« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ПРОФСПІЛКОВЦІ З ДАНІЇ РОЗГЛЯНУЛИ ПРОЄКТИ СПІВПРАЦІ

ПРОФСПІЛКОВЦІ З ДАНІЇ РОЗГЛЯНУЛИ ПРОЄКТИ СПІВПРАЦІ

Нещодавно Федерація профспілок України при­ймала колег із агентства профспілкового розвитку Данії.

Під час проведених зустрічей делегація ДАПР у складі Лоне Ілум Крістіансен, директорки, Крістіана Хансена Равеншолта, фінансового координатора, Рас­муса Холма, програмного мене­джера, обговорила з керівни­цтвом ФПУ і всеукраїнських профспілок, що представляють промисловість, енергетику, бу­дівництво, освіту, найбільш ак­туальні проблемні питання профспілкової діяльності в Укра­їні в умовах воєнного стану, що потребують проєктної допомоги та фінансової підтримки.

З детальним аналізом ситуа­ції виступив Голова ФПУ Григо­рій Осовий. У дискусії з україн­ської сторони взяли участь за­ступники Голови ФПУ Олек­сандр Шубін, Василь Андреєв, Євген Драп’ятий, голова проф­спілки металургів Олександр Рябко, голова профспілки енер­гетиків Олександр Давиденко, заст. голови профспілки освітян Ольга Чабанюк.

Серед широкого спектру пи­тань гостей зацікавили:

– імплементація трудового за­конодавства ЄС у сучасній ситу­ації та в майбутньому;

– інтеграція ринків в ЄС. Які переваги та небезпеки збільшен­ня відкритості ринків з ЄС і як правила доброчесності компаній ЄС можуть принести користь українському ринку праці;

– соціальний діалог: якою є си­туація та відносини з роботодав­цями в поточній ситуації? Де іс­нують основні можливості для покращення соціального діалогу;

– допомога постраждалим на робочому місці у воєнний час, зміцнення потенціалу профспі­лок у сфері захисту прав праців­ників на безпечні і здорові умо­ви праці;

– правова допомога членам профспілок та інші.

Учасники зустрічі обговори­ли можливості подальшої про­єктної співпраці. А саме, що по­трібно для надання допомоги працівникам, профспілковим організаціям національного, га­лузевого, регіонального та міс­цевого рівнів, конкретизували мету проєктів та стратегії щодо їхньої реалізації.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ХОРОШІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ОБМІНУ ДОСВІДОМ

В онлайн-форматі відбулася зу­стріч представників IndustriAll Global Union з молодіжними ліде­рами профспілок України. Від Атомпрофспілки в зустрічі взяли участь голова Організації молоді Атомпрофспілки Христина Лев­ченко та голова організації молоді ППО ЧАЕС Вікторія Старинщак.


Христина розповіла про діяльність атомпрофспілкової молоді до та під час повномасштабного вторгнення на територію України, а також про очікування від цієї зустрічі. Вона зазна­чила, що дуже важливо мати можливість обмінюватися досвідом з колегами з різних країн світу – з різною історією профспілок, досягненнями та впливом. А отже, було б чудово створити серію зустрічей з «атомною» молоддю з-за кор­дону. На таких заходах наші атомники зможуть довідатися від зарубіжних колег про особливості ведення професійної та профспілкової діяльності, а також дізнатись, як європейська і світова профспілкова молодь покращує життя молодих працівників і чи має вона своє представництво у виборних органах.

Сара Флорес, відповідальна за молодіжні програми в IndustriAll Global , поділилася роботою молоді в різних секторах IndustriAll Global , розповіла, яким чином вони намагаються підвищити зацікавленість молоді в профспілках і збільшити членство трудових організацій, презентувала 5 основних блоків вимог Молодіжної резолюції.

Після завершення зустрічі запланували на майбутнє дискусію на тему: «Молоді працівники у кризових ситуаціях» та на наступний рік спільні тренування з орга­найзингу і доступ до організації цих тре­нувань.

АТОМПРОФСПІЛКА

 

VER .DI ДОМОГЛАСЯ СКОРОЧЕННЯ РОБОЧОГО ЧАСУ


Значною перемогою для працівників екстрених служб стало те, що німецька профспілка ver.di успішно домовилася про скорочення максимальної тривалос­ті робочого часу для працівників проф­спілки Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) у Баден-Вюртемберзі. До 2027 року мак­симальна тривалість робочого часу буде скорочена до 38,5 годин на тиждень.

Ця угода є частиною більш широких зусиль ver .di , спрямо­ваних на подолання високих фізичних та емоційних наван­тажень, з якими стикаються працівники екстрених служб.

Згідно з новими умовами, починаючи з 2025 року, мак­симальна тривалість робочого часу працівників ASB буде скорочена до 41 години на тиждень, а до 2027 року – до 38,5 годин. Очікується, що це скорочення значно покра­щить баланс між роботою та особистим життям і підвищить задоволеність роботою приблизно для 1000 працівників ASB .

 

ЄКП: ПРОФСПІЛКИ ЗРОБИЛИ ВАЖЛИВИЙ ПЕРШИЙ КРОК ДО ЗАХИСТУ ПРАВА НА СТРАЙК

Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) вітає Міжнародну конфедерацію профспілок (МКП) та її членські профспілки з важливою профспілковою перемогою для працівників Великобританії та всієї Єв­ропи. Ми вітаємо зобов'язання уряду Великої Британії скасувати антиро­бітниче законодавство про мінімальні рівні обслугову­вання за допомогою май­бутнього законопроєкту про трудові права. Це зако­нодавство було атакою на здатність працівників ви­бороти безпечне та гідне трудове життя.

Ми вітаємо це зобов'язання вдо­сконалити закон про право на страйк, що допоможе повернути Великобританію у відповідність до європейських та міжнародних трудових стандартів. ЄКП приєд­нується до заклику МКП до по­вного та швидкого виконання зобов'язань, передбачених лейбо­ристським планом «Зробити робо­ту оплачуваною», щоб працівни­ки по всій Великій Британії могли без страху вступати до профспіл­ки, щоб їхнє право на організацію, а також право на колективні пере­говори та страйк були належним чином визнані та захищені. Важ­ливим заходом є гарантування до­ступу профспілок на робочі місця для зустрічей з працівниками.

З самого початку розробки анти­страйкового законодавства ЄКП наголошувала на тому, що воно підірвало б цілісність соціальних стандартів в ЄС, і що воно, ймовір­но, є порушенням угоди після Брекзиту. Європейська комісія справедливо підняла це питання в Комітеті з питань рівних умов торгівлі та співробітництва, чиня­чи додатковий політичний тиск на попередній уряд Великої Бри­танії, який намагався впровадити це антиробітниче законодавство.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ

10.10.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання