« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

МІГРАЦІЯ – ВИКЛИК ДЛЯ ЄВРОПИ

МІГРАЦІЯ – ВИКЛИК ДЛЯ ЄВРОПИ

Днями у німецькому місті Франкфурт пройшов саміт керівників національних профцентрів європейських країн.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, його учасниками ста­ли представники Євроко­місії, генеральний секре­тар Європейської конфедерації профспілок, генеральний секретар Загальноєвропейської регіональ­ної ради МКП Лука Вісентіні, го­лова Об’єднання німецьких проф­спілок Райнер Хоффман, фахівці Міжнародної організації праці та Європейської академії праці. У профспілковому саміті взяв участь Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий.

Саміт розглянув цілу низку акту­альних питань, зокрема міграції, прав профспілок та трудящих, на­ступних виборів до Адміністратив­ної ради МОП, пріоритетів МКП та ЄКП на 2017 рік, а також хід реаліза­ції угод про асоціацію з ЄС, перегля­ду Політики сусідства, зайнятості та багатонаціональних кампаній.

Одним з основних питань, які обговорювалися на саміті, стало явище «міжнародної міграції», що має істотний вплив на соціально- економічний розвиток усіх країн.

Необхідність міграції робочої сили зумовлена нерівномірністю накопичення капіталу, існуванням безробіття як постійного джерела надлишку робочих рук в одних кра­їнах і нестачі робочої сили в інших.

Ще одна категорія мігрантів – бі­женці, які постраждали внаслідок війни. Основний потік їх наразі припадає на Європу. Адже до 1 млн осіб, що переміщуються всередині Європи, додалося близько 5 млн (за останні 2 роки) зовнішніх мігран­тів. Правда, високопосадовці з Єв­рокомісії заявляють, що основною проблемою Європи є не навала мі­грантів, а відсутність солідарності задля прийняття спільних правил вирішення проблем з їх розселен­ням, що призводить до суттєво не­рівномірного навантаження на окремі європейські країни. Як на­слідок, масовий наплив мігрантів загрожує існуванню Шенгенської угоди, а протиріччя між країнами ЄС щодо розселення мігрантів по­глиблюють розкол в ЄС.

Значний приплив мігрантів створює серйозне фінансове на­вантаження на країни ЄС: у 2015 році на вирішення проблем мігра­ції Єврокомісія виділила 2,4 млрд євро, і, вочевидь, ці витрати бу­дуть зростати. Для облаштування мігрантів також виділяються ко­шти урядами окремих країн.

Мігранти створюють додаткове соціальне навантаження та тиск на ринки праці.

Україна не фігурує як кінцева точка прибуття біженців та наразі не є країною-транзитером на шля­ху до ЄС, але ситуація може зміни­тися по мірі закриття кордонів те­перішніми країнами-транзитера­ми і відповідними змінами у пото­ках нелегальної міграції.

Разом з тим, внаслідок спрощен­ня найму польськими роботодавця­ми українських працівників до Польщі подалися сотні тисяч наших громадян. Польща сьогодні є однією з найпопулярніших країн для укра­їнських заробітчан, більше 95% тру­дових мігрантів у Польщі – родом з України. За деякими оцінками, тут наразі працюють до 1 млн осіб. Про­те із збільшенням потоку заробітчан до Польщі зростає й кількість зло­вживань відносно українських ро­бітників. Невиплата заробітної пла­ти та елементарне недотримання умов та оплати праці призводять до того, що українці часто почуваються безправними і не знають, куди звер­нутися за допомогою.

Щоб спільними зусиллями від­стоювати свої права, українці ство­рили у Польщі незалежну проф­спілкову організацію – Профспілку українських трудових мігрантів «Трудова солідарність». Створен­ню профспілки передувала трива­ла співпраця з польськими проф­спілками та робітничими активіс­тами, обмін досвідом між україн­ськими профспілковцями та коле­гами із Всепольського порозумін­ня профспілок у сфері захисту тру­дових прав. Формування незалеж­ної профспілкової організації у Польщі розпочалося більше року тому, наразі завершено її організа­ційне оформлення. У червні цього року профспілка пройшла офіцій­ну процедуру реєстрації.

У Франкфурті польські колеги закликали українські профспілки до співпраці на цій ниві.

Чимало виступаючих під час дискусії наголошували, що трудо­ва міграція забезпечує безперечні переваги як країнам, що прийма­ють робочу силу, так і країнам, які її постачають. Разом з тим міжна­родна міграція робочої сили поро­джує й гострі соціально-економіч­ні проблеми. Незважаючи на зна­чні грошові перекази заробітчан, вони не компенсують втрату трудо­вого потенціалу країн, що направ­ляють мігрантів, і це негативно по­значається на можливостях віднов­лення і росту національних еконо­мік. У зв’язку з цим розвинуті краї­ни мають надавати економічну до­помогу країнам масової еміграції, укладаючи відповідні угоди з кра­їнами-експортерами робочої сили.

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ, ГОЛОВА ФПУ:

«Слабка економіка і недостатня кількість робочих місць, вкрай низька оплата праці спонукають людей до поширення міграції. Не­зважаючи на значні грошові пере­кази заробітчан, вони не компенсу­ють втрату трудового потенціалу країн, що направляють мігрантів, і це негативно позначається на можливостях відновлення і росту наці­ональних економік».

 

 

01.10.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання