« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Посилення впливу трудящих. Змінити правила

Днями в Лондоні завершило свою роботу 18-те засідання Генеральної ради Міжнарод­ної конфедерації профспілок (МКП), у якому взяв участь Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

З моменту створення в 2006 році МКП представляє біль­шу частину національних профцентрів світу. МКП до­магається формування по­стійних профспілкових органів (міні­мум, з консультативними функціями) при будь-яких значущих міжнародних форумах.

Крім участі у глобальному управ­лінні, членство в МКП – це можли­вість, зокрема для Федерації профспі­лок України, брати участь у постійно­му багатосторонньому обміні досвідом із зарубіжними профспілками. У Кон­федерацію входить 331 національний профцентр, що представляє 207 млн ро­бітників у 163 країнах світу.

У засіданні Генеральної ради МКП узяли участь титулярні члени Гене­ральної ради МКП, аудитори і пред­ставники регіональних організацій МКП, глобальних федерацій профспі­лок і Профспілкового консультативно­го комітету при ОЕСР, генеральний ди­ректор Міжнародної організації праці Гай Райдер.

Учасники Генеральної ради кон­структивно обговорили проекти доку­ментів наступного конгресу та хід під­готовки до нього. У центрі обговорення були програмна заява «Посилення впливу трудящих. Змінити правила», переглянутий документ про майбутнє сфери праці та зміни до Статуту МКП.

У програмному документі зазначе­но, що за даними глобального опиту­вання МКП, 85% людей хочуть перепи­сати правила світової економіки. 93% хочуть, щоб їхні уряди припинили кор­поративне свавілля і забезпечили вер­ховенство закону. 95% хочуть, щоб їхні уряди були більш прихильні до ство­рення робочих місць і концепції гідної праці. 82% хочуть, щоб їхні уряди за­йняли чітку позицію щодо дискриміна­ції жінок. 84% говорять, що мінімаль­ної зарплати в їх країнах не вистачає на життя.

Сучасний дисбаланс сил між трудя­щими і роботодавцями створив про­вальну економічну модель, в якій кон­центрація багатства призвела до неба­ченої ще в історії нерівності людей. Усього 1% населення землі контролює все багатство світу. 80% усього прибут­ку в світі прибираються до рук 10% офі­ційно зареєстрованих на біржі компа­ній; лише 60% працівників мають офі­ційні трудові договори, і зайнятість для більшості з них не є гарантованою. 40% працівників позбавлені мінімаль­ної зарплати і соціального захисту. І той факт, що більше 45 млн людей пе­ребувають в умовах сучасного рабства ще більше підкреслює ганебну експлу­атацію у світі, захопленому жадібними корпораціями.

Історично високі рівні нерівності і масове безробіття є результатом еконо­мічної теорії «просочування благ згори донизу» та, останнім часом, «жорсткої економії». Світові торговельні та інвес­тиційні правила прописані на користь фінансового капіталу розвинених еко­номік. Глобальні ланцюжки поставок слугують каналом для перекачування багатств до жменьки глобальних кор­порацій за рахунок працівників цих ланцюжків. Усе це рикошетом б’є по демократії, корумпованої багатством, зосередженим у руках еліт. Там, де працівники не отримують дивідендів, обіцяних політиками, спостерігається піднесення популістських партій пра­вого спрямування.

Обіцянки покінчити з бідністю, за­безпечити рівність жінок, гідну працю, широку соціальну та економічну спра­ведливість, які проголошують Цілі ста­лого розвитку ООН, не можуть бути ре­алізовані, якщо не буде покінчено з жа­дібністю корпорацій і не вдасться пере­могти в боротьбі за демократичні пра­ва та свободи.

Проведення засідання в Лондоні співпало з відзначенням 150-річчя Бри­танського конгресу тред-юніонів. Тому напередодні засідання МКП його учас­ники взяли участь в урочистих заходах з нагоди ювілею. Голова ФПУ Григорій Осовий привітав БКТ з ювілеєм, відзна­чивши його роль у сучасному міжна­родному профспілковому русі та від­стоюванні загальнолюдських ціннос­тей, і побажав нових досягнень у пере­творенні Великобританії в суспільство соціальної справедливості, а усім чле­нам профспілок та їх сім’ям – процві­тання та успішного майбутнього.

З поздоровленнями БКТ виступили генеральний директор МОП Гай Рай­дер, генеральний секретар МКП Шаран Барроу, генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні, керівники низки наці­ональних профцентрів.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ

01.06.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання