« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЕКТ: ЗАСІДАННЯ КЕРІВНОГО КОМІТЕТУ

ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ ПРОЕКТ: ЗАСІДАННЯ КЕРІВНОГО КОМІТЕТУ

28 жовтня у Луцьку відбу­лося засідання Керівного комітету дансько-україн­ського проекту.

У ньому взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, го­лова Дніпропетровського обласного об’єднання проф­спілок Віталій Дубіль, а від 3F – Йонас Девантьєр, представник міжнародного департаменту. До засідання також долучилася голо­ва Федерації профспілок Волин­ської області Іванна Дубинка-Фі­лозоф. Засідання відбувалося на базі Навчально-методичного цен­тру профспілок області.

Керівний комітет проекту ство­рено для прийняття основних рі­шень та щоквартального моніто­рингу ходу реалізації проекту. Цього разу було розглянуто звіт за III квартал 2015 р., який презенту­вав Центр із реалізації дансько-українського проекту. Крім того, розглядалися питання про план-графік навчальних семінарів у 2016 р., їх тематика, проведення ре­гіональних заходів у рамках про­екту, їх фінансування, організація в Україні міжнародного навчаль­ного семінару з питань застосуван­ня IT-технологій у профспілках.

Григорій Осовий наголосив на необхідності більшого залучення учасників проекту до результатів діяльності профспілок, які тісно пов’язані з індикаторами досяг­нення цілей та завдань проекту. Йонас Девантьєр погодився з ним і у свою чергу запропонував запро­вадити щоквартальні звіти та на­дання інформації від учасників проекту. Це дасть можливість ефективніше використовувати по­тенціал учасників, тісніше залуча­ти їх до реалізації стратегічної мети проекту з модернізації проф­спілок, створить гарні умови для формування єдиної команди за участі профспілкових організацій усіх рівнів.

Віталій Дубіль разом зі своїми колегами позитивно відзначив плідну та активну діяльність Цен­тру з реалізації проекту та висловив сподівання на більшу активність профспілковців у подальших захо­дах дансько-українського проекту.

Прийнято рішення про прове­дення наступного засідання Керів­ного комітету в січні 2016 року.

 

 

БЕЗ ЯКІСНОГО НАВЧАННЯ, ПРОПАГАНДИ І МОТИВАЦІЇ У ПРОФСПІЛОК НЕМАЄ МАЙБУТНЬОГО

 У рамках реалізації дан­сько-українського проекту з 28 по 30 жовтня у Жито­мирі відбувся комплексний захід, у якому взяли участь члени делегації від данської профспілки 3F Лайла Стід­сбург та Пітер Йенсен.

Не вперше данські проф­спілковці відвідали Жито­мир, адже понад 10 років тому вони започаткували міжнародний навчальний проект з Федерацією профспілок Житомир­ської області, над яким плідно співпрацювали три роки. Тому осо­бливо пізнавальним для данців було на власні очі побачити, як за­раз на регіональному рівні функці­онують профспілки та який вплив на розвиток профспілкового руху області мав попередній проект.

Протягом свого перебування у Жи­томирі члени делегації від 3F ви­ступили перед учасниками заходу з презентацією «Профспілки Данії в сучасних умовах», відвідали ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» та Державне експе­риментальне протезно-ортопедич­не підприємство, на яких поспілку­валися із профспілко­вим активом.

Крім того, було про­ведено круглий стіл-дискусію на тему «Модерніза­ція профспілок: погляд молоді» за участю члена Ке­рівного комітету від 3F Йонаса Девантьє­ра, представників деле­гації від 3F та працівників центру з реалізації проекту. У роботі круглого столу взяли участь молоді представники профспілко­вих організацій Житомирської об­ласті, які докладно ознайомилися з цілями та очікуваними результата­ми дансько-українського проек­ту, що триватиме до 2017 року включно. Вони жваво дискутува­ли про те, яким бачать подаль­ший розвиток профспілок, їх роль у сучасному суспільстві. Член Керівного комітету проекту від 3F Йонас Девантьєр відповів на численні запитання щодо істо­рії розвитку та структури дан­ської профспілки, а також меха­нізмів мотивації та стиму­лювання профспілко­вого членства.

Дансько-україн­ський проект передбачає проведення низки анало­гічних захо­дів у регіонах. У Житомирі відбулася пер­ша зустріч. По­переду ще багато роботи для успішного виконанням плану з реалі­зації проекту.

ЦЕНТР З РЕАЛІЗАЦІЇ ДАНСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ

 

 

СИЛЬНІ ПРОФСПІЛКИ – СИЛЬНА ДЕРЖАВА

 У рамках дансько-українського на­вчального проекту між Об’єднаною Фе­дерацією робітників Данії 3F та Федераці­єю профспілок Укра­їни тривають регіо­нальні заходи, які проводяться, зокре­ма, у формі одноден­них та триденних тренінгів.

Так, 27–29 жовтня на базі Навчально-мето­дичного центру проф­спілок Волинської об­ласті відбувся триденний се­мінар-тренінг за фінансової підтримки бюджету проекту, модераторами якого висту­пили учасники проекту моло­ді волинські профспілковці Олександр Сизюк, Жанна Пудлік та Ірина Мартинюк.

У заході взяли участь проф­спілкові активісти Волин­ської області – молоді проф­спілковці з різних підпри­ємств, працівники держав­них установ та бюджетної сфери, лідери студентських профорганізацій.

У рамках семінару відбулося засідання круглого столу на тему «Молодь і профспілки: зміни заради майбутнього». У його роботі взяли участь члени Керівного комітету проекту – Голова ФПУ Григо­рій Осовий, голова Дніпропе­тровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль, представник від дан­ської профспілки ЗF Йонас Деватьєр, керівник проекту Валентина Шевченко, голо­ва Федерації профспілок Во­линської області Іванна Дубинка-Філозоф.

Григорій Осовий наголосив на важливості міжнародної солідарності у профспілках та навів яскравий приклад плідної співпраці з данською профспілкою 3F. Він доклад­но розповів про діяльність ФПУ та її членських організа­цій щодо забезпечення осно­вних складових гідної праці в Україні, визначених Міжна­родною організацією праці. Голова ФПУ звернувся до учасників заходу з прохан­ням обговорити проект Стра­тегії модернізації ФПУ та по­дати свої зауваження і пропо­зиції для врахування під час доопрацювання документа та внесення його на розгляд чергового з’їзду ФПУ.

Учасники круглого столу об­говорили низку важливих питань. Зокрема, виникла жвава дискусія щодо систе­ми підготовки профспілко­вих кадрів. За підсумками обговорення було визначено два ключових напрями під­готовки: галузеве профспіл­кове навчання та навчання, що має здійснюватися цен­тралізовано за базовими про­грамами і тематикою ФПУ. Учасники також висловили думки, що ФПУ має взяти на себе централізацію проф­спілкового базового навчан­ня з відповідним фінансу­ванням. У зв’язку з цим слід переглянути структуру та обсяги сплати членських профспілкових внесків для збільшення фінансування системи підготовки проф­спілкових кадрів та створен­ня відповідного фонду.

Багато уваги приділялося обговоренню механізмів мо­дернізації профспілок та їх активній участі в державотворчих процесах. Учасники зауважили, що спершу змі­ни необхідно запроваджува­ти самим профспілкам. І лише тоді, коли вони ста­нуть сильними, цей інсти­тут громадянського суспіль­ства зможе активно вплива­ти на державну політику.

Йонас Девантьєр презенту­вав досвід діяльності дан­ської профспілки 3F та ви­словив свої думки щодо про­цесу демократизації проф­спілок. Своїм баченням з цього приводу також поділи­лися учасники зустрічі. Це насамперед – прозорість при­йняття рішень, фінансова звітність і моніторинг за ефективним використанням коштів членів профспілок, підвищення рівня інформа­ційної роботи, використання PR-технологій через соціаль­ні мережі, вдосконалення су­часної системи інформацій­них комунікацій між проф­спілковим організаціями всіх рівнів, створення проф­спілкового «бренду» та ак­тивне використання нової символіки. Потребує вдоско­налення кадрова політика та форми залучення молоді до профспілок, було зауважено, що до складу виборних орга­нів слід обирати більше мо­лодих профспілковців.

Увесь тренінг був тематич­но поділений на три майдан­чики – молодіжна зайня­тість, мотивація профспіл­кового членства, відкри­тість і прозорість профспіл­кового руху. Незвичними були і форми роботи – диску­сії, мозкові штурми, мето­дичні «посиденьки».

 

13.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання