« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

МКП пропонує створити новий соціальний контракт

МКП пропонує створити новий соціальний контракт

Сьогодні наш світ занурив­ся в кризу. Причини цього – нерівність населення, гли­бокі зміни клімату, а тепер і пандемія коронавірусу, дата завершення якої поки не­відома. Пандемія COVID - 19 привернула увагу до трудо­вих відносин, де часто не ви­стачає оплачуваних лікарня­них, гарантованої зайнятості й трудових договорів.

П оширення вірусу вплинуло на становище трудящих, які не мають постійної зайня­тості, представників серед­нього і малого бізнесу. Сьо­годні вони задушені блокуваннями, необхідними для стримування панде­мії. Уряди країн намагаються мінімі­зувати їх втрати: надають оплачувані лікарняні та відпустки. Так вони спри­яють виконанню зобов’язань прийня­того соціального контракту – системи взаємних зобов’язань між державою, роботодавцями та профспілками, за­кріпленої на національному рівні. Але цього недостатньо.

Першим кроком до стабілізації ста­новища має бути невідкладний захист працюючого населення із збереженням заробітних плат та існуючих пільг. У цих умовах необхідний новий суспіль­ний договір, який спрямує світ на стій­кий і справедливий шлях. Умови цього контракту повинні забезпечити збере­ження основних прав працівників, га­рантувати мінімальну заробітну плату, повну зайнятість, здоров’я і безпеку.

Законодавчо або за допомогою ко­лективних переговорів усім працівни­кам мають бути забезпечені оплачува­ний лікарняний, відпустка по догляду за дитиною, медична страховка та інші права. Для цього важливо органі­зувати справедливе і розумно розподі­лене оподаткування. Слід наголосити, що соціальний захист, який включає збереження зарплати в періоди непо­вної зайнятості, є гарантією стабіль­ності для працюючих сімей.

Постпандемічний світ міг би дати нам нову модель глобальної економі­ки, нове зобов’язання ділитися світо­вим багатством з кожною працюючою людиною. Давайте відновимо або ство­римо новий соціальний контракт із економічних руйнувань COVID-19.

МІЖНАРОДНА КОНФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК

 


Шаран Барроу: «Доброта й солідарність у поєднанні з політикою розподілу світового багатства є рішенням багатьох глобальних проблем, а не лише коронавірусу»

Звернення генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу щодо роботи МКП під час спалаху COVID-19

«Н астав вирішальний час для всіх нас. Усі проблеми управлін­ня світом – жорстка економія, дерегуля­ція, глобалізація та індивідуалізація починають вилазити боком.

Але ми бачимо, що профспілки ак­тивізуються, багато людей демонстру­ють, що доброта й солідарність існу­ють постійно, і в поєднанні з політи­кою розподілу світового багатства здатні вирішити багато глобальних проблем, а не лише коронавірусу.

У ці важкі часи насамперед ми має­мо дбати про здоров’я та безпеку на­ших співробітників, членів, працівни­ків та вразливих груп. МКП, як і бага­то профспілкових організацій, переве­ла на дистанційну роботу більшість своїх співробітників, на заміну тради­ційним зустрічам ми, за можливості, організовуємо віртуальні зустрічі. Поки це триватиме до кінця квітня, але на початку – всередині квітня ми переглянемо цю позицію. Будь ласка, залишайтеся з нами протягом цього періоду, ми будемо підтримувати зв’язок і з нетерпінням чекатимемо новин від вас.

Ми знаємо, що МОП також переве­ла своїх працівників на роботу вдома, і протягом наступних тижнів буде прийнято рішення, чи проводити Кон­ференцію МОП, заплановану на кі­нець травня. Ми будемо інформувати вас про це.

Однак, наша робота триває, і в дея­ких випадках навіть посилюється. Ми прийняли заяву МКП про забезпечен­ня лікарняних та підтримку доходів усіх працівників на початку цього мі­сяця, а минулого тижня – спільну зая­ву Ради глобальних спілок, в якій під­креслено важливість багатосторонніх скоординованих дій та звернуто увагу на потреби ключових груп працівни­ків, які безпосередньо задіяні в реагу­ванні на епідемію, а також на необхід­ність підтримки постраждалих країн.

Щодо здоров’я та безпеки працівни­ків, ми вирішили змінити тему Дня охорони праці 28 квітня, щоб зосередитись на COVID-19. Матеріали наразі готуються та будуть розміщені на сай­ті найближчими днями.

Ми проводимо опитування щодо того, що відбувається в світі у відпо­відь на коронавірус. Отримані відпо­віді знайдуть відображення на нашій веб-сторінці COVID-19 та допоможуть нам скласти карту національної реак­ції у всьому світі. Ми закликаємо вас терміново дати відповіді на запитан­ня, якщо ви ще цього не зробили. Пові­домляйте нам також про ваші дії, щоб ми могли висвітити їх на вебсайті.

Світовий профспілковий рух віді­граватиме свою роль у підтримці пра­цівників, їхніх сімей та громад під час пандемії та після неї. Я з нетерпінням очікую співпраці з вами у майбутній роботі над довгостроковими політич­ними відповідями та необхідними від­новними діями».

 

Лука Вісентіні: «Ми повинні зупинити ліквідацію мільйонів робочих місць»

Генеральний секретар Єв­ропейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні звернувся з листом до пре­зидента Європейської ради Шарля Мішеля, президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та глави Єврогрупи Маріо Сен­тено з приводу надзвичайної ситуації щодо COVID - 19, яка сильно вдарила по трудящих у Європі.

«Н адзвичайна ситуація з COVID-19 силь­но вдарила по трудящих у Європі. Тих, хто задіяний у сферах, що станов­лять суспільний інтерес, таких як охо­рона здоров’я, транспорт, сільське гос­подарство, виробництво продуктів харчування, тож вони схильні до зараження і погано захищені. У багатьох випад­ках їх умови праці погіршились. Тих, хто втратив роботу через режим економічної «ізоляції». Тих, хто відстороне­ний від роботи і не може отримувати компенсацію за втра­чений дохід. Тих, хто хворий, перебуває на карантині або змушений допомагати хворим родичам і не має достатньо­го захисту з точки зору покриття лікарняної каси.

Така ситуація ще більш загрозлива для працюючих у нестандартних і нестабільних умовах, на платформах, а також для самозайнятих працівників, не кажучи вже про незадекларованих працівників та незареєстрованих мі­грантів, які не користуються тими ж правами і захистом, що й інші працівники.

Європейські профспілки докладають усіх зусиль, щоб захистити працівників, робочі місця і компанії під час цієї надзвичайної ситуації.

Ми ведемо перемовини про надзвичайні заходи захис­ту працівників з усіма урядами ЄС, ми підтримуємо тих, хто зобов’язаний іти на роботу, ми робимо спільний вне­сок разом з іншими соціальними партнерами у форму­вання ініціатив, необхідних для подолання кризи.

Нашим пріоритетом на сьогодні є порятунок підпри­ємств, аби вони могли пережити режим ізоляції і поверну­тися на ринки, коли цей режим закінчиться. А також захист робочих місць наших членів, виявлення відсторонених від роботи, щоб вони не ставали безробітними, а могли зберег­ти свою роботу й отримувати гідну компенсацію доходів.

Ми повністю усвідомлюємо, що під час кризи необхід­но розробити надзвичайний план відновлення, щоб він міг бути здійснений відразу ж після цього. І ми перекона­ні, що цей план повинен ґрунтуватися на більш стійкій економічної моделі, не опускаючи, а скоріше, посилюючи найважливіші ініціативи, висунуті президентом Європей­ської комісії Урсулою фон дер Ляєн у перші 100 днів.

Ми вітали оголошені Комісією надзвичайні заходи з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язані з COVID, зо­крема ідею тестування схеми перестрахування з безро­біття на європейському рівні.

Ця схема буде ефективною, особливо якщо буде зосеред­женою на збереженні робочих місць, оскільки надаватиме підтримку працівникам з короткостроковими угодами і за­безпечуватиме компенсацію доходів звільненим працівни­кам. Утримання людей на роботі також має бути умовою отримання фінансової підтримки для підприємств. І зви­чайно ж, безробітні, а також із нестандартною зайнятістю і самозайняті повинні отримувати відповідну компенсацію».

 

06.04.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання