« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

РОЗВИВАЮЧИ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ТА МІЖНАРОДНІ ЗВ’ЯЗКИ

РОЗВИВАЮЧИ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ТА МІЖНАРОДНІ ЗВ’ЯЗКИ 25 березня у Міністерстві со­ціальної політики України відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осово­го з міністром соцполітики Павлом Розенком, заступни­ком Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок Петером Шерре­ром, заступником голови Об’єднання профспілок Грузії Іллею Вердзадзе.

Міністр привітав Григорія Осо­вого з переобранням на поса­ду Голови ФПУ та побажав успіхів у подальшому розви­тку соціального діалогу та міжнарод­них зв’язків.

Темою бесіди стали перспективи оновлення українського трудового за­конодавства та прийняття нового Трудового кодексу.

Також 25 березня відбулася зустріч Григорія Осового із заступником Мі­ністра Кабінету Міністрів України – директором Урядового офісу з питань євроінтеграції Наталією Гнидюк та зарубіжними гостями – учасниками VII з’їзду ФПУ.

Під час зустрічі Голова ФПУ проін­формував зарубіжних колег про ді­яльність ФПУ у рамках Платформи громадянського суспільств Україна – ЄС (ПГС) – двостороннього органу, створеного на виконання статті 469 Угоди про асоціацію і покликаного стати майданчиком для обміну дум­ками між представниками громадян­ського суспільства України та ЄС.

Він нагадав, що 11 лютого в Брюссе­лі відбулося друге засідання ПГС за участі представників громадянського суспільства України та ЄС, які розгля­нули проблеми, що виникають на шляху забезпечення громадського контролю за виконанням Угоди. При­сутні обговорили поточний стан вико­нання Угоди про асоціацію і проведен­ня пов’язаних із нею реформ, а також основні виклики на цьому шляху.

На засіданні було представлено два тематичних звіти ПГС з питань, визна­них пріоритетними для аналізу ПГС у 2015 р., – антикорупційної політики і енергетики. За результатами усіх обго­ворень засідання прийнято Спільну де­кларацію. Директор Урядового офісу проінформувала про діяльність щодо реалізації Угоди про асоціацію Украї­на – ЄС. Відбулася жвава дискусія.

Юлія РАЧКОВСЬКА,

студентка Інституту журналістики КНУ

 

НА ВАРТІ ЗАХИСТУ УКРАЇНСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПОЛЬЩІ

25 березня у Києві в Ін­ституті демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України відбулося під­писання угоди між За­гальнопольським альянсом профспілок та Всеукраїнським то­вариством «Україна- Польща» щодо захисту прав українських пра­цівників у Польщі.

Згідно з даними Дер­жавної агенції ста­тистики Польщі, близько 800 тисяч гро­мадян України офіційно працює у Польщі, а за неофі­ційними даними – їх понад мільйон. В останні роки спо­стерігається значне зрос­тання кількості україн­ських робітників на поль­ському ринку праці.

Однак українські працівни­ки часто позбавлені не лише мінімальних трудових прав та соціального забезпечен­ня (нормованого робочого часу, щорічної відпустки, мінімальної за законом за­робітної плати, лікарняної довідки тощо), а й нерідко стають жертвами обману, їх змушують тяжко працюва­ти; навіть відомі випадки торгівлі людьми.

Ситуація, що склалася, ви­кликала нагальну необхід­ність обговорити спільні дії щодо поліпшення станови­ща українських робітників у Польщі, вжиття заходів для профілактики патоло­гічних явищ на ринку праці, забезпечення умов гідної праці згідно з вимогами Міжнародної організації праці, надання гарантій до­тримання мінімальних тру­дових стандартів, затвер­джених польським законо­давством, у тому числі пра­во на створення профспілок та участь у них.

Товариство «Україна-Поль­ща» – громадська організа­ція, що захищає інтереси своїх членів в Україні та Польщі і має 25-річний до­свід роботи з партнерами в Польщі та Україні щодо за­безпечення прав і свобод українських громадян. То­вариство з вдячністю приєд­налося до пропозиції За­гальнопольського альянсу профспілок перейняти до­свід щодо захисту прав польських працівників, які поїхали на заробітки у Ве­ликобританію, Швейцарію, Іспанію та Італію. У свою чергу, Товариство розрахо­вує на підтримку з боку українських громадських та державних інституцій.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото автора

 

 

03.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання