« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ЗАМІСТЬ ОБІЦЯНОК ПОТРІБНІ ДИРЕКТИВИ

ЗАМІСТЬ ОБІЦЯНОК ПОТРІБНІ ДИРЕКТИВИ

Профспілки закликають Урсулу фон дер Ляйєн перетворити свої обі­цянки трудящим на ди­рективи з необхідним фінансуванням для вті­лення їх у життя.

Політичні настанови, опу­бліковані Урсулою фон дер Ляєн, включають наступні позитивні обіцянки:

– «дорожня карта якісних робочих місць», яка «підтри­муватиме справедливу заро­бітну плату, хороші умови праці..., зокрема, шляхом збільшення охоплення колек­тивними договорами»;

– «ініціативи, спрямовані на вивчення впливу діджита­лізації на світ праці, від управління штучним інте­лектом до дистанційної робо­ти та впливу культури «за­вжди спрямованої» на психіч­не здоров’я людей»;

– «ми повинні забезпечити справедливий перехід для всіх. [...] Ми значно збільши­мо фінансування справедли­вого переходу в наступному довгостроковому бюджеті»;

– «я призначу комісара, до обов’язків якого входитиме житлове питання, і я висуну перший в історії Європейський план доступного житла»;

– промислова політика для якісних робочих місць;

– перегляд Директиви про державні закупівлі.

ЄКП та наші членські орга­нізації закликають до ініціа­тив у цих сферах. Ми прагнемо зустрітися, щоб обговорити та отримати ясність щодо того, як ці обіцяні пропозиції будуть реалізовані на практиці.

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч сказала:

«Європі необхідно терміно­во покласти край вибуху еко­номічної нестабільності, який позбавив гідного життя міль­йони працюючих людей і зумо­вив перемогу ультраправих на європейських виборах.

Політичні настанови Урсу­ли фон дер Ляєн містять цінні пропозиції щодо подолання економічної нестабільності, такі як збільшення охоплення колективними договорами, щоб забезпечити більшу кіль­кість працівників заробітною платою, на яку можна будува­ти життя, забезпечення спра­ведливого перехідного періо­ду та безпрецедентні дії ЄС у сфері доступного житла.

Забезпечення належного фінансування та директива щодо справедливого перехо­ду у світі праці також були б потужним способом перетво­рити страхи щодо «зеленого» та цифрового переходу на якісні нові робочі місця.

Тепер повинні послідувати законодавчі зобов’язання. Од­них слів недостатньо, і трудя­щі потребують конкретних обов’язкових дій. Одним із способів стимулювання ко­лективних переговорів було б включення в переглянуту ди­рективу про державні закупів­лі положення, яке гарантує, що тільки роботодавці, які по­важають колективні перегово­ри, матимуть право на отри­мання державних контрактів.

Ці заходи піднімуть надії трудящих на те, що кращі часи ще попереду – Урсула фон дер Ляєн не повинна їх підвести. Саме тому я закли­каю її взяти на себе зобов’язання зробити ці обіцянки ре­альністю за допомогою спеці­альних директив, підкріпле­них необхідним фінансуван­ням.

Існує також ризик, що по­зитивні соціальні заходи мо­жуть бути підірвані акцен­том у програмі фон дер Ляйєн на дерегуляції, що посилить економічну нестабільність і перетворить соціальну рин­кову економіку ЄС на щось ближче до капіталізму аме­риканського зразка «перемо­жець отримує все».

Необхідні додаткові важ­ливі заходи для забезпечення справедливої угоди для пра­цюючих людей в реальності, але вони відсутні в керівних принципах, наприклад, щодо справедливого оподаткуван­ня та забезпечення дотриман­ня прав працівників при укладенні субпідрядних до­говорів та посередниками».

 

МОП ПІДТРИМУЄ ЗУСИЛЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК, СПРЯМОВАНІ НА ЛЮДИНОЦЕНТРИЧНІ РЕФОРМИ В СФЕРІ ПРАЦІ!

Відбулась робоча зустріч керів­ництва Федерації профспілок України (ФПУ) із директоркою Офісу Міжнародної організації праці (МОП) в Україні Аїдою Ліндмайер.

Сторони обговорили ініціативи ФПУ щодо інституційного зміцнення проф­спілок в період воєнного часу. Зокрема, щодо участі працівників та їх проф­спілкових організацій у розробці ново­го трудового законодавства, вдоскона­лення законодавства про безпеку пра­ці, викликів для ринку праці та забез­печення стійкості підприємств в умо­вах війни та повоєнного відновлення та відбудови України.

Представники ФПУ також розповіли про результати участі української делега­ції в Міжнародній конфе­ренції праці та поділилися своїм баченням подальшої роботи в Адміністративній раді МОП, до якого вперше обраний представник укра­їнських профспілок – за­ступник голови ФПУ Василь Андреєв.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

У ФПУ ВІДБУЛАСЬ ЗУСТРІЧ З КОЛЕГАМИ З ПРОФСПІЛКИ БУДІВЕЛЬНИКІВ НІМЕЧЧИНИ

Робоча зустріч відбулась у рамках візиту в Україну представника Профспілки працівників будівни­цтва та будівельних матеріалів (IG BAU ) Крістіана Бека, керівника де­партаменту Федерального вико­навчого комітету IG BAU .

Візит відбувся на запрошення Профспілки буді­вельників України. Український та німецький колеги провели ці два дні, зустрічаючись із профспілковими організаціями ПРОФБУД, керівництвом Федерації профспілок України. Також відбулись зустрічі на під­приємствах, з українськими роботодавцями, обмін до­свідом щодо проведення соціального діалогу у галузі. Гості відвідали Броварський професійний коледж, який готує майбутніх працівників будівельної галузі.

«Для нас, як для західноєвропейських профспілок, важливо, щоб в об’єднаній Європі сильні, вільні проф­спілки були частиною суспільства і системи. І ми закли­каємо вас продовжувати вашу боротьбу за гідні робочі місця, за здорові та безпечні умови праці, за все, що необхідно для гідного життя у повоєнний час», – за­значив Крістіан Бек.

Він звернувся зі словами солідарності до україн­ських спілчан від німецьких братів і сестер.

Профспілка будівельників України (голова – Василь Андреєв) зі свого боку, також багато вкладає в те, щоб розвивався цей навчальний заклад. Інші навчальні за­клади також допомагають з реалізацією програми ко­роткотермінового навчання для працівників будівель­ної галузі, яка спрямована на підготовку фахівців для відновлення України.

«У нас була дуже цікава і насичена програма. Шко­да, що коротенька. Ми завжди раді бачити наших ні­мецьких і всіх європейських колег, які приїжджають до Києва. Це знак міцної солідарності для підтримки віри наших людей в найкраще мирне майбутнє», – підкрес­лив Василь Андреєв.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

23.08.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання