з колегами з багатьох країн світу, і колектив ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

ДОБІРКУ ПІДГОТУВАВ ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

11.10.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання