« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ДОБРО ЗАВЖДИ ПОВЕРТАЄТЬСЯ

ДОБРО ЗАВЖДИ ПОВЕРТАЄТЬСЯ

У Києві відбулася зустріч представників Дніпропе ­тровської терорганізації профспілки вугільників з делегацією Профспілки шахтарів Великої Британії – представниками Націо­нального об'єднання шах­тарів (NUM).

Цими днями відбулися заходи, присвячені 40-річчю страйку шахтарів Великої Британії. Чому саме у Києві? Британські шахта­рі пам'ятають про допомогу укра­їнців у 1984-1985 роках, завдяки якій вони вижили. І сьогодні вони приїхали висловити свою величезну подяку українському народу, а також надати свою до­помогу, оскільки зараз Україна страждає від нападу російського агресора. У складі делегації були і безпосередні учасники того страйку – Мік Антонів, Вейн То­мас, – а також Крістофер Форд, генеральний радник і міністр Конституції в уряді Уельсу.

Також представники британ­ських шахтарів хотіли почути людей, які були безпосередніми учасниками тих подій з боку України та надавали допомогу страйкуючим шахтарям у Вели­кій Британії. Оскільки саме за­вдяки цій допомозі шахтарі, які тоді страйкували протягом року, мали змогу вижити та прогодува­ти свої сім'ї. Цілий рік шахтарі Великої Британії не отримували заробітної плати. І допомога українців не була разовою. Вона надавалася протягом кількох мі­сяців, поки була потреба.

Кореспондент Української служби ВВС взяв інтерв'ю у тех­нічного інспектора Дніпропе­тровської терорганізації проф­спілки вугільників Василя Явор­ського, який у далекому 1984 році працював начальником відділу праці та заробітної плати на шах­ті «Першотравнева» та відпові­дав за збір грошей для страйкую­чих шахтарів Великобританії. Він поділився своїми спогадами про те, як шахтарі Західного Дон­басу збирали допомогу своїм за­кордонним колегам.

«Також вкотре наші друзі з Уельсу виявили солідарність і передали ще дві машини для ЗСУ, – розповідає голова Дніпро­петровської територіальної орга­нізації ППВП Сергій Юнак. – Всього з початку війни вони пе­редали нашим захисникам 16 ма­шин. Цього разу – мультиван та пікап. Ці машини вирушать на передову. Автівки повністю за­вантажені медикаментами, кас­ками, раціями – всім тим, що просили військові на передовій. Британські колеги ще раз під­твердили, що вони не мають вто­ми (фейкову інформацію поши­рює росія) у тому, щоб допомага­ти Україні в цей тяжкий час. На­впаки, у простих уельсців по­більшало бажання допомагати українцям, щоб перемогти нена­висного ворога. Тому вони збира­ють гроші, щоби купити машини для українських солдатів. У нас знову є заявки на транспорт із пе­редової, а у них дуже багато охо­чих допомогти. Тому наступний приїзд наших колег до нас не за горами».

 


ФРАНЦУЗЬКІ ПРОФСПІЛКИ ДО 2-Ї РІЧНИЦІ ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ ПРОВЕДУТЬ МАРШ СОЛІДАРНОСТІ

24 лютого 2022 року владімір путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну, прискоривши руйнування та розчленування країни, яке він розпочав у 2014 році з анексії Криму та дестабілізації Донбасу.

Надії на блискавичну перемогу розбилися об опір українського народу, і тепер владімір путін роз­почав війну на виснаження, в якій всі удари дозво­лено наносити з порушенням міжнародного гумані­тарного права та прав людини.

Економічні наслідки цієї війни відчуваються в усьому світі: загроза ядерної катастрофи, екологіч­ної катастрофи, галопуючої інфляції (насамперед цін на енергоносії) та зернового голоду. Життя со­тень мільйонів людей перевернулося з ніг на голову через трагічне рішення путіна розгорнути широко­масштабну війну в Європу.

У Росії та Білорусі репресії змушують замовкнути голоси тих, хто засуджує війну і тоталітаризм путіна і Лукашенка. Незалежний профспілковий рух Біло­русі був знищений, його лідери отримали великі терміни ув’язнення, а наприкінці 2023 року на заво­дах країни знову пройшли обшуки.

Зіткнувшись з трагедією, яку переживає народ України, французькі профспілкові організації ФДКП, ЗКП, РС, ФКК-ЗКК, ФКХТ, НОНП, ОСП та УФП негайно відреагували, створивши міжпрофспілкову групу, яка в липні 2022 року перевезла в Україну два но­вих автомобілі для наших товаришів з ФПУ та КВПУ, які з того часу використовують їх для доставки гу­манітарної допомоги працівникам та цивільному населенню.

Акція продовжилася на початку 2023 року, коли було доставлено понад сто палет гуманітарної до­помоги (обігрівачі, генератори, продукти харчуван­ня, медичне та гігієнічне обладнання тощо). Ці това­ри були отримані у вигляді пожертвувань або при­дбані завдяки зборам, організованим французьки­ми профспілковими організаціями.

Третій профспілковий конвой в Україну допра­вить генераторне обладнання, яке допоможе впо­ратися з руйнуванням цивільної інфраструктури.

Підтримка французьких профспілок не обмежу­ється організацією гуманітарної допомоги. Фран­цузькі профспілкові організації солідарні з україн­ськими профцентрами ФПУ та КВПУ, які виступають проти прийняття ультраліберального Трудового ко­дексу, який суперечить європейським та міжнарод­ним зобов’язанням країни щодо соціальних прав та профспілкових свобод.

Упродовж останніх двох років міжпрофспілкова солідарність з Україною проводить активну кампа­нію з наступними вимогами:

• визнати відповідальність путінської Росії за агресивну війну, розв’язану проти України;

• визнати право українського народу на захист від цієї агресії;

• забезпечити справедливий і міцний мир, пере­думовою якого має бути виведення російських військ з України;

• проявляти конкретну солідарність з україн­ськими трудящими та їхніми профспілковими орга­нізаціями, як у їхній боротьбі проти реформ, які під­ривають соціальні та профспілкові права в Україні, так і в їхній боротьбі проти російського імперіалізму;

• надавати активну підтримку свободам і тим, хто бореться за мир і свої права в Росії та Білорусі.

Французька міжпрофспілкова солідарність з Україною закликає до участі у спільних ініціативах, які пройдуть 24 лютого 2024 року у Франції, зокре­ма у марші на підтримку України в Парижі (початок на площі Республіки о 14.00).

 

ПРАЦІВНИКИ ПЛАТФОРМ: ПІСЛЯ БЛОКУВАННЯ МЕНШОСТІ ДІЇ СТАЮТЬ ЩЕ БІЛЬШ ВАЖЛИВИМИ

Мільйони працівників і надалі будуть змушені займатися фіктивною самозайнятістю після того, як невелика кіль­кість національних урядів торпедувала шанс досягти угоди щодо директиви про роботу на платфор­мах.

Рівно через 799 днів після пропозиції Комісії представники урядів Франції, Німеччини, Гре­ції та Естонії наклали вето на угоду, досягнуту в ході тристо­ронніх переговорів між інститу­ціями ЄС минулого тижня.

23 країни, які проголосували «за», повинні не зволікати, а працювати з профспілками та вживати заходів на національ­ному рівні, щоб покласти край скандалу з фіктивною самозай­нятістю.

Комісія не може ігнорувати існуючі лазівки лише тому, що ця Директива не може рухатися вперед. Вона повинна виконати свої обов'язки і забезпечити, щоб усі працівники, включаючи працівників платформ, були за­хищені трудовим законодав­ством ЄС.

Директива була вкрай необ­хідна, щоб припинити помилко­ву класифікацію мільйонів пра­цівників як самозайнятих, що дозволяє компаніям-платфор­мам уникати сплати мінімальної заробітної плати, відпускних або лікарняних, а також внесків на соціальне страхування.

Директива також нарешті внесла б прозорість у викорис­тання алгоритмічних систем управління, які використову­ються для покарання працівни­ків, що беруть участь у проф­спілковій діяльності.

15.03.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання