« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ МАСКА… І ТРАМПА

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ МАСКА… І ТРАМПА

Право на страйк і право на організацію є наріжними каменями прав і можли­востей працівників, закрі­плених у Конвенціях 87 і 98 Міжнародної організації праці (МОП).

Завдяки ним працівники захи­щають свої права від величезно­го економічного і політичного впливу роботодавців. Без можли­вості страйкувати працівники за­лишаються беззахисними в пере­говорах щодо заробітної плати, умов праці та елементарної гід­ності на робочому місці.

Однак у деяких частинах світу профспілкова дискримінація ши­роко поширена. Навіть компанії, які беруть участь у колективних переговорах, чинять опір зусил­лям профспілок, підриваючи фундаментальні права своїх пра­цівників.

Яскравим прикладом є нещо­давня дія філії IndustriALL United Auto Workers (UAW ), яка висунула федеральні звинува­чення проти колишнього прези­дента США Дональда Трампа та генерального директора Tesla Ілона Маска. Їх звинувачують у незаконних погрозах і залякуван­ні працівників, які відстоюють свої права шляхом проведення страйків. Цей випадок підкрес­лює триваючу глобальну бороть­бу за трудові права, навіть у ком­паніях зі значним міжнародним впливом.

Tesla , компанія, відома своєю антипрофспілковою позицією, налічує понад 120 000 працівни­ків по всьому світу, але відмовля­ється брати участь у колектив­них переговорах. Спроби об’єднатися в Tesla наштовхнулися на шалений опір, а сам Ілон Маск погрожував помстою працівни­кам, які намагаються об’єднатися в профспілки. Це призве­ло до значної напруги з проф­спілками, особливо у Швеції.

Шведська профспілка IF Metall першою вжила заходів проти антипрофспілкової прак­тики Tesla , ініціювавши протес­ти 27 жовтня 2023 року в 12 гара­жах, що належать Tesla , і розши­рившись на ще 20 місць.

Попри короткі переговори в листопаді минулого року, Tesla залишалася непохитною у своїй відмові підписати колективний договір. Керівництво компанії відкинуло трудові права, ствер­джуючи, що вони не є частиною «концепції компанії». Ілон Маск публічно критикував профспіл­ки, стверджуючи, що вони ство­рюють розкол і негатив у компа­ніях.

Генеральний секретар IndustriALL Атле Хоє каже: «Біз­нес-модель Ілона Маска спрямо­вана на уникнення дотримання прав людини. Ми повинні захи­щати працівників і права, за які вони так довго боролися. Ми під­тримуємо UAW у їхній боротьбі».

Цей конфлікт стосується не лише Tesla та її працівників – це символ ширшої боротьби за тру­дові права та критичної важли­вості свободи організації та страйку. Без цих прав працівни­ки в усьому світі залишаються вразливими до експлуатації та несправедливості. Право на страйк – це не просто інструмент – це важливий захист, який га­рантує, що працівники можуть постояти за себе та один за одно­го.

 

ФПУ ВИСЛОВЛЮЄ СОЛІДАРНІСТЬ З АМЕРИКАНСЬКИМИ ПРОФСПІЛКАМИ

Профспілка United Auto Workers (США) висунула звинувачення проти кандидата у президенти США До­нальда Трампа та генерального ди­ректора Tesla і власника соцмережі «X » Ілона Маска за погрози та заля­кування працівників, які оголосили страйк.

Причиною стало інтерв’ю, де вони обговорювали роль Маска в адміністрації Трампа в разі його об­рання на посаду президента США. Трамп назвав Маска «різником» і похвалив його за антипрофспіл­кову позицію. «Я дивлюся на те, що ви робите, ви приходите і просто кажете: «Хочете звільнитися?». Вони страйкують – я не буду називати назву компа­нії – але вони страйкують, а ти кажеш: «Все гаразд, ви всі йдете. Ви всі йдете. Кожен з вас йде», – сказав Трамп. На що Маск розсміявся і відповів «так».

Ми запитали Голову Федерації профспілок Укра­їни Григорія Осового, що думають українські проф­спілки з приводу цієї ситуації.

«Так, я ознайомився з інтерв’ю. І, чесно кажучи, складно навіть коментувати. Бо людина, яка пре­тендує на найвищу посаду в державі, державі ве­ликій, державі розвинутої демократії, каже про те, що працівники не мають права, або не можуть мати права на захист своїх законних інтересів у колек­тивний спосіб, який притаманний демократіям у всьому світі.

Право на страйк, воно є очевидним, визнаним у світі. Така позиція кандидата в президента дискри­мінує профспілковий рух. Я, як Голова Федерації профспілок України, як член Генеральної ради Міжнарод­ної конфедерації профспілок, куди, до речі, входить і Амери­канська федерація профспі­лок, солідарний з профспілка­ми США, які захищають своє право на страйк і досягають при цьому кращих результатів для своїх працівників. Це не політика, це як інструмент ро­бочої ініціативи і робочого за­хисту. Коли тобі недоплачують, не виплачують своєчасну заробітну плату. Коли звільняють незаконно, має бути адекватна відпо­відь від працівників на утиски їхніх прав.

Треба поважати права працівників, міжнародні норми права у сфері праці. І я висловлюю нашу со­лідарність з американськими профспілками», – на­голосив Голова ФПУ.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ДО КЕРІВНИХ ОРГАНІВ ІНТЕРНАЦІОНАЛУ ОСВІТИ ОБРАНО ПРЕДСТАВНИЦЮ УКРАЇНИ

Як уже повідомлялося, нещодавно у Буенос-Ай­ресі відбувся X Всесвіт­ній Конгрес Інтернаціо­налу Освіти. Гасло між­народного з’їзду – «Роз­виток освітянських профспілок, популяриза­ція професії вчителя, за­хист демократії».

За регламентом Всесвітній конгрес Інтернаціоналу Освіти відбувається раз на 5 років та передбачає обрання керівного органу – Виконавчої ради Ін­тернаціоналу освіти на наступ­ний період.

Президентом Інтернаціоналу освіти було обрано Мугвену Малулеке з Профспілки пра­цівників освіти Південноафри­канської Республіки. Він змі­нив на посаді Сьюзан Хопгуд, яка склала свої повноваження після 15 років служіння осві­тянській міжнародній спільно­ті.

Генеральним секретарем Інтер­націоналу Освіти на новий тер­мін було переобрано Девіда Ед­вардса.

Від Профспілки працівників освіти і науки України до керів­них органів Інтернаціоналу Освіти обрано заступницю го­лови профспілки Ольгу Чаба­нюк.

ПОН

 

ПАРЛАМЕНТ ПЛАНУЄ РАТИФІКУВАТИ РИМСЬКИЙ СТАТУТ

Президентський законопроєкт про рати­фікацію Римського статуту ВРУ має роз­глянути та ухвалити найближчим часом.

Про це повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Він додав, що Україна підписала Римський статут у 2000 році. За цей час 123 країни його ратифікували, час це зробити і нашій країні. Крім того, це є однією з євроінтегра­ційних вимог ЄС до України.

«Ми матимемо можливість висувати свого суддю до Міжнародного кримінального суду, брати участь у форму­ванні інституцій та отримаємо низку інших преференцій», – зауважив спікер парламенту.

Законопроєкт 0285 про ратифікацію Римського стату­ту передбачає, що Україна не визнаватиме юрисдикцію Міжнародного кримінального суду з воєнних злочинів протягом 7 років, якщо йтиме мова про українських гро­мадян.

Отже, ратифікація відбудеться, але із певними заува­женнями.

08.09.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання